spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Buzatu vinde garajele de la subsolul fostei Bãnci Nationale a României la pret de garsonierã!

- Advertisement -

AFACERI… Conducerea Consiliului Judetean Vaslui scoate la licitatie mai multe spatii de depozitare – garaje si diverse camere – de la subsolul clãdirii din centrul orasului, unde a functionat în trecut Banca Nationalã a României. Este vorba de clãdirea de vis-a-vis de PSD Vaslui, unde acum îsi are si sediul Aquavas. Interesant este faptul cã, pentru o suprafatã totalã de 145 mp de la subsolurile BNR o firmã de evaluare a stabilit ca pret de vânzare suma de 17.234 euro, adicã o sumã de peste 81.000 de lei, fãrã TVA. O altã afacere imobiliarã a CJ o constituie si concesionarea unei livezi de 11 ha, care este în al 6-lea an de viatã, în comuna Dãnesti, chiar la Casa Memorialã a lui Emil Racovitã. Pretul este de asemenea unul modic, de circa 20.000 de lei pe an, când o astfel de plantatie aduce venituri de 500.000 de lei, cu o cheltuialã de maxim 250.000 lei.

În plin centrul Vasluiului, unde un spatiu comercial se vinde cu preturi între 500 si 1.000 de euro pe metrul pãtrat, CJ Vaslui vinde 145 de metri pãtrati la o valoare de garsonierã confort I, adicã 116 euro/mp. Ieri, în sedinta pe comisii, consilierii PNL au fãcut mare scandal si au cerut ca pretul de vânzare sã plece mãcar de la 200 de euro/mp, lucru cu care Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, nu ar fi de acord (sã fie stabilit, oare, si câstigãtorul, dinainte de a începe licitatia? Ne întrebãm). Ce sustine presedintele CJ Vaslui în referatul de aprobare? Cã prin vânzarea acestui spatiu se mai aduc bani la Consiliul Judetean, de parcã 100.000 de lei ar însemna ceva, la bugetul de câteva sute de milioane de lei al CJ Vaslui, pe anul 2019. Spatiul cu pricina nu este unul la stradã, însã amplasarea lui în centrul orasului îl face oarecum valoros, mai ales cã accesul în acel imobil se face prin curtea interioarã. Chiar dacã are destinatia de garaj sau spatiu de depozitare, preturile în zonã tot mari sunt. Garajele din spatele magazinului BIG, de exemplu, care au maxim 25 de metri, se vând cu 8.000 de euro si nu au nimic (canalizare, racordare la apã sau energie electricã). Buzatu care are o suprafatã cât 6 garaje, îl vinde cu 17.000 de euro. O matematicã simplã aratã cã, acolo presedintele CJ poate obtine usor 50.000 de euro. Sperãm ca licitatia care va urma, sã ne dea dreptate! Dar totul va depinde de transparenta tranzactiei.

Livada din curtea conacului lui Emil Racovitã, scoasã la concesiune la un pret revoltãtor

Tot la sedinta de Consiliu Judetean de astãzi, Buzatu mai propune vasluienilor o afacere bunã pentru cine o preia, dar pãguboasã pentru stat. Cele 11 hectare de livadã tânãrã, proaspãt intratã pe rod, din satul Emil Racovitã, se scot la concesiune, contravaloarea cerutã de la firma care va prelua activitatea fiind la jumãtate din pretul unei Dacii Logan, adicã 4.269 de euro/an. Timp de 25 de ani, cât este stabilitã valoarea concesiunii, câstigãtorul va plãti o redeventã de 106.726 euro, o sumã extrem de micã, raportatã la productia care se obtine de pe 11 hectare de livadã. Aceasta a fost plantatã în urmã cu 6 ani, iar ultimele retusuri s-au fãcut acum doi ani. Este vorba de peste 1.000 de puieti care au fost replantati acolo unde lipseau. Plantatia are pomi fructiferi valorosi: meri, peri, gutui, prune si nuci. Specialistii contactati de Vremea Nouã spun cã o astfel de livadã poate aduce venituri de peste o jumãtate de milion de lei pe an, din care cheltuielile sunt jumãtate. Restul e profit curat. Suma de 20.000 de lei pe an, propusã ca redeventã, pentru cel care detine terenul si a cheltuit cu înfiintarea plantatiei este ridicolã. Aceasta, mai spun specialistii, trebuie sã fie de minim 50.000 de lei pentru ca în 25 de ani sã se amortizeze investitiile fãcute. Reamintim cã, Buzatu a mai avut o tentativã de a concesiona aceastã livadã, dar nu a avut toate voturile necesare. Si la acest proiect, liberalii au cerut ridicarea preturilor în sedinta de pe comisii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.