spot_img
spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
20-mai-2024

Ministrul Culturii vine la Bârlad la aniversarea centenarului Academiei Bârlãdene

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE CULTURALÃ Astãzi, Societatea Culturalã “Academia Bârlãdeanã” îmbracã haine de sãrbãtoare. Va fi aniversatã oficial, în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului, 100 de ani de la înfiintarea societãtii si 25 de ani de la institutionalizarea Academiei Bârlãdene. La eveniment si-a confirmat prezenta, pe lângã invitatii de onoare ai Academiei Bârlãdene, si Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, care va decerna o Diplomã de Excelentã, din partea ministerului, societãtii bârlãdene care aniverseazã un centenar de la înfiintare. Acordarea Ordinului „Meritul Cultural” în grad de cavaler, care era programatã astãzi, va fi amânatã la o datã ulterioarã. Alãturi de actuala presedintã a Academiei Bârlãdene, prof. dr. Elena Monu, la “pupitrul” manifestãrilor de astãzi va sta si prof. dr. C.D. Zeletin, presedintele de onoare al societãtii culturale. O prezentã extraordinarã pentru Bârlad va fi nepoata marelui scriitor si dramaturg Victor Ion Popa, Ana Maria Popa, alãturi de Victor Popa, primarul comunei Dodesti, unul din descendentii pãrintelui piesei “Tache, Ianche si Kadâr”.

La Teatrul “V.I. Popa” din Bârlad are loc astãzi, în foaier, începând cu orele 11.00, un eveniment de marcã pentru cultura bârlãdeanã. În cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului, Societatea Culturalã “Academia Bârlãdeanã” va aniversa împlinirea unui centenar de la înfiintare. Invitat la aceastã mare manifestare, care va cuprinde lansãri de cãrti, vernisare de expozitii, dezvelirea unei plãci comemorative si alte activitãti deoasebite, este prof. dr. C.D. Zeletin – presedinte de onoare al Academiei Bârlãdene. Si-a anuntat prezenta si Ionut Vulpescu, ministrul Culturii în Guvernul Ponta IV, precum si mai multi directori de muzee, scriitori, poeti si reprezentanti ai culturii românesti din toatã Moldova.

Academia Bârlãdeanã este o societate culturalã înfiintatã la Bârlad în anul 1915. Societatea, care si-a întrerupt activitatea dupã 1957 si a fost reînfiintatã în anul 1990, editeazã o revistã trimestrialã ce poartã acelasi nume, Academia Bârlãdeanã. La 1 mai 1915, poetul George Tutoveanu, preotul Toma Chiricutã, tatãl profesorului Ion Chiricutã, si Tudor Pamfile au înfiintat la Bârlad Societatea literarã „Academia bârlãdeanã” al cãrei presedinte de onoare era Alexandru Vlahutã, iar George Tutoveanu, presedinte în exercitiu. Bârladul perioadei interbelice se caracterizeazã printr-o foarte bogatã productie literarã de o incontestabilã valoare, cu o contributie de luat în seamã, reprezentând publicisticã, operã si talente literare. Sub auspiciile Societãtii „Academia Bârlãdeanã” au fost tipãrite reviste, volume de literaturã si au fost organizate manifestãri culturale ample. Printre membrii acestei asociatii s-au numãrat Nichifor Crainic, Pamfil Seicaru, Atanasie Mândru, George Tascã, Ion Buzdugan.http://ro.wikipedia.org/wiki/Academia_B%C3%A2rl%C4%83dean%C4%83 – cite_note-1 Activitatea societãtii a diminuat în perioada postbelicã si s-a întrerupt în 1957 dupã moartea lui George Tutoveanu. În anul 1990, societatea a renãscut prin initiativa unui grup de intelectuali bârlãdeni care a decis fondarea „Societãtii pentru culturã si stiintã Academia Bârlãdeanã”, presedinte de onoare fiind ales scriitorul C.D. Zeletin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.