spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
14.6 C
Vaslui
14-mai-2024

Dramatic! Mii de salariați ar putea rămâne fără serviciu în următoarea perioadă. Coșmarul a început deja, iar angajatorii din Iași se tem că vor pune lacătul pe ușă

- Advertisement -

Unul dintre cele mai importante sectoare alimentare afectate de criza coronavirusului este cel piscicol. Antreprenorii din Iași se tem că vor intra în faliment dacă nu sunt ajutați cu măsuri compensatorii. Mai mult, efectele negative asupra domeniului se văd deja. „Se vede cererea scăzută, s-a redus mult pe rețeaua de supermarketuri de când au început cu restricțiile”, susține unul din piscicultorii ieșeni care are 120 de angajați. Întreruperea ciclului de producție într-un an are efecte pe termen mediu deoarece afectează nu doar producția din anul curent, ci și pe cea a anilor următori prin lipsa puietului.

Sectorul piscicol este unul dintre cele mai importante domenii alimentare afectate însă de criza creată de pandemia de coronavirus. Piscicultorii se confruntă cu o situație neprevăzută care deja are efecte asupra vânzărilor. Astfel, în această perioadă, vânzările de pește au scăzut considerabil, iar viitorul nu este deloc îmbucurător.

„Pot spune că se vede o schimbare în această perioadă. Acum nu se mai ating volumele de vânzare ca în anii trecuți. E o perioadă de post și oricum nu se vindea mult pește, dar comercializam ceva cantități. Noi de Bunavestire și de Florii vindeam în două zile cât într-o lună. Semnalele din piață sunt că se va vinde mult mai puțin acum, în aceste zile de sărbători. Deja se vede cererea scăzută, s-a redus mult pe rețeaua de supermarketuri de când au început cu restricțiile. Mai vindeam pește sâmbăta, duminica, înainte de Bunavestire, dar acum, nimic”, spune inginer Diadem Atodiresei, de la Ferma Piscicolă Podu Iloaiei.

Cu ce plătim angajații?

Peștele din ferma lui ajunge în pescăriile din aproape toată zona Moldovei, respectiv Iași, Bacău, Suceava, Botoșani și în rețelele de supermarketuri Selgros, Carrefour, Cora. Astfel, cantități importante de pește ajungeau pe mesele clienților. Însă dacă în anii precedenți firma înregistra profituri frumușele, în această perioadă a anului situația se va schimba curând. Dacă situația se va agrava, piscicultorii trebuie să caute soluții pentru a supraviețui.

„Făceam vânzare în două zile de 4-6 miliarde (n.r.- 4-600.000 de lei). Vindeam zeci de tone de pește. Sper ca anul acesta să fiu măcar la jumătate, altfel suntem în zona roșie. Păi numai două miliarde (n.r.- 200.000 de lei) sunt cheltuielile cu salariații. Vă dați seama că trebuie să-i plătim”, mai spune Diadem Atodiresei.

„Nu pot folosi șoferii”

Acesta povestește că se confruntă cu probleme și din cauza autorităților dezinteresate de acest sector.

„Toate statele își pompează banii în economie să ajute antreprenorii. Pe noi statul mai mult ne încurcă, situația cu coronavirusul l-a prins total nepregătit. De exemplu, nu a venit nimeni să ne întrebe: «Ce pește aveți pentru consumul uman, în caz de se întâmplă ceva…». Nu știu nimic autoritățile. Am doi șoferi pe care nu-i pot folosi pentru că atestatele și cartelele au expirat, le-am trimis actele prin poștă, așa cum s-a cerut, dar nu am primit nimic, vreun atestat sau cartelă”, mai spune piscicultorul….https://www.bzi.ro/dramatic-mii-de-salariati-ar-putea-ramane-fara-serviciu-in-urmatoarea-perioada-cosmarul-a-inceput-deja-iar-angajatorii-din-iasi-se-tem-ca-vor-pune-lacatul-pe-usa-3909598?utm_source=website&utm_medium=Titlurile%20zilei

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.