spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Masca jos! Proiect inedit de combatere a violentei domestice

- Advertisement -

FOTO… Actiune ineditã, astãzi, de la ora 9:30, în Piata Civicã. Vasluiencele care vor sã transmitã un semnal de alarmã în ceea ce priveste violenta domesticã sunt invitate sã se alãture proiectului „Masca jos”. Acestea vor participa la o sedintã foto, în urma cãreia va fi aleasã cea mai bunã fotografie ce va ilustra noua campanie de combatere a violentei domestice, initiatã de Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui.

Dacã la început ideea imaginii campaniei includea o mamã si un copil, interesul crescut al vasluiencelor i-a determinat pe organizatori sã vinã cu o nouã idee: o femeie cu o mascã în mâna stângã si, în spatele ei, mai multe femei cu capul în jos. „Zilele trecute vorbeam despre un proiect foto ce-si propune combaterea violentei domestice (fizice si emotionale). Dacã varianta initialã implica o singurã femeie si un copil, ulterior, dorinta implicãrii mai multor persoane ne-a determinat sã ne imaginãm lucruri mai îndrãznete. Sâmbãtã, de la 9.30, în Centrul Civic din Vaslui, invitãm persoanele care cred cã pot da o mânã de ajutor. Scopul este realizarea unei fotografii care sã arate cã cele care sunt victime ale violentei domestice nu sunt singure, cã e timpul sã iasã din cliseele specifice: „ce-o sã zicã lumea”, „am un copil cu el/ea si e mai bine sã suport”, „dacã nu mã bate înseamnã cã nefericirea mea e nejustificatã”, „violenta emotionalã nu e violentã”, etc… Locul sedintei foto: Centrul Civic Vaslui. Data: Sâmbãtã, 10 noiembrie, între orele 9.30 si 11.30. Tinuta: asa cum te îmbraci de obicei. Machiaj: asa cum iesi din casã de obicei. Îndrãzneste!”, anunta printr-un mesaj pe Facebook, Lucian Onciu, directorul Centrului de Creatie Vaslui.

Masca, laitmotivul campaniei de combatere a violentei

De asemenea, acesta a precizat cã pe viitor îsi doreste un parteneriat institutional cu DGASPC: „Am fost contactat de colegele de la DGASPC sã le ajut, sã nominalizez un model care sã fie imaginea campaniei de combatere a violentei. Eu am pus anuntul pe Facebook si m-a uimit numãrul mare de persoane care au rãspuns pozitiv. Asta ne-a determinat si sã schimbãm ideea imaginii campaniei, de la un copil alãturi de mama sa, care poartã un zâmbet prefãcut, la cea în care o femeie poartã în mâna stângã o mascã, iar în spatele ei sunt mai multe femei cu capul în jos, semn cã nu au încã curajul sã se elibereze. Anul urmãtor îmi doresc un parteneriat institutional, ca acest proiect fotografic sã ajungã la act artistic. Asta pentru cã ne dorim sã iesim din uzura aceasta institutionalã în care ne întâlnim, vorbim, mâncãm un saleu cu mac si plecãm acasã… <<Vai a mai fost bãtutã o persoanã…>>. Ne dorim sã facem lucruri publice sub formã de artã, sã mergem în Piata Traian sau în alte zone aglomerate sã împãrtim flyere cu masca pe fatã, iar o altã persoanã cu masca în mânã…”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.