spot_img
spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-mai-2024

Trofeul Festivalului „Cununita din Murgeni-ziua cântecului popular”, a ajuns în Maramures! | VIDEO

- Advertisement -

JURIZARE GREA, MULT TALENT…Trofeul festivalului din Murgeni este obtinut de o fetitã extraordinar de talentatã, care a venit în concurs cu douã melodii, pe care le-a interpretat cu mult talent. Este vorba despre Petrenciuc Victoria-Maria, pregãtitã de trei ani de profesorii Adela Santa, Ana Maria Gherghel si Marcel Both, din localitatea Lãpus, judetul Maramures. Asa cum se asteptau organizatorii, cei 227 de copii înscrisi în concurs, au avut valori artistice apropiate, astfel au fost atribuite un numãr de 7 Premii de excelentã, 26 de Premiul I, 26 de Premiul al II-lea, 40 de Premiul al III-lea, 58 de Mentiuni, iar restul au primit Diplome de participare. Premierea are loc tot online, astãzi, 24 iunie, de ziua Iei si Sânzienelor, pe pagina de Facebook a festivalului.

Au trecut trei sãptãmâni de când s-au finalizat înscrierile la Festivalul – Concurs Regional si Interjudetean de muzicã popularã-vocal pentru elevi „Cununita din Murgeni-ziua cântecului popular”, editia a III-a, organizat în acest an on line. Manifestarea artisticã face parte din cadrul Proiectului educational aprobat de Ministerul Educatiei la nr.1684 – „Sã ne descoperim prin artã si culturã” derulat la Scoala Gimnazialã „Emil Juvara”-Sãrãteni, oras Murgeni, judetul Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale-Vaslui, Asociatia Culturalã pentru Traditii si Obiceiuri Românesti- Sivita, judetul Galati, Asociatia „Artã, Traditii,Culturã” – Bârlad, unitãti scolare si culturale din toate judetele tãrii.

Organizatorii festivalului, profesorii Varvara Florin-Eugen, directorul unitãtii, Buta Nelu si Buta Lorela Valy – initiatori si coordonatori de proiect, si-au propus încã de la început, pe lângã obiectivele urmãrite (descoperirea si promovarea tinerilor interpreti de muzicã popularã, stimularea interesului artistilor amatori pentru pãstrarea si punerea în valoare a creatiilor muzicale populare autentice si a portului popular traditional; familiarizarea copiilor cu obiceiurile si traditiile pãstrate de-a lungul timpului si transmiterea lor generatiilor actuale si viitoare; inocularea dragostei si respectului copiilor fatã de traditiile, obiceiurile si folclorul din regiunea Moldovei, dar si din celelalte zone), sã aducã pe chipurile tuturor copiilor participanti si nu numai, zâmbetul, fericirea si bucuria de a trãi frumos prin artã si culturã.

Jurizare dificilã, copii multi si talentati!

Juriul alcãtuit din oameni de muzicã si folclor: Paul Buta-folclorist din Galati, George Bântu-dirijor al Ansamblului „Doina Covurluiului”-Galati, profesor de educatie muzicalã Liliana Arteni din Bârlad, Valericã Petraru, dirijor al Ansamblului „Trandafir de la Moldova”-Husi, a avut o misiune dificilã datoritã numãrului mare, dar si a valorii artistice de care au dat dovadã cei 227 de concurenti înscrisi în concurs, la cele sase categorii de vârstã cât si la grup vocal, printre acestia fiind si douã fetite din Republica Moldova. Datoritã numãrului mare de copii înscrisi, organizatorii au decis sã modifice regulamentul si sã suplimenteze premiile, astfel încât participantii sã primeascã premii la fiecare categorie pentru valoarea interpretativã (Premiul de Excelentã, I, II, III si mentiune), dar si premii pentru autenticitatea costumului popular.

Jurizarea, care are loc astãzi, pe data de 24 iunie, de Ziua Iei, s-a fãcut transparent, prin afisarea rezultatelor pe grupul creat, toti participantii sunt premiati, dar si profesorii sau coordonatorii acestora.

„Toti copiii participanti au adus de pe toate plaiurile României tot ce a fost mai frumos:cântec, port si grai, etalând în înregistrãri video, tot ce au învãtat din punct de vedere artistic si ne-au fãcut cu adevãrat sã fim bucurosi de faptul cã mai sunt încã copii care iubesc folclorul, cã-l vor duce mai departe si-l vor transmite generatiilor viitoare. Multumesc tuturor partenerilor si participantilor si îi invit la urmãtoarea editie a festivalului, din 2021. Am de gând sã o transform într-un spectacol folcloric grandios, cu concursuri de interpretare, de prezentare a costumelor populare, dar si a produselor culinare traditionale, specifice zonelor participantilor. În paralel, vor avea loc dezbateri, la care vor fi invitati de specialitate, folcloristi, etnografi, oameni de culturã, cât si oameni în vârstã, care vor avea posibilitatea sã vorbeascã despre obiceiuri si traditii ale zonelor pe care le reprezintã, despre folclor în general, iar tinerii sã demonstreze prin evolutiile artistice, pe scenã, cã sunt demni sã pãstreze si sã ducã mai departe aceastã mostenire.”, a spus profesorul Nelu Buta, organizatorul acestui frumos Festival – Concurs de Folclor din Murgeni care tinde sã fie unul foarte cunoscut si apreciat de folcloristi din toatã tara si nu numai.

PREMIEREA POATE FI VÃZUTÃ AICI:

https://www.facebook.com/groups/1854917597966041/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.