spot_img
spot_imgspot_img
12.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Greva foamei la Bunesti Averesti, cu iz de conflict politic | VIDEO

- Advertisement -

SUPÃRAT…Îmbrãcat cu trening de firmã si destul de jovial, Ioan Mãtase face greva foamei câte opt ore pe zi în fata primãriei, dând interviuri presei de la smartphone-ul sãu de fite.

NEMULTUMIRI… Se vorbeste din nou, în aceste zile, despre judetul Vaslui, la nivel national, dupã ce un bãrbat infirm din comuna Bunesti-Averesti a intrat în greva foamei din cauzã cã asistentul sãu personal nu a primit indemnizatia de hranã nici dupã trei luni de la intrarea în vigoare a legii care acordã acest drept. De miercuri dimineatã, Ioan Mãtasã nu a mai mâncat si bãut nimic ( n.r. spune el), chiar dacã, pe lângã handicapul pe care îl are, mai suferã si de diabet. Dupã douã zile de protest, îngrijorat, primarul a chemat ambulanta pentru a verifica starea de sãnãtate a protestatrului. Valorile glicemiei indentificate de personalul medical nu arãtau cã barbãtul este nemâncat de 48 de ore. Avea o glicemie ridicatã, de 160 mg/dl, probabil de la stres. Multe voci din sat spun însã cã protestul sãu e pur politic si cã în spatele acestui demers s-ar afla asistentul lui personal, un apropiat al USR, cunoscut în localitate pentru protestele organizate. “Bãiatul fãrã picior e bãgat în fatã pentru cã altfel se vede o grevã a foamei fãcutã de o persoanã cu handicap. De de stã el pe vremea asta urâtã sub cerul liber, dacã drepturile pe care le cere se cuvin unei alte persoane?”, se întreabã un cetãtean al comunei, care a spus cã cei doi sunt de la USR. “Au fost reprezentantii USR în sectiile de votare, la referendum, iar acum ne prostesc cã luptã pentru drepturile oamenilor. Îsi fac campanie” a mai spus acesta. De partea cealaltã, alte persoane cu handicap din localitate nu se solidarizeazã cu protestatarul. Cristi Petrache, de exemplu, care la fel, are un picior amputat a spus: “Bãiatul ãsta care e afarã e manipulat. Cine ar sta acum, pe vremea asta, afarã, sã protesteze pentru altul? Mai devreme sau mai târziu va primi si însotitorul sau indemnizatia de hranã”. Primarul Vasile Tãrãgan spune cã imediat ce bugetul comunei va fi aprobat în Consiliul Local, toate indemnizatiile de hranã vor fi acordate retroactiv si cã nu a avut cum sã le achite pânã acum. “M-am îngrijit ca pânã la venirea bugetului, însotitorii sã primeacã salariile. Dacã am fi avut anul trecut banii prinsi pentru hrana însotitorilor, nu ar fi fost nicio problemã sã-i dãm si acum, fiindcã noi functionãm acum, de la lunã la lunã, cu sume primite lunar care reprezintã a doisprezecea parte din bugetul anului trecut. Deci, nu avem cum sã prindem acesti bani, fiindcã ar fi însemnat ca cineva sã nu-si primeascã banii” a spus primarul.

“Am tot dreptul sã fiu supãrat pe Dumnezeu” spune Ioan Mãtasã, un bãrbat de 42 de ani din comuna Bunesti Averesti, care de trei zile se aflã în greva foamei. A ajuns în aceastã situatie din cauza unei boli descoperitã la vârsta de doar 15 ani, o boalã care l-a lãsat infirm pe viatã. “Aveam 15 ani când am ajuns la spital cu o cumplitã durere de burtã. Medicii mi-au fãcut analizele, dar culmea, nu s-a uitat nimeni pe ele. Ei au spus cã am apendincitã si m-au bãgat în sala de operatie. Dupã trei zile de la operatie mi s-a fãcut o injectie din cauza cãreia am stat în comã 3 zile. Tin minte cã dupã vreo 12 ani m-am întâlnit cu un medic care era atunci în spital. Mi-a zis “moldovene, eu te-am salvat. Când am venit în salonul tãu, toti colegii mei se uitau la tine, nu întelegeau de ce ai intrat în comã. Eu m-am uitat la analize, aveai glicemia 400, apoi i-am intrebat ce ti-au bãgat în perfuzie. Când am auzit glucozã, le-am spus sã scoatã acul, cã te omoarã”. Am avut mare noroc de acest medic, altfel acum nu mai eram aici”, îsi începe Ioan povestea de viatã. Un alt hop pe care viata i l-a pus în cale a fost în anul 2013, când medicii de la spitalul din Mangalia i-au spus cã trebuie sã-i amputeze piciorul drept, pentru a-i salva viata.

“Protestez pentru un drept garantat prin lege”

În ciuda loviturilor primite de la viatã, rãzboaiele pe care Ioan Mãtasã le poartã în aceste zile nu sunt cu Divinitatea, ci cu cele lumesti, mai exact cu cei din primãria Bunesti Averesti. Simpatizant USR, acesta a intrat în greva foamei începând de miercuri, pentru cã de trei luni de zile asistentii personali ai persoanelor cu handicap nu au primit indemnizatia de hranã, asa cum prevede legea. “Pentru boala mea, primesc un ajutor de 500 de lei, pentru cã e handicap de gradul I si pensia minimã de 640 de lei. Adicã un total de 1140 de lei. Însotitorul meu primeste în jur de 1300 de lei. Ar fi 1500 dacã ar primi si acea indemnizatie de hranã. Protestez pentru cã se încalcã niste drepturi acordate prin lege. L-am rugat pe domnul primar sã-mi dea o hârtie, prin care sã-si ia angajamentul cã atunci când bugetul va fi votat, acele drepturi bãnesti vor fi acordate si pe lunile trecute. A refuzat. A spus cã Iohannis e de vinã, cã din cauza lui a întârziat bugetul. Dar la Husi, la Vaslui, la Mangalia, cum s-au putut acorda indemnizatii de hranã?” .

“E obligat de însotitorul lui sã protesteze”

În comuna Bunesti-Averesti sunt si persoane cu handicap care au înteles cã, deocamdatã, primaria nu are bani pentru a acorda aceste indemnizatii de hranã. Cristi Petrache, din satul Podu-Oprii este una dintre aceste persoane. Desi are acelasi grad de handicap cu al lui Ioan Mãtasã, acesta nu poate fi de acord cu demersul protestatarului, pe care îl vede drept o luptã politicã. “Eu muncesc, dom’le, toatã ziua. Lucrez teren, în agriculturã. Eu nu pot sã am însotitor, pentru cã altfel statul nu îmi mai dã voie sã muncesc. Sã ai însotitor înseamnã sã stai întins pe pat acasã, sã aibã cineva grijã de tine. M-au întrebat de la Vaslui dacã stau la pat, dacã am nevoie de însotitor. I-am zis “Doamnã, eu muncesc în agriculturã, umblu cu tractorul toatã ziua. Am aproape 100 de hectare de pãmânt pe care le lucrez. Mi-au spus cã în cazul ãsta nu au cum sã-mi dea însotitor. Suntem un club de persoane cu handicap. Mai sunt oameni ca mine. Domnul Talmaciu de la Vetrisoaia, fãrã o mânã si fãrã un picior, are 400 de oi, are 600 de hectare teren agricol, tractoare. Toatã ziua e pe câmp si munceste. Cu o mânã si cu un picior. Bãiatul ãsta care e afarã e manipulat. Cine ar sta acum, pe vremea asta, afarã, sã protesteze pentru un drept care mai devreme sau mai târziu tot îti va fi acordat, pentru cã asa spune legea?’ se întreabã Cristi Petrache.

“Aceste drepturi vor fi acordate dupã aprobarea bugetului”

PAROLIST…Edilul comunei Bunesti-Averesti nu întelege de ce Ioan Mãtasã a ales aceastã formã radicalã de protest si nu a mers pe calea dialogului. “Acest bãiat nu mi-a cãlcat biroul absolut deloc, sã stãm de vorbã, sã lãmurim situatia. Nu a fãcut nicio solicitare pe adresa primãriei, absolut nimic. Am vãzut cã face grevã, l-am întrebat care e motivul pentru care a recurs la acest protest. Mi-a zis cã pentru indemnizatia de hranã, pe care, culmea, nu o primeste el, ci asistentul personal. Eu nu înteleg de ce nu vine acel asistent personal sã facã greva foamei, pentru cã aceastã indemnizatie de hranã este un drept al lui, nu al persoanei cu dizabilitãti. Eu, încã din 28 decembrie 2018, am emis o dispozitie privind aprobarea acordãrii lunare a indemnizatiei de hranã functionarilor publici, personalului contractual din cadrul primãriei. Aici intrã toate persoanele care lucreazã în cadrul primãriei, inclusiv acei asistenti personali. Potrivit legii 153, articolul 3, alineat 4, ordonatorii de credite trebuie sã se încadreze cu sumele aprobate cu aceastã destinatie în bugetul propriu. Legea bugetului de stat în ceea ce priveste plata asistentilor personali spune în felul urmãtor: “Finantarea drepturilor asistetilor personali si ale persoanelor cu handicap sau indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap la nivel de comunã, oras, municipii si sectoare se asigurã din veniturile proprii ale primãriilor si în completare din sume defalcate din TVA”. Tot ce vã pot spune este cã nicio persoanã care trebuie sã beneficieze de aceastã indemnizatie de hranã nu va rãmâne fãrã bani, asta sã fie clar. Când vom aproba bugetul, ei îsi vor primi, retroactiv, aceste drepturi, fãrã nicio problemã”, a declarat primarul Vasile Tãrãgan. Edilul a declarat cã aceastã situatie se va rezolva la sfârsitul lunii, când Consiliul Local se va întruni pentru a aproba bugetul comunei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.