spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
05-mai-2024

Caravana GAL Podu Înalt, prin satele vasluiene (foto)

- Advertisement -

VIZITÃ…Grupul de Actiune Localã (GAL) Podu Înalt a început, ieri, caravana 2015 prin comunele componente, 14 la numãr, pentru o mediatizare corectã a proiectelor care sunt finantate cu fonduri europene, dar si pentru o analizã a stadiului implementãrii acestor proiecte. Primele comune alese au fost Zorleni, Banca si Viisoara, urmând ca azi caravana sã se deplaseze cãtre Albesti, Costesti si Muntenii de Jos pentru întâlnirea cu cei care au accesat fondurile europene. “ Suntem unul dintre cele mai harnice GAL-uri din tarã, cu o ratã de implementare a fondurilor europene în proportie de 99 %. Cu ocazia acestei caravane dorim ca oamenii sã cunoascã unde ne aflãm azi cu proiectele si care ne sunt planurile de viitor”, a afirmat Irina Sadici, managerul de proiect GAL Podu Înalt.

Asociatia “Grupul de Actiune Localã Podu Înalt Vaslui” (GAL Podu Înalt) este un parteneriat public-privat care si-a început activitatea la începutul lunii februarie 2010. A luat fiintã ca asociatie cu personalitate juridicã, de drept privat si fãrã scop patrimonial în data de 2 august 2010. Teritoriul GAL Podu Înalt este situat în partea centralã a judetului Vaslui, fiind format din 14 comune amplasate de o parte si de alta a râului Bârlad, între cele douã orase Vaslui si Bârlad: Albesti, Alexandru Vlahutã, Banca, Bogdana, Bogdãnesti, Bogdãnita, Costesti, Deleni, Lipovãt, Muntenii de Jos, Rosiesti, Viisoara, Vutcani si Zorleni. Populatia existentã în spatiul GAL este de 50.088 de locuitori, suprafata teritoriului este de 967 kmp, iar densitatea populatiei este de 51,77 locuitori/kmp. Toate comunele sunt cuprinse în lista zonelor sãrace, rata sãrãciei fiind de 47,3%, peste rata sãrãciei din Regiunea de Nord-Est. Sunt trei comune care fac parte din zonele defavorizate: Alexandru Vlahutã, Bogdana si Bogdãnita. Asociatia a fost constituitã din 51 de membri: 14 consilii locale, 27 inteprinderi mici, mijlocii si persoane fizice autorizate, 6 organizatii non-guvernamentale si 4 persoane fizice. Dupã domeniile de activitate, firmele si organizatiile nonguvernamentale sunt: 17 firme private de profil agricol, un grup de producãtori de ouã si carne de pasãre, o firmã privatã din sectorul forestier, 6 firme de comert, o firmã de transport de mãrfuri, o firmã de consultantã, o organizatie de mediu, o organizatie de cult, o organizatie a minoritãtilor, o organizatie de protectie socialã si douã organizatii agricole.

Primarul comunei Viisoara: “Avem pompieri priceputi. Ne mai trebuia o masinã performantã de stins incendii”

Primul popas fãcut ieri de caravana GAL Podu Înalt a fost în comuna Viisoara, acolo unde, cu ajutorul fondurilor europene, primarul Liviu Pârciu a achizitionat o masinã de pompieri ultra-performantã. “Din cauzã cã Viisoara se aflã la o distantã aproximativ egalã fatã de Vaslui si Bârlad, dar si din cauza drumurilor foarte rele, atunci când un incendiu se producea la noi în comunã, masinilor de pompieri le lua foarte mult timp pânã sã ajungã. De aici s-a nãscut ideea cã ar trebui sã achizitionãm propria noastrã masinã de stins incendii”, le-a spus primarul Liviu Pârciu celor prezenti. Pasiunea edilului pentru masinile de pompieri nu este nouã. Acesta a fãcut armata la pompieri si recunoaste cã pentru a te angaja la primãrie trebuie sã fii mai întâi pompier. Acesta a organizat în comunã Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã si se poate lãuda cã este unul dintre cele mai bune din judet. O spun premiile pe care le-a cîstigat de-a lungul timpului în întrecerile de profil, dar si numãrul mare de voluntari care activeazã în aceastã structurã, circa 23. “În anul 2003, când nu aveam în dotare o masinã de pompieri asa performantã, am luat locul patru pe tarã. Concursul acela a fost de pominã. Noi, veniti de la Vaslui, cu costume de pompieri ponosite, împrumutate de la IRB, am impresionat la proba de luptã. Erau acolo echipaje de ziceai cã-s cosmonauti, dar noi i-am întrecut. La proba de luptã am luat locul doi”, a mai spus primarul. De atunci nu au mai participat, dar acum cã au din nou masinã de pompieri vor lua startul din nou. Pânã sã-si vadã masina parcatã la el în comunã, primarul Pârciu a avut ceva bãtãi de cap. “Proiectul a fost în total de aproximativ 85.000 de euro si sunt bani nerambursabili veniti prin PNDR. Noi suntem membri în GAL Podu Înalt si prin dumnealor am reusit sã realizãm acest proiect. Sã stiti cã nu a fost deloc usor. Initial am luat banii de la bancã, unde am garantat cu bunurile primãriei, cu pãsunile comunale. Nu a fost deloc usor, însã acum ne bucurãm de achizitia fãcutã. Pânã acum a intervenit cu mare succes la un incendiu. Noi sperãm sã stea cât mai mult în garaj, sã nu o folosim,” a mai spus primarul Liviu Pârciu.

În satul Mitoc, cresterea vacilor e mostenire de familie

Dupã vizita în comuna Viisoara, membrii caravanei GAL Podu Înalt au luat drumul Mitocului, unde i-a asteptat Cristina Petronela Radu, o fermierã în vârstã de doar 24 de ani. Tânãra a accesat în acest an fonduri europene în valoare de 40.000 de euro cu care si-a modernizat ferma mostenitã de la bunici. Areîn jur de 40 de vaci, nouã vitei, de care se ocupã de la primele ore ale diminetii pânã seara târziu.” Îmi place foarte mult ceea ce fac. Nu mã vãd ducând viatã la oras. Am stat la oras cât timp am fost la liceu, dar nu mi-a plãcut. Abia asteptam ziua de vineri, ca sã pot veni acasã. Ferma e mostenire de familie. Bunicul si tatãl s-au ocupat de cresterea vacilor, acum a venit rândul meu si al fratelui meu sã ducem traditia mai departe”, a spus Cristina Radu. Tânãra fermierã sperã ca pe viitor sã punã si alte proiecte în practicã, cu sprijinul aceluiasi Grup de Actiune Localã. “Vrem sã ne extindem cu grajdul în care stau vacile iarna si sã cumpãrãm o balotierã si un tractor. Aceste utilaje sunt indispensabile unui fermier la munca câmpului”, a mai spus Cristina.

Comuna Zorleni, exemplu de succes în atragerea fondurilor europene

Ultimul popas fãcut ieri de caravana GAL Podu Înalt a fost în comuna Zorleni, acolo a fost asteptatã de primarul Paula Hultoanã. La fel ca si la Viisoara, edilul comunei de lângã Bârlad a stiut de ce are nevoie comunitatea pe care o pãstoreste si a stiut si care sunt modalitãtile de obtinere a fondurilor necesare. Cu ajutorul banilor europeni, comuna Zorleni si-a modernizat un drum sãtesc. “Portiunea de drum pe care am reusit sã o asfaltãm este foarte importantã pentru localitatea noastrã pentru cã în zona respectivã avem o firmã de confectii, biserica, dispensarul. Valoarea totalã a acestui proiect este de aproximativ 90.000 de euro”, a afirmat Paula Hultoanã. Tot cu ajutorul fondurilor europene, comuna Zorleni a achizitionat o vidanjã si un buldoexcavator. “Vidanja e la noi si încã nu si-a primit botezul. Momentan o folosim la curãtarea fântânelor, pentru cã pe seceta asta care ne-a lovit, avem nevoie de orice sursã de apã. Prin proiect, am stabilit ca buldoexcavatorul sã stea la Banca. Valorea acestui proiect este de 172 de mii de euro”, a mai spus edilul. Paula Hultoanã s-a gândit si la necesitãtile tinerilor din comunã , de aceea a luat hotãrârea sã înfiinteze o bazã recreationalã cu teren de minifotbal si teren de tenis. “ Încercãm sã construim o bazã sportivã pentru sãtenii din comuna noastrã. Sunt aproximativ 2000 de copii care, zic eu, meritã sã aibã un loc de joacã modern. Am decis sã o construim în satul Simila pentru cã numai acolo am gãsit loc disponibil. Însã vom gãsi o solutie ca toti copiii sã se bucure de aceastã bazã sportivã”, le-a mai zis primarul membrilor din caravanã. Azi caravana GAL Podu Înalt se deplaseazã cãtre Albesti, Costesti si Muntenii de Jos pentru a întâlni noi povesti de succes.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.