spot_img
spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
20-mai-2024

PERICOL IMINENT: Zeci de scoli din Vaslui, risc de prãbusire

- Advertisement -

RISCANT…Peste 40 unitãti de învãtãmânt din mediul rural din judetul Vaslui prezintã risc de accidente. Clãdiri vechi în stare avansatã de degradare, care se pot prãbusi la urmãtorul cutremur pentru cã nu au fost niciodatã consolidate, tavane subrede din cauza infiltratiei cu apã, acoperisurile fiind sparte, care pot sã cadã peste elevi în orice moment, sãli de clasã improprii, asa se prezintã o parte din scolile din Vaslui, adevãrate capcane pentru profesori si copii. 23 dintre aceste scoli au fost propuse pentru finantarea prin PNDL 2017, astfel cã elevii, pãrintii si cadrele didactice pot doar spera cã vor avea noroc si vor „prinde” finantare scolile în care pãsesc în fiecare dimineatã, astfel încât cursurile sã se poatã desfãsura mãcar în viitor în sigurantã si în conditii decente. Aceastã situatie strigãtoare la cer o întâlnim în majoritatea judetelor tãrii. De aceea, Ministerul Educatiei Nationale, în urma incidentului de la Scoala nr. 141 din Capitalã, acolo unde un tavan s-a prãbusit si doar o minune a fãcut sã nu existe rãniti, a solicitat Inspectoratelor Scolare sã întocmeascã o listã cu unitãtile de învãtãmânt care prezintã risc de accidente.

Ziarul Vremea Nouã a prezentat, de-a lungul timpului, situatia dificilã a unor scoli din judet, unde grupurile sanitare sunt nefunctionale, lipseste apa curentã, acoperisurile stau sã cadã, iar copiii fac naveta kilometri întregi prin ploaie si ninsoare. Este revoltãtor cã în epoca informatiei, în care stiinta a atins cote atât de înalte si s-au gãsit rezolvãri pentru tot felul de situatii si probleme, în care se alocã bani pentru fel si fel de spete, unele mai importante, altele derizorii, nu s-a gãsit încã nicio solutie pentru ca educatia sã fie uniformizatã si finantatã suficient, astfel încât sã existe într-adevãr egalitate de sanse. Este nedrept cã în timp ce unii copii sunt scolarizati în conditii de lux, alti elevi merg la scoalã cu frica în sân cã se pot trezi cu tavanul în cap. Sunt multe situatii de acest gen în judet, în acest an scolar fiind raportat un numãr de 41 de scoli care prezintã risc de accidente. În cazul unor clãdiri situatia nu este chiar disperatã, dar existã totusi corpuri care nu au fost consolidate niciodatã, iar pericolul de prãbusire este mare. Dintre scolile aflate într-o stare precarã, 23 au fost propuse pentru finantare prin PNDL 2017, în prezent pentru o singurã unitate de învãtãmânt fiind aprobatã finantarea prin PNDL 2016. Este vorba despre Scoala din Bãdeana (Scoala Gimnazialã Nr. 1 Tutova), unde existã riscul ca tavanul sã cadã.

Unii elevi au „privilegiul” de a învãta în „monumente istorice”

Pare greu de crezut cã mai existã la ora actualã scoli construite în urmã cu mai bine de un secol din paiantã. Din pãcate, sunt astfel de situatii în judetul Vaslui, iar starea de degradare a clãdirilor este avansatã. Douã astfel de exemple sunt clãdirea scolii primare din Brãhãsoaia, care tine de Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare”, localitatea Stefan cel Mare, construitã în anul 1900, existând un risc major de prãbusire în caz de cutremur, si Scoala Gimnazialã nr. 1, sat Blagesti, unul dintre corpuri fiind construit în 1908, tavanele fiind foarte curbate. Tot din categoria scolilor vechi care nu au fost consolidate, construite din paiantã, sunt si unele corpuri ale Scolii Gimnaziale nr. 1 Blãgesti, Scolii Gimnaziale „Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos, un corp al Grãdinitei cu program normal Muntenii de Jos, dar si grãdinitele cu program normal din satele Valea Mare si Cioatele (Scoala Gimnazialã nr.1 Parpanita), clãdiri construite între 1950-1960. Lista poate continua.

23 scoli, propuse pentru finantare prin PNDL 2017

INVESTITII…Cum speranta moare ultima, profesorii, elevii si pãrintii lor au încredere ca scolile sã fie consolidate prin PNDL 2017. Sunt 23 de unitãti de învãtãmânt propuse pentru finantare, printre care regãsim si Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Laza, corpul clãdirii A, care, în cazul unui cutremur, nu prezintã sigurantã, aceeasi problemã existând si la alte unitãti scolare, cum ar fi Grãdinita cu PN Trestiana (Scoala Gimnazialã „Stroe Belloescu” Grivita). O altã problemã stringentã existã la Scoala Gimnaziala „Luiza Zavroschi” Buda (Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Osesti), acolo unde acoperisul se desprinde de restul cladirii. De fapt, situatia este una dificilã pentru majoritatea copiilor din Osesti, patru corpuri din aceastã comunã au fost propuse spre finantare. Alte scoli care prezintã corpuri vechi, aflate într-o stare avansatã de degradare, cu acoperisuri grav avariate si tavane gata sã se prãbuseascã, propuse pentru finantare prin PNDL 2017 sunt cele din comunele: Vulturesti, Dimitrie Cantemir, Voinesti, Pungesti, Bogdãnesti, Ivãnesti, Feresti, Puiesti, Bãcani, orasul Negresti si satele care apatin de el (Valea Mare, Parpanita, Cioatele)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.