spot_img
spot_imgspot_img
25.1 C
Vaslui
01-iun.-2024

Învãtãmântul vasluian cu bune si cu rele, prezentat de ISJ Vaslui

- Advertisement -

RAPORT…Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a prezentat ieri, 30 octombrie, la Centrul de Afaceri, raportul asupra activitãtii desfãsurate în unitãtile de învãtãmânt din judetul Vaslui , în anul scolar 2017-2018. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general, a declarat cã au fost înregistrate multe reusite, dar s-au întâmplat si lucruri mai putin bune sau chiar rele. Printre aspectele pozitive prezentate, care au adus un plus calitãtii educatiei vasluiene, se numãrã premiile obtinute de elevi în cadrul competitiilor la nivel national sau chiar international, existenta unui parteneriat între ISJ, ISN Chisinãu si ISE Chisinãu, organizarea cu succes a Olimpiadei Nationale de Lingvisticã la Vaslui, proiectele Erasmus implementate, cresterea procentului de promovare la Definitivat, faptul cã unele scoli au fost reabilitate etc.. Din categoria lucrurilor mai putin bune amintim numãrul mare de absente, rezultate mai slabe la examenele nationale, necesitatea angajãrii unor cadre didactice necalificate, faptul cã multe scoli stau în continuare prost la capitolul avizelor sanitare si ISU, cresterea abandonului scolar etc.

În anul scolar 2017-2018 învãtãmântul vasluian a avut rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile scolare, cele mai bune apartinând elevilor premiati la nivel national si chiar international. Astfel, s-au remarcat: Ralea Adelina Ioana, clasa a XI-a, Colegiul National “Cuza Vodã” Husi – Mentiune la Olimpiada Internationalã de Francezã – Aghveran, Armenia, prof. îndrumãtor Talasman Elena; Susnea Irina Demetra, clasa a XII-a, Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad – Mentiune la Olimpiada Internationalã de Limba Rusã, Moscova, prof. îndrumãtor Cretanu Eugenia. La nivel national au fost obtinute în total 129 de premii, la diverse discipline, dintre care 12 premii I, nouã premii II, opt premii III. Un alt plus este existenta unui parteneriat între ISJ, ISN Chisinãu si ISE Chisinãu. În anul precedent a continuat colaborarea cu institutii din domeniul educatiei din Republica Moldova, au fost organizate cursuri de formare, vizite etc. Vasluiul se mândreste si cu numãrul mare de proiecte Erasmus implementate, ocupând primul loc la nivel national din acest punct de vedere. Un altã bilã albã este organizarea cu succes a Olimpiadei Nationale de Lingvisticã “Solomon Marcus”, fiind înregistrati 300 de participanti, dintre care 207 elevi din toatã tara. În anul scolar 2017-2018, s-au depus peste 1300 de materiale didactice, la toate disciplinele si în domenii cross-curriculare (proiecte europene, proiecte educationale) pe Reteaua Educationalã Deschisã (R.E.D.), lansatã de ISJ Vaslui. Fiecare cadru didactic din judetul Vaslui poate propune materiale spre publicare, cu respectarea mai multor conditii de calitate, tehnice si legate de termenele de depunere. Lista reusitelor nu se opreste aici.

Bile negre

Asa cum a recunoscut conducerea învãtãmântului vasluian, sunt si multe aspecte negative înregistrate, unele fiind probleme mai vechi care sunt semnalate în fiecare an si pentru care, cel putin deocamdatã, nu s-au gãsit solutii, altele s-au acutizat anul scolar anterior. De exemplu, rata abandonului scolar a crescut, desi în ultimii patru ani acesta a fost în continuã scãdere. 2,17% este procentul rusinos. Cea mai mare rata a abandonului scolar a fost înregistratã la nivelul învãtãmântului liceal – 9,79%, la nivel gimnazial a fost de 2,66%, iar cea mai micã ratã a abandonului a fost la ciclul primar – 1,02%. Nu putem sã trecem cu vederea numãrul mare de absente din cataloage, aproape 1.000.000. Pentru rezolvarea acestei probleme, ISJ dispune la începutul fiecãrui an mãsuri la nivelul scolilor, pânã acum fãrã mare succes. Nici actele de violentã nu sunt putine. Au fost înregistrate 84 de violente fizice usoare, 29 de insulte, 7 acte de incitare la violentã, 3 persoane strãine au fost introduse în incinta unitãtii scolare, au fost depistati 16 elevi care au consumat alcool, s-au înregistrat 25 de furturi sau tentative de furt etc. În mai multe scoli s-a constatat o abordare deficitarã a actului managerial, au existat deficiente în asigurarea curãteniei spatiilor destinate procesului instructiv-educativ, în unele unitãti de învãtãmânt a existat un climat conflictual sau o colaborare deficitarã între conducere si autoritãtile locale. O altã problemã cunoscutã este cea a lipsei avizelor din partea DSP si ISU. În continuare lipsesc profesorii pregãtiti, 197 posturi au fost ocupate anul trecut cu personal didactic suplinitor necalificat. De asemenea, rezultatele la examenele nationale au fost mai slabe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.