spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-apr.-2024

Trei personalitãti marcante în cultura româneascã, „necunoscute” de PSD, primesc titlul de Cetãtean de Onoare

- Advertisement -

CIUDÃTENII ELECTORALE…Trei mari personalitãti bârlãdene, recunoscute pe plan national si international, au primit titlul de „Cetãtean de Onoare” al Bârladului. Este vorba despre artistul plastic Dragos Pãtrascu, scriitorul Ioan Puflea (Simion Bogdãnescu) si poetul Lucian Vasiliu. În cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Bârlad de luni, 30 septembrie, când au fost dezbãtute cele trei proiecte de hotãrâre, consilierii PSD nu s-au lãsat pânã când n-au dovedit o „vastã” culturã, solicitând, culmea, ca cei care sunt propusi sã mai primeascã acest titlu onorific sã fie prezenti la dezbaterile din comisia de culturã, înaintea plenului CLM Bârlad, astfel încât sã fie … cunoscuti si de ei! Nu ar fi prima datã când consilierii PSD încearcã sã umileascã pe cei propusi la acordarea acestui titlu onorific, uitând cã pe vremea mandatelor primarului PSD Constantin Constantinescu au fost fãcuti „Cetãteni de Onoare ai Bârladului” Episcopul pidosnic Corneliu Onilã si preotul Cristian Pomohaci, care nu au fost „chemati” prin sedintele comisiei de culturã! Si despre care stim cu totii cã li s-au retras titlurile, pentru cã ne fãceau de râs!

În toate cele trei cazuri de propuneri pentru acordarea titlului onorific de Cetãtean de Onoare al Bârladului, se precizeazã cã distinctia se va acordã în semn de recunoastere a contributiei la viatã culturalã a orasului, fiecare legându-si numele de Bârlad.

Prima personalitate, necunoscutã de consilierii PSD, care au comentat ca sã fie vãzuti la TV-ul de casã, ce bine combat ei, este artistul plastic Dragos Pãtrascu (65 ani), nãscut în Floresti, judetul Vaslui, care timp de peste 30 de ani a predat la sectia de Graficã a Facultãtii de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitãtii de Arte „George Enescu” Iasi. De-a lungul carierei de artist plastic, a avut numeroase expozitii personale si de grup, atât în România, cât si în strãinãtate (Viena, Paris, Venetia, Haifa, etc). „Personalitatea domnului conf. univ. dr. Dragos Pãtrascu este recunoscutã nu doar la nivel national (cu lucrãri de graficã prezente în colectii de stat la Muzeul de Artã din Iasi, Muzeul «Vasile Pârvan» Bârlad, Institutul Român din Venetia, etc.), ci si pe plan mondial (cu lucrãri în colectii particulare din SUA, Canada, Italia, Franta, Austria, Spania, Finlanda, Germania, Olanda, Belgia, etc.). Meritele sale sunt recunoscute prin numeroase premiile si distinctiile pe care le-a primit: Ordinul «Meritul Cultural în grad de cavaler», acordat de presedintele României, «Medalia de Aur» si Premiul «Leonardo da Vinci», acordate de EuroInvent si multe altele”, se aratã în referatul proiectului de hotãrâre.

Nici pe Ioan Puflea nu-l cunoasteti, domnilor de la PSD?

A doua personalitate artisticã „necunoscutã” este profesorul de limba si literatura românã al Liceului „Mihai Eminescu”, Ioan Puflea (67 ani), nãscut în comunã Bogdanesti, judetul Vaslui, care scrie sub pseudonimul literar Simion Bogdanescu. Acesta este poet, prozator, eseist si publicist, aproape întreagã carierã de profesor de limba românã desfãsurând-o la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. A debutat în anul 1969, în revista „Aripi tinere”, publicatie a liceului bârlãdean, însã debutul editorial si l-a fãcut în anul 1991, cu volumul de versuri „Totem interior”. De-a lungul carierei, a primit mai multe premii (peste 20), printre acestea numãrându-se Premiul „Grai românesc, La Portile Deltei” (2017), „Trofeul de excelentã, Festivalul International «Europoesia» (2017), Premiul „Cartea Reprezentantei” acordat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iasi (2018), etc. A publicat peste 30 de volume de poezii, care au fost lansate la Biblioteca „Stroe Belloescu” sau la Centrul „Mihai Eminescu”, ori la Liceul „Mihai Eminescu”, unde au fost deseori prezenti si consilierii PSD care pe 30 septembrie nu-l mai stiau pe cel mai prolific si poet din oras!

Directorul Editurii „Junimea” si al Muzeului Literaturii Române, alt „necunoscut”…

A treia personalitate culturalã care va primi distinctia este poetul si publicistul Lucian Vasiliu (65 ani), nãscut în Puiesti, judetul Vaslui. A fost bibliotecar la Biblioteca Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” Iasi, ulterior fiind transferat la Muzeul Literaturii Române din Iasi, unde este director si acum. A initiat fondarea Societãtii culturale „Junimea ’90”, a fost redactor al revistei „Convorbiri literare”, a frecventat Cenaclul „Junimea” din Iasi si Cercul literar studentesc al revistei „Dialog” din Iasi. Publicistic, a debutat în 1973 în revista „Convorbiri literare”, cu un grupaj de versuri, iar editorial, a debutat în 1981 cu volumul de versuri „Moua Monadã”. Lucian Vasiliu a primit mai multe premii, dintre care amintim: Premiul national „Nicolae Labis„ – Suceava (1979), Premiul national „Mihai Eminescu” – Iasi (1983), Premiile Asociatiei Scriitorilor din Iasi pentru volumele „Verile dupã Conachi” si „Mierla de la Casã Pogor” (1990 si 1994), Premiile revistelor Ateneu (Bacãu) si Euphorion (Sibiu), precum si Premiul Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Lucianograme” (1999 si 2000) etc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.