spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.9 C
Vaslui
12-mai-2024

2023 a fost an de foc pentru pompierii din Vaslui. Au avut pe zi o medie de 18 interventii | FOTO

- Advertisement -

RAPORT… 6.554 este numãrul de interventii la care au participat anul trecut pompierii de la Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui. Mult, putin, e greu de estimat, mai ales cã vorbim e evenimente nedorite. Ca si statisticã, vorbim de o medie de aproape 18 interventii pe zi, cu 19% mai putine decât în anul 2022. De asemenea, tot anul trecut, ambulanta SMURD, împreunã cu Serviciul Judetean de Ambulantã Vaslui, a fost solicitatã de 30.648 de ori. În cadrul acestora au fost monitorizate, dispecerizate si luate în evidentã 6.946 de rapoarte de interventie, dintre care 1.782 în situatii de urgentã. Acestea sunt datele bilantului anului 2023 prezentate de cãtre colonelul Cãtãlin Oloeriu, seful ISU Vaslui. Evenimentul a avut loc în sala de sedinte a Consiliului Judetean Vaslui si s-a bucurat de prezenta generalului-maior Benone Gabriel Duduc, adjunctul IGSU, a prefectului Daniel Onofrei si a presedintelui interimar al CJ Vaslui, Ciprian Trifan.

Conducerea ISU Vaslui s-a prezentat, ieri, în fata autoritãtilor judetului, pentru a prezenta raportul de activitate pentru anul trecut. Astfel, în anul 2023, activitatea inspectoratului s-a concentrat pe prevenirea situatiilor de urgentã, pe îmbunãtãtirea pregãtirii personalului, cresterea capabilitãtii de rãspuns în situatii de urgentã si restabilirea rapidã a stãrii de normalitate, îndeplinirea obiectivelor institutionale dedicate salvãrii vietii, protejarea bunurilor materiale si a mediului înconjurãtor. În plan operational, în anul 2023 structurile operative ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui, precum si serviciile voluntare si private pentru situatii de urgentã au desfãsurat la 6.554 interventii, în medie 17,95 interventii pe zi, cu 19% mai putine decât în anul 2022, când s-au înregistrat 8.069 interventii (în medie 22,10 interventii pe zi), repartizate astfel: 5.049 cazuri de urgentã asistate de SMURD, fatã de 4.737 cazuri în anul 2022. De asemenea, au fost înregistrate 496 interventii pe linia de stingere a incendiilor, dintre care 165 incendii de vegetatie uscatã si altele, fațã de 852, în anul 2022. În plus, pompierii vasluieni au avut si 205 actiuni de asistentã a persoanelor, fațã de 189 în anul 2022 sau 38 de interventii pirotehnice, tot atâtea cât si în anul 2022. Si tot în 2023, ISU Vaslui a înregistrat 12 misiuni pentru descarcerarea persoanelor, 241 alte situatii de urgentã, 456 alte interventii, fatã de 702 în anul 2022, 55 misiuni de sprijin, 2 misiuni pentru protectia mediului, dar si 237 de situatii mai putin plãcute (alarme false, întors din drum, deplasare fãrã interventie).

Cauzele care au dus la izbucnirea de incendii

În cele mai multe dintre situatii, interventiile pentru stingerea incendiilor au avut drept împrejurare determinantã urmãtoarele cauze: istalatii electrice defecte, cos defect, necurãtat sau neprotejat termic fatã de materialele combustibile din apropiere. De asemenea, au fost înregistrate drept cauze ale incendiilor si focul deschis în spatii deschise, fumatul, focul deschis în spatii închise sau folosirea intentionatã a sursei pentru a genera incendiul. Din totalul incendiilor produse în anul 2023 în zona de competentã a inspectoratului, 298 de incendii au fost produse la gospodãriile cetãtenilor. În ceea ce priveste numãrul victimelor înregistrate în urma producerii celor 496 de incendii, în anul 2023 au înregistrate 35 victime, din care 33 de persoane au fost rãnite (au suferit arsuri de grade diferite si pe suprafete corporale diferite), iar douã persoane au decedat. Pe timpul desfãsurãrii interventiilor au fost salvate/asistate 5.385 persoane, valoarea estimatã a bunurilor salvate fiind de 64.948.163 lei. Valoarea estimatã a pagubelor provocate de incendii se ridicã la 9.401.910 lei.

Mii de interventii ale ambulantei SMURD

Si tot anul trecut, interventiile echipajelor SMURD s-au concretizat prin 5.061 interventii. În anul 2023, echipajele SMURD au asistat 5.139 persoane, în crestere cu 13% fatã de anul 2022, atunci când au fost asistate 4.533 persoane. În anul 2023, timpul mediu de rãspuns pentru echipajele SMURD a fost de 15 minute si 15 secunde, în scãdere cu 45 de secunde fatã de anul 2022. În mediul urban, timpul mediu de rãspuns a fost de 5 minute si 3 secunde, iar în mediul rural, timpul mediu de rãspuns a fost de 22 minute si 50 secunde. Timpul mediu de interventie pentru echipajele SMURD a fost de 46 minute si 55 secunde. Pe linia prevenirii a situatiilor de urgentã, în anul 2023 inspectorii din cadrul Inspectiei de Prevenire au desfãsurat 697 de controale de prevenire la obiectivele de interes din judetul Vaslui, în urma cãrora au fost constatate 8.410 deficiente, fiind aplicate 8.390 sanctiuni contraventionale. Dintre acestea, 8.140 au fost avertismente scrise si 250 amenzi contraventionale în cuantum de 1.209.500 lei.

„Alo! Bunã ziua! Ati sunat în dispeceratul comun I.S.U.-S.A.J. Vaslui! Care este urgenta dumneavoastrã?”

EFICIENTI…În anul 2023, mesajul „Alo! Bunã ziua! Ati sunat în dispeceratul comun I.S.U.-S.A.J. Vaslui! Care este urgenta dumneavoastrã?” a fost auzit în Dispeceratul comun al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui – Serviciul de Ambulantã Vaslui de 30.648 ori (aproximativ 18% din totalul apelurilor de urgentã la nivel judetean), fiind monitorizate, dispecerizate si luate în evidentã 6.946 rapoarte de interventie, dintre care 1.782 rapoarte de interventie în situatii de urgentã si 5.164 rapoarte S.M.U.R.D. În continuare, pompierii vasluieni rãmân în sprijinul cetãtenilor si sunt pregãtiti sã intervinã pentru gestionarea eficientã a situatiilor de urgentã apãrute pe raza judetului Vaslui. Si nu în ultimul rând, pe linia de avizare/autorizare, în anul precedent au fost analizate 294 documentatii de avizare/autorizare din punct de vedere al securitãtii la incendiu si protectie civilã. Au fost depuse 58 de solicitãri de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu si au fost emise 19 autorizatii de securitate la incendiu. De asemenea, în 2023 au fost înregistrate 169 cereri de emitere a avizelor de securitate la incendiu. Dintre acestea, au fost emise 69 de avize favorabile, 79 de cereri fiind respinse.

Sefului ISU Vaslui, colonelul Cãtãlin Oloeriu, s-a declarat multumit de activitatea subordonatilor sãi

MULTUMIRI…Seful Inspectoratului, colonelul Cãtãlin Oloieriu, a adus multumiri si a felicitat întreg personalul pentru rezultatele obtinute, precum si pentru modul de gestionare a tuturor situatiilor de urgentã. «În anul 2023, activitatea Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui a fost una intensã, iar rezultatele obtinute au fost posibile doar prin implicarea si dãruirea tuturor pompierilor vasluieni, un rol deosebit în atingerea obiectivelor propuse având si sprijinul, ajutorul venit din partea tuturor partenerilor, atât la nivel national, cât si nivel local, deopotrivã. Desigur, lista celor care ne-au sprijinit în succesul misiunilor desfãsurate este una destul de consistentã, astfel cã voi rezuma si sublinia faptul cã, la nivelul judetului Vaslui, toate autoritãtile si institutiile au înteles foarte bine rolul pe care îl au în desfãsurarea, gestionarea si sprijinirea misiunilor de salvare si protejare a bunurilor, contribuind decisiv la succesul tuturor interventiilor. Sunt mândru de calitatea echipei pe care am onoarea, vremelnic sã o conduc si mã declar de-a dreptul impresionat de calitãtile tuturor salvatorilor care participã la misiunile din teren», a declarat inspectorul sef al ISU Vaslui, colonel Cãtãlin Ioan Oloeriu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.