spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Cutremur, exercitiu de evacuare în scolile din Vaslui

- Advertisement -

EXERCITIU… Elevii vasluieni au participat ieri, în ziua când s-au împlinit 43 ani de la cutremurul din 4 martie 1977, la un exercitiu de evacuare în caz de cutremur, organizat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al Judetului Vaslui în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui. Accentul a fost pus pe respectarea procedurii de evacuare si post evacuare, precum si pe respectarea regulilor de comportare în caz de cutremur ori alte dezastre. În fiecare unitate de învãtãmânt din judet au fost prezenti reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al Judetului Vaslui, dar si unii dintre cei mai dedicati voluntari. La Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, spre exemplu, au fost prezenti colonelul Mihai Ciprian Mitrea, inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” (ISU), si prefectul judetului, Mircea Gologan.

„O populatie mai bine pregãtitã va fi mai putin luatã prin surprindere de un eveniment inopinat, va actiona cu mai multã precizie si promptitudine si va reveni mai repede la starea de normalitate. Pe data de 4 martie, omagiem victimele cutremurului din 1977. Seismul produs la ora 21:22, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter si o duratã de circa 56 de secunde a avut efecte devastatoare asupra populatiei si economiei României, fiind înregistrate 1.570 persoane decedate (cele mai multe, 1.391, fiind în Bucuresti), 11.300 persoane rãnite si peste 35.000 de locuinte prãbusite”, a transmis purtãtorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al Judetului Vaslui.

Exercitiile au scop îmbunãtãtirea timpului de reactie al autoritãtilor în situatii speciale de urgentã

Exercitiul face parte din campania „Miercurea alarmelor”, în cadrul cãreia în prima miercuri din fiecare lunã se desfãsoarã exercitii de alarmare. Aceste exercitii au ca scop testarea mijloacelor tehnice existente la nivel national si îmbunãtãtirea timpului de reactie al autoritãtilor în situatii speciale de urgentã. Simulãrile vizeazã atât verificarea echipamentelor care pot fi actionate în mod centralizat (simultan), cât si a celor cu actionare localã. Rezultatele verificãrilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize în comitetul judetean pentru situatii de urgentã, în vederea îmbunãtãtirii modului de alarmare a populatiei în situatii de protectie civilã. Principalele semnale care trebuie cunoscute de cãtre populatie: alarmã la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauzã de 10 secunde între ele, prealarmare aerianã – 3 sunete a câte 32 secunde, cu pauzã de 12 secunde între ele, alarmã aerianã – 15 sunete a câte 4 secunde, cu pauzã de 4 secunde între ele, încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.