spot_imgspot_img
10.1 C
Vaslui
09-mai-2024

Traian Băsescu: Articolele privind revizuirea Constituţiei ar putea fi reformulate de Parlament, încât să fie acceptate de CCR

- Advertisement -

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în plenul Parlamentului că acele articole din proiectul de revizuire a Constituţiei care nu au fost acceptate de Curtea Constituţională ar putea fi reformulate de către parlamentari, astfel încât ele să fie acceptate de CCR.

„Eu cred că aceste articole (din proiectul de revizuire a Constituţiei, neacceptate de CCR – n.r.) ar putea fi reformulate de Parlament, în aşa fel încât ele să ajute la acceptarea lor de către CCR, atunci când lucrarea va fi terminată la Parlament. Aş vrea să mă refer la două aspecte. În proiectul pe care eu l-am iniţiat, conform Constituţiei, la propunerea Guvernului, vizam şi capitolul imunitate. Cred că este esenţial pentru credibilitatea Parlamentului. În momentul de faţă, foarte mulţi cetăţeni români cred că parlamentarii beneficiază de imunitate pentru ilegalităţi, foarte puţini ştiu că orice parlamentar chemat la Parchet trebuie să meargă ca orice cetăţean”, a afirmat Băsescu.

El a precizat că singurul lucru pentru care parlamentarul mai este protejat în faţa procurorilor este legat de arestare, în sensul în care acesta nu poate fi arestat fără aprobarea Camerei legislative din care face parte.

„De aceea, eu cred că ar fi o mare greşeală dacă nu aţi accepta limitarea imunităţii acolo unde ea este, de fapt, în acest moment, şi anume la ideea de imunitate pentru declaraţiile politice şi pentru atitudini politice. Cred că Parlamentul României are nevoie să dea cetăţenilor relaxarea că parlamentarii nu sunt deasupra legii”, a spus Băsescu.

Şeful statului a susţinut că prin propunerile de revizuire a Constituţiei se realizează şi un echilibru dacă se va aproba articolul în care se propune ca magistraţii, fie ei judecători sau procurori, să răspundă pentru erori în baza unei legi organice.

În context, el a făcut referire şi prevederea de modificare a articolului 44, alineatul 8, referitor la caracterul licit al averilor.

„În decizia CCR, veţi observa că după ce Curtea îşi menţine punctul de vedere că trebuie menţinută în alineatul 8 prezumţia că averea este licită, pe urmă CCR dă drumul Parlamentului şi Guvernului să iniţieze o lege prin care să se transpună în legislaţia română decizia JAI (Consiliului JAI – n.r.) din 24 februarie 2005. Această decizie este un act normativ european şi toate statele UE au avut obligaţia ca până în martie 2007 să implementeze această decizie în Constituţie”, a reiterat Băsescu.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.