spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

“Zbirul de la Pompieri” face ravagii prin primãriile vasluiene

- Advertisement -

RECLAMATII… Situatie tensionatã în mai multe primãrii din judet, care s-au trezit cu proiecte de milioane de euro blocate de cãtre compartimentul în care lucreazã “Zbirul de la Pompieri”, asa cum este cunoscut lt.col. Veronica Ursache. Este incredibil modul în care Ursache si ceilalti angajati de la ISU Vaslui, care se ocupã de eliberarea avizelor la diverse proiecte, blocheazã investitii importante în judet, solicitând clarificãri sau blocând documentatii întregi, ceea ce i-a adus pe primari si pe proiectanti în pragul crizelor de nervi. “Nu întelegem. Aceleasi proiecte pe care le avem la Vaslui au fost aprobate la Buzãu, la Vrancea, la Bucuresti, la Brãila sau la Galati, numai ISU Vaslui nu ne dã avize, ne cere clarificãri la clarificãri la clarificãri. Bãtaie de joc, nu ne mai mirã de ce investitiile se împotmolesc în judetul dumneavoastrã”, ne-a spus un proiectant din afara judetului, exasperat de faptul cã de 6 luni este tinut în sah de oamenii locotent colonelului Ursache. Un primar din nordul judetului amenintã chiar cã îsi va pune o pancartã de gât si va protesta în fata Prefecturii, pentru bãtaia de joc a celor de la ISU. De altfel, din cauza atitudinii celor ca lt. col. Ursache, proiectantii de constructii civile de la Iasi refuzã sã lucreze în judetul Vaslui.

S-a reîntors lt.col. Ursache la vechea “dragoste”, ne referim la avizele ISU si au apãrut si problemele. La începutul anului, anuntam cã Ursache a revenit în cadrul Serviciului Avizare, Autorizare din cadrul Inspectiei de Prevenire a ISU si tot atunci anticipam cã se vor isca conflicte. Ceea ce se întâmplã acum în judet, în numeroase comune. Conform unor surse neoficiale, existã deja una sau douã plângeri la Parchetul militar împotriva ofiterului de la ISU si a colegilor sãi, pe motiv de neîndeplinire a sarcinilor de serviciu. Cum se vor termina, rãmâne de vãzut. Cert este cã situatia pare scãpatã de sub control la ISU – din nou! – si se întrezãreste un nou conflict primari-proiectanti si ISU. Sã nu uitãm cã, din cauza aceleiasi atitudini manifestatã de cei de la ISU, de Ursache, în mod special, judetul Vaslui a pierdut un proiect de 100 de milioane de euro, în vremea în care doamna în cauzã era sefa Serviciului Avizare. Unul dintre cei care s-a lovit de atitudinea de neclintit a “zbirilor de la ISU”, proiectant din judetul Vrancea, a acceptat sã discute cu noi. “Sunt proiectant, am câstigat o licitatie în judetul Vaslui. Ce pãtesc în judetul dumneavoastrã cu acesti domni si doamne de la ISU, nu am gãsit nicãieri altundeva. Bãtaie de joc, asta pãtim. Am depus documentatia si, de sase ori pânã acum, ne-a fost trimisã înapoi, pe motiv cã trebuie clarificãri la clarificãri la clarificãri. Eu nu am mai vãzut asa ceva nicãieri în tarã. Am lucrat si am depus proiecte pentru investitii de milioane de euro la Vrancea, Bacãu, Buzãu, Bucuresti, Galati, Brãila. Peste tot, am primit avizele de la ISU, numai la Vaslui nu se poate, totul este blocat. Nu înteleg: le depunem documentatia, sustin cã trebuie sã mai facem unele chestiuni, rezolvãm ce ne-au cerut, dupã care ne resping documentatia pe motiv cã nu am îndeplinit nu stiu ce din lege. Chiar dacã facem cum spun ei, tot nu e bun. Iar ca noi sunt multi altii. Nu stiu cine e vinovat, o fi doamna Ursachi, o fi altcineva, dar nu întelegem ce e cu atâtea clarificãri si respingeri ale documentatiilor. Parcã este o mânã invizibilã, care nu lasã judetul Vaslui sã se dezvolte, cu astfel de atitudini. Domnule, mergem si în alte judete, gãsim întelegere la domnii de la ISU, numai la Vaslui legea se respectã mai ceva decât a gândit-o legiuitorul”, spune un proiectant din Vrancea, cãruia ISU i-a cerut nenumãrate clarificãri, în ultima jumãtate de an.

Primar disperat: “De un an de zile, stau cu 600.000 de euro în conturi, ISU mã blocheazã total”

Un primar din nordul judetului, care a tinut sã nu-i fie mentionat numele, spune cã, din cauza atitudinii celor de la ISU, “majoritatea primarilor nu mai suportã situatia în care se aflã, toti au proiecte si sunt blocati”. “Stau de un an de zile cu 600.000 de euro în conturi, am un proiect cu fonduri guvernamentale. Am obosit sã tot fac drumuri la ISU, s-a depus documentatia si cei de acolo, de la Avizare, ne-au tot cerut modificãri, desi tot ei ne ceruserã sã respectãm anumite puncte. Am mers în urmã cu câteva zile la comandantul ISU si m-am plâns, am spus cã nu este posibil sã tot fiu purtat pe drumuri si sã pierd 600.000 de euro, doar pentru cã mi se cer aberatii si se tot respinge documentatia. I-a chemat domnul comandant pe cei de la Avizare, care au spus cã nu au putut sã dea avizul pentru cã este o clãdire din 1965, care trebuie adusã la nivelul anului 2018 si cã trebuie multe modificãri. Si eu ce sã fac, sã pierd banii, doar pentru cã unii domni de la ISU sunt mai credinciosi decât Papa? Am spus cã o sã pun o pancartã si o sã protestez la Prefecturã, dacã vor continua cu atitudinea asta. Mi-au promis cã vor vedea documentatia si probabil cã e în regulã, dupã atâtea respingeri”, ne-a spus primarul în cauzã.

Primarii vasluieni se tem sã vorbeascã, de teamã cã lt. col. Ursache le va face viata grea

Avem informatii cã Ursache s-a dezlãntuit în mai multe comune, refuzând sã dea avizele ISU pe motive care pot stârni râsul, dar care îi blocheazã de tot pe primari. Multi dintre edili sunt supãrati pe atitudinea lt.col. Ursache, dar nu vor sã-si dea numele, desi au probleme grave, finantãri blocate. La o grãdinitã din zona din zona de sud, un primar era disperat, la începutul anului, pentru cã nu primeste avizul ISU. Omul avea banii în conturi, dar nu putea începe treaba, pentru cã lt. col. Ursache se încãpãtâna sã-i respingã documentatia, pentru tot felul de motive (la una din respingeri, ofiterul ISU a scris ca motivatie faptul cã linoleumul nu este conform standardelor!). “Da, stiu de aceste situatii. M-au contactat doi primari, supãrati pe aceastã doamnã Ursache, pentru cã le bloca total aiurea proiecte de sute de mii de euro. Am discutat la IGSU, a venit comisie de la Bucuresti, care a mers în teren, a cercetat documentatiile în cele douã comune, a vãzut situatia la fata locului si a spus cã totul este conform cu legile în vigoare. Doamna Ursache, când s-a dus unul dintre primari sã ia avizul, s-a arãtat foarte ofuscatã cã acesta mã anuntase, iar eu rugasem conducerea IGSU sã trimitã echipã specialã la Vaslui, sã vadã cum stau lucrurile”, ne-a spus unul dintre parlamentarii judetului.

Director de scoalã din Bârlad: “Un domn de la ISU a spus cã un furtun de incendiu este mai mic cu 1 m si a respins documentatia”

Cã acest Serviciu de Avizare din cadrul ISU Vaslui a devenit inamicul public nr. 1 al primarilor, nu mai este o surprizã pentru nimeni. Iatã, însã, cã domnii de la Avizare pun bete în roate si la scoli. “Prin 2016, Ministerul Dezvoltãrii a aprobat constructia a 30 de sãli de sport, printre care si una în judetul Vaslui, la scoala noastrã. Fiecare proiect trebuia sã aibã propriul proiectant, functie de locatie si de ce trebuia sã se construiascã. Noi am lucrat cu un proiectant din Iasi, am depus documentatia în 4 ianuarie si am primit aprobare abia în iunie, vreme în care în toatã tara se aprobaserã proiectele de cãtre ISU cu multe luni înainte fatã de noi. A venit un domn de la ISU, eram cu proiectantul si cu un domn din primãria Bârlad. Se uitã pe proiect si spune: “Aici aveti furtunul mai scurt cu 1 m”. Proiectantul îi rãspunde: “Nicio problemã, rezolv pe loc”. “Nu, nu facem asa. Vã întoarceti la Iasi, refaceti proiectul si îl aduceti peste 2 sãptãmâni”, a spus ofiterul. Asa se lucreazã în judetul Vaslui, se cer lucruri iesite din comun, nu se întâmplã în alte pãrti din tarã”, ne-a spus directorul unei scoli din Bârlad. Omul spune cã sala de sport nu e gata, dar “sper cã nu o sã-mi punã bete în roate cei de la ISU, la final, am respectat tot ce mi-au cerut”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.