spot_img
spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
20-mai-2024

Cinci vasluience deschizătoare de drumuri

- Advertisement -

PIONIERE… Mariea Crâșmaru, Gabriela Crețu, Diana Ventoneac, Ileana Chirilă și Mariana Brașoveanu sunt femei care au deschis drumul acolo unde numai bărbații au reușit. Este vorba de meserii sau pasiuni care până la momentul lor au fost practicate doar de bărbați. Vorbim de prima femeie care a fost comandant de aeronavă în România sau de prima femeie dascăl din țară, apoi continuăm cu prima femeie care a ajuns europarlamentar din Vaslui și prima femeie șef a serelor Goscom din Vaslui. Iată, așadar, cinci exemple care demonstrează că astăzi nu mai putem vorbi de meserii pe care numai bărbații le pot face.

Mariea Crîșmaru este una dintre femeile care fac cinste nu doar Vasluiului și României, ci lumii întregi. E prima și singura femeie, până în prezent, care a efectuat cea mai lungă călătorie pe jos. A urcat la înălțimi de peste 6.000 metri, a îndurat temperaturi de -38 grade Celsius în Antarctica sau de 60 grade Celsius și a atins cei doi poli ai Terrei: Polul Nord și Polul Sud. Performanțele sale stau scrise și în Cartea Recodurilor: 120 țări străbătute, 102 verificate de Guinness și recunoscute, în jur de 300.000 de km parcuși și cel mai lung pașaport din lume – 154 pagini și o lungime de 19 m. Vasluiul i-a rămas mereu în suflet, chiar dacă nu l-a mai vizitat din 1988, când a făcut turul României. Asta pentru că, pe când avea aproape doi ani, părinții ei au hotărât să se mute în București. A mai revenit apoi de câteva ori în vacanțe, la bunicii care îi rămăseseră aici. Ce-și amintește despre perioada petrecută aici? O sumedenie de lucruri dragi, de suflet, pe care nu le va uita nicicând:Vetrișoaia, județul Vaslui. Mi-amintesc ulițele pline de noroi, după ce ploua și-l călcam cu picioarele goale. Mi-amintesc de băiatul preotului, de căpița de fân din care șterpeleam ouăle de găină și făcem omletă, pe când bunica era plecată la câmp, de jocurile cu copii pe ulițe, de helesteul din marginea satului, unde ne scăldam, de colbul adunat în pletele aurii, de șantul din fața casei, de prispa casei bunicilor. Uite că mi-au dat lacrimile. De odaia bună în care dormeam, iar când nu aveam somn, o urmăream pe geam pe Aurica, verișoara mea, când se ducea pe furiș să se vadă cu drăguțul, năsucul lipit de ochiul de geam de la bucătărie urmărind picăturile de ploaie ce cădeau de pe stuf, de mămăliga mare pe care o răsturna bunica pe masă și o tăia cu ață să o mâncăm cu lapte cald, de merele verzi ce le ungea bunica cu miere de Sfântul Ilie, de vacile și caii bunicii, de bunicul meu frumos, înalt, cu ochii albaștri și mustața căruntă, ce ne aducea struguri de la vie. Plâng, aș vrea să fiu iar copil”.

Prima femeie dascăl

Mariana Brașoveanu este prima femeie dascăl. Are 48 ani, este de loc din Mărășeni, comuna Ștefan cel Mare, cântă în strană de peste 20 ani și îl suplinește cu succes pe dascălul din sat. Totul a început în momentul în care a primit de la preot canon pentru că murmura continuu la slujbe. „Am primit canon de la părinte să stau în strană. L-am respectat și iată-mă azi că sunt tot aici, în strană. Dacă ar fi după mine, aș cânta de la 6 dimineața până la 12 noaptea. Muncesc cu sufletul și cu toată ființa și simt că mă împlinește efectiv. Nici nu pot exprima în cuvinte care este trăirea mea de zi cu zi”, povestea presei, în urmă cu ceva timp, Mariana Brașoveanu. Cel mai greu moment i se pare cel de la înmormântare: „Când ajung să cânt veșnica pomenire, aproape că îmi vine și mie să plâng, ca orice om cu suflet care trăiește un astfel de eveniment trist, aproape de mă înec cu lacrimile. Vă dați seama că transmit această stare și către cei prezenți acolo, astfel încât totul se transformă într-un bocet general”, a mai povestit aceasta.

Prima și singura femeie europarlamentar din județul Vaslui

Gabriela Crețu – 53 de ani, primul și singurul europarlamentar din județul Vaslui, senator, doctor în filozofie. Este membră a Parlamentului României și a Partidului Social Democrat (PSD), parte a Partidului Socialiștilor Europeni. A fost aleasă pentru Camera Deputaților din România pentru județul Vaslui în alegerile parlamentare din 2004. A devenit membră a Parlamentului European pe 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. În legislatura 2012-2016, Gabriela Crețu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Cuba și Republica Argentina iar în legislatura 2016-2020 este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Spaniei, Regatul Belgiei și Republica Arabă, Egipt. Gabriela Crețu a fost și profesoară de științe sociale, predând elevilor de la liceele „Ion Mincu” și „Mihail Kogălniceanu”, fiind decorată cu „Meritul pentru educație” în grad de ofițer pentru rezultatele în activitatea de performanță. Este autoare a numeroase studii și articole pe teme de filosofia științei, feminism, filosofie politică, precum și organizatoarea, inițiatoarea sau participantă la numeroase acțiuni în rândurile femeilor, tineretului, persoanelor de vârsta a III-a.

Prima femeie comandant de aeronavă ATR din România

Diana Ventoneac are 33 de ani și la 26 de ani a devenit prima femeie comandant de aeronavă ATR din România. În 2007, Diana s-a angajat la Tarom, a fost copilot un an pe Boeing 737, iar de cinci ani este comandant la manșa unei aeronave ATR. A strâns până acum peste 5000 de ore de zbor, dintre care 3000 din poziția de comandant. „Indiferent care sunt visele voastre, urmați-le! Când am ajuns prima oară la TAROM din 190 de piloți, numai 6 erau femei. Opt ani mai târziu suntem 15 femei din 207 de piloți, iar 6 dintre noi ocupă funcții de conducere. Trendul este pozitiv și chiar dacă sunt încă persoane, ce-i drept puține, care au atitudini negative legate de prezența unei femei în carlinga unei aeronave, eu le transmit, foarte ferm, că aceste atitudini aparțin secolului trecut!”, a declarat Diana Ventoneac, prima femeie comandat de aeronavă ATR la Tarom.

Prima femeie șef a serelor Goscom din Vaslui

Ileana Chirilă este prima femeie șef a serelor Goscom din Vaslui. Coordonează activitatea în cadrul acestora de 50 ani, iar rezultatele se văd cu ochiul liber. Parcurile din oraș arată impecabil, toate spațiile verzi sunt îngrijite în fiecare zi. „Din anul 1968, prima femeie, șef de activitatea în cadrul serelor Vaslui a fost doamna Ileana Chirilă, care și-a asumat activitatea de producție din flori tăiate și răsaduri, aducând o contribuție importantă la înfrumusețarea orașului Vaslui. Cu strădanie, doamna Ileana Chirilă, împreună cu echipa condusă de dumneaei, a început o frumoasă tradiție, care de altfel continuă și în prezent, răsplata concretizându-se în premiul de excelență în amenajări de spații verzi, parcuri și locuri de joacă, în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România, premiu care ne onorează și ne obligă să ducem tradiția mai departe”, au precizat reprezentanții Goscom.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.