spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Primărie adusă la sapă de lemn de o asfaltare

- Advertisement -

Situaţie incredibilă pentru Primăria Roma care trebuie să restituie 2,65 de milioane de lei către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), din cauza unui contract de cesiune privind asfaltarea drumului către Dimăcheni. Întrucât lucrările nu au fost executate de firma care a câştigat iniţial licitaţia, ci de un cesionar, primăria a fost obligată de instanţele de judecată să restituie banii, ca urmare a încălcării procedurii.

Decizia definitivă privind restituirea sumei a fost pronunţată vineri, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), însă cei de la Primăria Roma spun că vor continua războiul în instanţă întrucât la data la care s-a semnat contractul iniţial exista o prevedere care permitea cesionarea. „În mod normal, judecarea ar trebui să se facă pe reglementările de atunci, de la semnarea contractului, nu pe modificările ce au survenit pe parcurs”, a spus primarul comunei Gheorghe Bârliga.

Probleme pornite de la asfaltarea unui drum

Totul a început în octombrie 2009, când Primăria Roma a semnat contractul pentru modernizarea drumului comunal 66B, Roma – Dimăcheni, lung de 9,1 kilometri. Licitaţia a fost câştigată de societatea ieşeană Eky Sam SRL, banii urmând să fie asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Doar că suma nu a fost alocată în totalitate la începerea lucrării, MDRAP asigurând creditul bugetar în valoare de 2,3 milioane de lei abia în 2014, adică după aproape cinci ani.

Sumele erau alocate eşalonat, aşa se face că după numai un an reprezentanţii societăţii ieşene au apreciat că lucrarea este subfinanţată şi că deplasarea tuturor utilajelor, în funcţie de tranşele primite de la buget, duce automat la creşterea costurilor. În aceste condiţii, Consiliul local Roma a pus în discuţie şi aprobat cesionarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor către firma Cornell’s Floor din Roma. Hotărârea de consiliu a fost trimisă pentru verificarea legalităţii Instituţiei Prefectului, care a dat aviz de legalitate, dar şi MDRAP. Prin urmare, Cornell’s Floor a trecut la asfaltare, fiind modernizat circa 1,2 kilometri din drum.

Nereguli constatate de Curtea de Conturi

Bomba a explodat la sfârşitul lui 2015, când MDRAP a notificat Primăria Roma solicitând restituirea celor 2,65 milioane de lei. Asta pentru că în decembrie 2011, la doi ani de la semnarea contractului, intervenise o nouă reglementare care interzicea astfel de cesiuni. Ba mai mult, în 2016, în urma unui control al Curţii de Conturi, inspectorii au constatat aceeaşi nelegalitate, apreciindu-se că şi ajustarea preţurilor nu ar fi în regulă. Primăria Roma a declanşat atunci şirul acţiunilor în instanţă, contestând atât actul emis de MDRAP, cât şi concluziile Curţii de Conturi, doar că a pierdut toate procesele. „Atribuirea contractelor de achiziţie publică se face în baza regulilor şi cerinţelor stabilite în documentaţia de atribuire, în considerarea că un anumit agent economic, ofertant în cadrul procedurii, îndeplineşte toate criteriile de eligibilitate. Transmiterea de către ofertantul câştigător, a drepturilor şi obligaţiilor născute din contract către un terţ agent economic, este interpretată de jurisprudenţă şi doctrină ca o eludare a prevederilor OUG nr. 34/2006”, au motivat judecătorii…..https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2020/03/10/primarie-adusa-la-sapa-de-lemn-de-pndl/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.