spot_img
spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
22-mai-2024

Studenti fãcuti la apelul de searã, luati la ochi de D.I.I.C.O.T. Vaslui

- Advertisement -

COLINDATI DE MASCATI… Ofiterii de politie judiciarã din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate (S.C.C.O.) Vaslui au efectuat miercuri, mai multe perchezitii în orasul Negresti, la unul dintre fostii studenti ai facultãtii Spiru Haret, care ar fi devenit absolvent de studii superioare pe cãi mai putin ortodoxe. Descinderile au fãcut parte dintr-o actiune mai amplã a D.I.I.C.O.T.- Structura Centralã, care a vizat un numãr de 76 de perchezitii la nivel national, dintre care 13 la sediile unor institutii de învãtãmânt superior.

Mai multe perchezitii au avut loc, pe parcursul zilei de miercuri, la Universitatea Spiru Haret. Procurorii DIICOT au suspiciuni cã prorectorul universitãtii, ajutat de alti angajati, ar fi dat diplome de licentã false pentru mai multe persoane. În afacere ar fi implicati secretarii din cadrul unor facultãti, care ar fi dezvãluit unor studenti sau masteranzi subiectele la examenele organizate la diverse materii sau examene de licentã sau master. Astfel, ei ar fi putut sã obtinã diplome de licentã sau master la diverse specializãri din cadrul universitãtii. Conform reprezentantilor DIICOT, procurorii au efectuat 76 de perchezitii pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Brasov, Bistrita-Nãsãud, Ilfov, Giurgiu, Cãlãrasi, Vaslui, Satu Mare, Ialomita, Timis, Dâmbovita, Botosani, Cluj si Mureș, dintre care 13 la sediile unor institutii de învãtãmânt superior. „În fapt s-a constatat cã, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre  prorectorii institutiei de învãtãmânt, împreunã cu secretari ai unor facultãti din cadrul universitãtii, angajati care aveau acces la grilele de examen, precum si alte cadre din conducerea universitãtii, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finalã a studentilor, au constituit un grup infractional organizat în scopul comiterii de infractiuni de coruptie, infractiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informatii nepublice, însusirea, fãrã drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor si prezentarea ei ca o creatie intelectualã proprie. Prin aceastã activitate infractionalã vastã, membrii grupãrii infractionale au urmãrit facilitarea promovãrii frauduloase de cãtre foarte multi studenti/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/si examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licentã si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019. Astfel, în schimbul obtinerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasã, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce tin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasã a examenelor sustinute de foarte multi studenti ai universitãtii, atât cu ocazia sustinerii anumitor examene restante/credite, cât si cu ocazia organizãrii sesiunii de licentã/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent”, precizeazã reprezentantii D.I.I.C.O.T.-Structura Centralã.

Absolventi fãrã prezentã

Potrivit acestora, în ultimii ani, în rândul studentilor s-a format un obicei de a absolvi examenele fãrã a se prezenta la facultate. „Pe parcursul anchetei au rezultat date de naturã sã ateste faptul cã astfel de activitãti infractionale sunt derulate în cadrul universitãtii de foarte multi ani (cel putin de la nivelul anului 2012) si au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licentã dar si a examenelor obisnuite aferente anilor universitari, existând situatii când studentii, viitori licentiati, nici mãcar nu au trecut vreodatã pe la cursuri si nu au participat personal la sustinerea examenelor la materiile si disciplinele respectivelor facultãti. În raport de pozitia de conducere ocupatã în cadrul universitãtii si de influenta pe care o putea exercita atât asupra angajatilor acesteia cât si asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul institutiei de învãtãmânt superior coordona în mod direct activitãtile infractionale. Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, rãspundeau si erau implicati de regulã dupã caz, în facilitarea obtinerii grilelor cu întrebãrile si rãspunsurile de la examen, traficarea influentei pe lângã anumiti profesori pentru promovarea frauduloasã a examenelor restante/credite, facilitarea obtinerii de lucrãri de licentã deja întocmite. În continuare, grilele cu întrebãri/rãspunsuri, precum si lucrãrile de licentã/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atributiilor prevãzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenti/persoane intermediare), în scopul utilizãrii si promovãrii frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licentã). Astfel, s-a constatat cã, pentru fraudarea efectivã a probei scrise a examenului de licentã, fie grilele cu rãspunsurile la întrebãri ajungeau în posesia candidatilor (care procedau la învãtarea si memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon si ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fãrã a fi împiedicati de supraveghetori, ci dimpotrivã fiind asezati în anumite locuri prestabilite pentru a putea actiona fãrã probleme), fie studentii candidati erau direct ajutati în timpul examenului scris de cãtre anumiti supraveghetori, în completarea rãspunsurilor la testul scris de licentã”, mai declarã reprezentantii D.I.I.C.O.T.

Un fost student din Negresti, vizitat ieri de procurorii DIICOT

Printre cei picati ieri în plasa procurorilor s-ar afla si un bãrbat din Negresti, absolvent al Universitãtii Spiru Haret, promotia 2018-2019. Locuinta acestuia a fost perchezitionatã de politistii S.C.C.O. Vaslui, asupra lui planând suspiciunea cã ar fi absolvit dupã ce ar fi dat „dreptul” conducerii institutiei de învãtãmânt. Potrivit reprezentantilor D.I.I.C.O.T. în cauza prezentatã mai sus vor fi puse în aplicare un numãr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Structura Centralã si la sediul Directiei de Combatere a Criminalitãtii Organizate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.