spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
09-mai-2024

Bulibãsealã totalã în privinta dosarelor de pensionare pentru mii de vasluieni: mai sunt sau nu cerute adeverintele?

- Advertisement -

SCANDALOS… Informatii contradictorii au circulat în ultimele zile, informatii care au bãgat în ceatã mii de persoane din judetul Vaslui, care sunt în pragul pensionãrii. S-a spus, la începutul anului, cã institutia Casei Nationale de Pensii va trebui sã se conformeze ordinului ministrului Muncii, prin aceea cã persoanele aflate în prag de pensionare vor avea acces mai simplu la adeverintele pentru dosarul de pensionare. Asta, dupã ce, de la 1 ianuarie 2020, mai multe institutii au acces la REVISAL. Fiind un act administrativ intern, ordinul ministrului Muncii si protectiei sociale nu avea nevoie de publicarea sa în Monitorul Oficial. Acesta intrã în vigoare odatã cu data mentionatã în document, adicã 1 ianuarie 2020. Totusi, ieri Casa Nationalã de Pensii a publicat un drept la replicã pe site, în care scrie cã „s-a indus în spatiul public informatia eronatã” legatã de aceste adeverinte. Cine are dreptate, în aceste conditii?

La începutul anului, reprezentanti ai Departamentului de Comunicare din cadrul Ministerului Muncii, anuntau cã s-a emis „ordinul ministrului muncii si protectiei sociale 1.783/2019, un act administrativ intern, emis cu respectarea mãsurilor de protectie a datelor cu caracter personal, prin care Inspectia Muncii asigurã accesul direct, pentru Agentia Nationalã pentru Plãti si Inspectie Socialã, Agentia Nationalã pentru Ocuparea Fortei de Muncã si Casa Nationalã de Pensii Publice si pentru structurile teritoriale ale acestora, la informatiile din registrul general de evidentã a salariatilor, aplicatie gestionatã de Inspectia Muncii. Acest ordin se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2020 si se aplicã strict institutiilor aflate în subordinea si în coordonarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale”. Adicã, nu ar mai fi fost nevoie de acele adeverinte de vechime de la o institutie. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunta, la finele anului trecut, cã sunt simplificate procedurile privind pensionarea, subliniind cã a emis un ordin în acest sens. Conform ministrului, Agentia Nationalã pentru Ocuparea Fortei de Muncã, Agentia Nationalã pentru Plãti si Inspectie Socialã si Casa Nationalã de Pensii au, începând cu data de 1 ianuarie 2020, acces în baza de date REVISAL, program care contine cu toti angajatii din România, gestionatã de Inspectia Muncii. „Astãzi (11 decembrie 2019 – n.r.), am cerut redactarea si am si semnat un ORDIN pentru ca ANOFM, ANPIS, Casa Nationalã de Pensii sã aibã, de la 1 ianuarie 2020, acces direct în REVISAL, baza de date cu toti angajatii din România gestionatã de Inspectia Muncii. Nu accept ca o persoanã care trebuie sã primeascã, la timp, indemnizatie, pensie, ajutor de somaj, sã meargã personal dupã diferite adeverinte sau sã astepte ca o institutie sã îi comunice alteia diferite informatii. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetãtean: toate institutiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situatia solicitantului, direct din REVISAL”, a scris Violeta Alexandru, ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

Ieri, schimbare bruscã din partea Casei Nationale de Pensii

Totusi, Casa Nationalã de Pensii a publicat ieri un drept la replicã pe site, în care scrie cã „s-a indus în spatiul public informatia eronatã potrivit cãreia „persoanele aflate în prag de pensionare nu mai sunt nevoite sã obtinã de la angajatori si sã depunã la dosar adeverintele care dovedesc vechimea în muncã”. Precizãm, în acest context, cã Ordinul nr. 1783/2019 al ministrului muncii si protectiei sociale are în vedere vizualizarea informatiilor din REVISAL si nu utilizarea unor date cu rol de document care sã înlocuiascã adeverintele prevãzute de legea pensiilor”. O altã replicã a venit de la ministrul Muncii. Într-o postare despre accesul la REVISAL, Violeta Alexandru a scris, pe Facebook, cã „Agentiile Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã (AJPIS), cele care efectueazã plata beneficiilor sociale, au intrat în Revisal si vãd informatia necesarã pentru ca serviciile oferite sã nu mai punã oamenii pe drumuri respectiv sã fie livrate mai repede.” În acelasi context fiind, ministrul Muncii scrie: „Sunt constientã cã vor veni tot felul de detalii tehnice, peste sutele deja gestionate de la primul „Nu se poate” pânã acum. Le vom lua unul câte unul. Înapoi lucrurile nu mai pot da! Mai departe …. Venim cu informatii despre ANOFM si Casele de Pensii. Nu existã „Nu se poate”! Se poate!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.