|

Aproape 1.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne din judetul Vaslui, implicati în alegeri

MÃSURI… La Vaslui, alegerile prezidentiale se vor organiza în conditii de sigurantã. Structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, angrenate în organizarea si desfãsurarea Alegerilor Prezidentiale din data de 10 noiembrie a.c., au luat toate mãsurile, potrivit competentei, pentru asigurarea unui climat de liniste si sigurantã publicã. Aceste mãsuri urmãresc buna derulare a procesului electoral, precum si un mod de actiune corect si echidistant al efectivelor implicate. Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, alãturi de reprezentantii celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” Vaslui si Serviciul Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui, precum si alte structuri judetene ale M.A.I.), se vor afla în misiuni pentru asigurarea mãsurilor de protectie, ordine si sigurantã publicã, la sectiile de votare, precum si în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Mãsurile de pazã si protectie instituite la locatiile sectiilor de votare presupun prezenta efectivelor, pentru a preveni aparitia unor incidente de naturã sã perturbe procesul de votare. Astfel, în perioada 9/10 noiembrie a.c., 475 de efective, dintre care 190 de politisti, 88 de jandarmi, 114 politisti de frontierã si 83 de pompieri vor asigura paza si protectia celor 536 de sectii de votare, constituite pe raza judetului Vaslui. Duminicã, 10 noiembrie, în ziua votului, 190 de politisti, 88 de jandarmi, 114 politisti de frontierã si 83 de pompieri vor asigura paza si protectia sectiilor de votare, pe perioada procesului electoral. Suplimentar, pe lângã efectivele sus-mentionate, peste 180 de politisti, jandarmi si politisti de frontierã vor asigura mãsuri de ordine si liniste publicã. Pentru combaterea oricãror fapte antisociale, vor fi asigurate peste 170 de rezerve si echipe operative, pregãtite sã intervinã, alãturi de politistii serviciului pentru actiuni speciale. „În acest context, vã recomandãm sã respectati legislatia electoralã si regulile de convietuire socialã. Sesizati orice încãlcare a legislatiei la numãrul unic de urgentã 112 sau celui mai apropiat reprezentant al M.A.I.!”, sunã comunicatul IPJ Vaslui.

Dacã nu aveti cãrti de identitate, Serviciile Locale de Evidenta Persoanei lucreazã si în zilele de sâmbãtã si duminicã

Vasluienii care doresc sã voteze, dar nu detin documente de identitate valabile, îsi pot face cãrti de identitate în regim de urgentã, inclusiv sâmbãtã, dar si duminicã, în ziua votului. În acest sens, purtãtorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a precizat cã Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor judetene si Directiei din Bucuresti sã lucreze cu publicul si în zilele de sâmbãtã si duminicã, astfel: de la ora 8:00 la 16:00 pe 9 noiembrie si de la ora 7:00 la 21:00 în data de 10 noiembrie. La alegerile prezidentiale care au loc duminicã, alegãtorii pot vota la sectia de votare la care este arondatã strada sau localitatea unde îsi au domiciliul ori resedinta. „Alegãtorul care în ziua votului se aflã în altã unitate administrativ-teritorialã decât cea unde îsi are domiciliul sau resedinta, poate vota la orice sectie de votare din localitatea respectivã”, spun oficialii MAI. Vasluienii îsi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre urmãtoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic si, în cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar. În tarã, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru a vota numai de cãtre cetãtenii români care au domiciliul în strãinãtate, dar voteazã în România. „Evident, aceste trei tipuri de pasaport pot fi folosite pentru a vota si de cãtre cetãtenii români care voteazã în strãinãtate. Reamintim cã si la acest proces electoral se foloseste Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal”, mai spun oficialii MAI.