spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
05-mai-2024

Programul national pentru tratarea hepatitei C, extins din toamnã

- Advertisement -

VESTI BUNE… Programul national pentru tratarea hepatitei se extinde. Din toamnã, si pacientii cu forme mai usoare ale bolii vor primi tratament gratuit. Medicii atrag însã atentia cã trebuie respectat si urmat integral, pentru a avea efect.

România are cei mai multi bolnavi de hepatita C din Uniunea Europeanã. Lipsa medicamentelor, dar si a preventiei în comunitãtile defavorizate sunt principalele motive, sustin asociatiile de pacienti. Pentru tratarea hepatitei C existã un tratament inovativ, fãrã interferon. Numãrul beneficiarilor este însã limitat. Din toamnã, vor fi însã inclusi în program si cei care sunt în stadiul de început al bolii. “Începând cu noul contract, vor primi tratament pentru Hepatita C si pacientii care au gradul de fibrozã F0. (…) De anul acesta vor primi tratament si copiii si adolescentii cu vârste cuprinse între 12 ani si pânã în 18 ani, dar si pacientii care nu au rãspuns la tratament cu terapiile astea cu antivirale cu actiune directã. CNAS face efortul sã nu existe niciun gap (perioadã neacoperitã, n.r.) între actualul contract si începerea noului contract”, a spus Roxana Radu, reprezentanta CNAS la conferinta organizatã de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din România (APAH-RO) de Ziua Mondialã de Luptã împotriva Hepatitelor.

Peste 14.000 de pacienti tratati deja

Conform datelor CNAS, peste 14.000 de pacienti au intrat în programul de tratament fãrã interferon derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. “Cu toate acestea observãm, din aceleasi date, cã rata de succes a scãzut la 96,50% fatã de anul precedent când a fost circa 99%, în principal din cauza unor sincope ce tin de urmarea cu strictete a tratamentului. Vreau sã fac un apel cãtre pacientii care au sansa de a intra în acest program – este esential sã aveti o atitudine pozitivã si sã treceti prin toti pasii necesari! În relatia medic – pacient, pentru a avea reusitã în tratarea unei boli precum hepatita C, bolnavii trebuie sã accepte faptul cã, pe lângã drepturi, existã si obligatii. În cazul specific al programului fãrã interferon, pacientii trebuie sã urmeze cu rigurozitate tratamentul prescris de medicul curant, sã efectueze la timp testele recomandate pentru a exista acuratete în ceea ce priveste rãspunsul la tratament”, a adãugat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.