spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
04-mai-2024

Alegeri prezidențiale 2019. Primul incident transmis ministrului de Interne. Vot suspendat | UPDATE

- Advertisement -

Incidente legate de alegerile prezidențiale au fost semnalate încă de sâmbătă seara. Primul incident la vot a fost raportat ministrului de Interne, Marcel Vela, din județul Botoșani. Reporterii EVZ  au luat pulsul electoratului și au sesizat nereguli în Capitală.UPDATE. În Vrancea, la o secție de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a președintei secției. În prezent, i se asigură asistență medicală de specialitate la fața locului.

„Au fost înregistrate mai multe cazuri medicale. De exemplu, în județul Vaslui s-a solicitat ambulanța pentru locțiitorul președintelui unei secții de votare și un alt membru al aceleași secții, iar o femeie din Ilfov a fost transportată  la spital după ce i s-a făcut rău în secția de votare” a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, comisar șef Monica Dajbog.

Oficialul MAI a confirmat că, de la deschiderea secțiilor de vot și până la ora 11.00, la nivel național au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfășurarea alegerilor.

Nu au fost, însă, înregistrate situații grave care să afecteze ordinea publică sau desfășurarea în bune condiții a procesului electoral.

Până acum cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în jud Olt. în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări.

În general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale.

În județul Suceava, două secții de votare au rămas fără curent, echipele de intervenție fiind alertate”, a transmis oficialul MAI.

Știrea inițială

La prima oră a dimineții de duminică, Secția de votare 420, din comuna Vorona, județul Botoșani, era în beznă. Membrii comisiei a trebuit să aștepte până la remedierea problemei și, apoi, să deschidă ușile votanților.

„A fost o situaţie la sediul unei secţii de votare, la secţia 420, dar specialiştii din cadrul societăţii Delgaz Grid au rezolvat această problemă”,  a declarat prefectul de Botoșani,  Dan Şlincu, citat de btbd.ro.

Secţia de votare de la Vorona este amenajată în spaţiile unui cămin cultural.

Problema tehnică de la Secţia de votare 420 a fost adusă la cunoştinţa ministrului de Interne, Marcel Vela, care a cerut să fie informat cu privire la remedierea ei.

Primarul din Botoșani cere anchetă

Tot în Botoșani, primarul municipiului reședință de județ, Cătălin Flutur, a criticat furnizorul de energie electrică după ce jumătate de oraș a rămas, sâmbătă, în beznă. Avaria a coincis cu intervalul orar în care în secțiile de votare din tot orașul se recepționau buletinele de vot pentru alegeri și chiar în timpul desfășurării meciului de fotbal dintre FC Botoșani și FCSB.

„Îmi exprim nemulțumirea profundă pentru pana de curent care a afectat, ieri seară, mai mult de jumătate din oraș. Încă o dată E-ON se dovedește incapabilă să asigure furnizarea fără sincope a energiei electrice. Personal nu exclud varianta ca avaria din această seară să nu fi fost un accident și le solicit responsabililor E-ON, dar și instituțiilor abilitate să ancheteze acest incident și să furnizeze explicații privind cauzele avariei” a scris Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani, într-o postare pe Facebook.

Vot în afara cabinei

În Buzău, un bărbat a încercat să voteze cu o copie după cartea de identitate. Deși a fost lăsat, inițial, observatorul a de la Funcky Citiens a sesizat președintele si i-au luat alegătorului buletinul de vot, înainte de a-l introduce în urna. I-au spus să vină cu originalul actului de identitate.

În București, la secția nr. 212 erau doi operatori care lucrau, simultan,  pe aceeași tablet, deși nu aveau voie. Scuza lor a fost ca unul era considerat rezervă. După ce li s-a atras atenția de trei ori, a rămas un singur operator de tabletă.

La Secția 12 din Capitală, un alegător  a votat în afara cabinei pe motiv că nu are destulă lumină și nu vede. Deși i s-a explicat de două ori să se uite la lumină unde să pună ștampila și, apoi, să se întoarcă în cabina, el a votat lângă geam. Nu era nimeni pe lângă el atunci când a pus ștampila.

La Secția 337, din sectorul 2, observatorii partidelor au fotografiat listele, până să vada un observator independent.

În cartierul Pantelimon,  erau transportați grupuri de oameni la votare, dar autoritățile au sesizat, asta, deja și a intervenit  Poliția.

Tot în cartierul Pantelimon, urnele de la o școală nu aveau ștampile pe sigiliu. …https://evz.ro/alegeri-prezidentiale-2019-primul-incident-transmis-ministrului-de-interne-nereguli-la-vot.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.