spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
09-mai-2024

Structurile comunitare consultative, sansa noastrã de a avea comunitãti sãnãtoase si durabile în Vaslui

- Advertisement -

DEZBATERE… „Problemele unei comunitãti sunt cel mai eficient rezolvate la nivel local, atunci când toate persoanele cu putere de decizie sau influentã se implicã în mod real”. Aceasta este concluzia dezbaterii organizate de Fundatia World Vision România iei, 30 ianuarie, în Vaslui. Reprezentantii ONG-ului, alãturi de autoritãti publice locale si judetene, reprezentanti ai societãtii civile, experti politici publice, au rãspuns la întrebãri legate de rolul Structurilor în dezvoltarea armonioasã a comunitãtilor, legislatia în domeniu si cum implementãm la nivel judetean o bunã functionare a Structurilor Comunitare Consultative, adicã a grupurilor informale, constituite din lideri formali si informali ai comunitãtii (asistent social, director de scoalã, cadre didactice, preotul, asistentul medical comunitar, politistul de proximitate, medicul de familie), care identificã nevoile comunitãtii si încearcã sã gãseascã solutii la problemele sociale.

Cu o experientã de aproape 30 de ani în dezvoltare comunitarã si protectia copilului în multe localitãti din România, „Fundatia World Vision România a contribuit la o mai bunã functionare a Structurilor Comunitare Consultative din 18 comunitãti partenere si, în plus, a identificat lacunele din legislatia în ceea ce priveste aceste structuri, a elaborat o politicã publicã, o metodologie privind constituirea si functionarea structurilor comunitare consultative la nivelul comunitãtilor locale, un ghid de implementare, precum si un proiect de lege pentru completarea si modificarea Legii Asistentei Sociale nr.292/2011, pentru o reglementare detaliatã a structurilor comunitare consultative care se înfiinteazã la nivel local, pentru ca acestea sã furnizeze mai usor servicii sociale pentru cetãtenii care au nevoie. Proiectul Fundatiei World Vision pune accent pe douã aspecte. În primul rând, proiectul creeazã cadrul legal potrivit prin care o asemenea structurã sã ajute în mod real la dezvoltarea unei comunitãti si, în plus, pune accentul pe preventie, nu doar pe interventie, astfel încât sã diminueze riscurile la care sunt expuse în permanent persoanele vulnerabile”, se aratã într-un comunicat de presã al Fundatiei World Vision.

Comuna Laza, model de bunã practicã în ceea ce priveste structurile comunitare consultative

Pentru a identifica în mod corect modul în care legislatia în domeniu poate fi îmbunãtãtitã, Fundatia World Vision a desfãsurat dezbateri în comunitãtile rurale, cu toti factorii implicati, de la autoritãti publice locale, judetene, membri ai structurilor comunitare consultative, a derulat sondaje si a realizat o politicã publicã care înglobeazã aceste propuneri. „Una dintre comunitãtile care poate fi un model de bunã practicã în ceea ce priveste structurile comunitare consultative este comuna Laza. Din 2005, în comunã functioneazã o Structurã Comunitarã Consultativã, o adunare a oamenilor care au putere de decizie sau de influentã în comunitate si care se pun la aceeasi masã pentru a cãuta împreunã solutii pentru problemele de zi cu zi. De la reprezentanti ai Primãriei, la directorul scolii, cadre didactice, la asistentul social, preot, asistentul medical comunitar, medic sau politistul din comunitate, cu totii se întâlnesc periodic pentru a vedea cum pot sã ajute locuitorii comunei lor”, au mai transmis reprezentantii World Vision România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.