spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
30-apr.-2024

Ioan Ciupilan si lungul drum de la un primar promitãtor, la un mic baron local

- Advertisement -

ANALIZÃ… Husul, locul de unde de multi ani se dã ora exactã în politica vasluianã, a intrat în fierbere din pricina alegerilor locale. Fãrã a avea vreo mizã majorã în ceea ce priveste economia voturilor la nivel de judet, functia de primar la Husi are greutatea ei. Considerat multi ani fieful dreptei în Vaslui, „orasul dintre vii”, a intrat de 12 ani sub zodia lui Ciupilan, un primar care a început promitãtor, a confirmat, însã a sfârsit prin a deveni un mic baron local. A copiat fidel modelul mentorului sãu, Dumitru Buzatu, si încet, încet si-a adus la primãrie aproape toate neamurile sale. Sora sa este directorul spitalului, vãrul sãu seful pietei, prietenii de vânãtoare, pusi pe functii, cum ar fi cele de la Cimitir sau prin consiliile de administratie. Nu si-a uitat nici fostii angajati de la firma falimentarã Geli, pe care i-a miluit cu functii de consilieri locali sau functionari prin primãrie.   

„Îmi pasã de orasul meu” este mesajul etern cu care primarul Ciupilan abordeazã si cea de-a patra campanie electoralã. Consecvent pe principiul cã lucrul bun îl folosesti pânã se uzeazã, primarul Husului încearcã sã-si convingã electoratul cu acelasi slogan electoral. Într-un fel e normal, atât timp cât acesta nu a reusit sã-si finalizeze promisiunile din primul mandat. Cel mai important obiectiv ratat al primei campanii cu care si-a atras si simpatia electoratului a fost soseaua de centurã. Primarul PNL Boros, de la Bârlad, i-a luat-o înainte si iatã cã în orasul rulmentilor lucrãrile au demarat în trombã. Necesitatea unei sosele de centurã la Husi este stringentã. Traficul greu paralizeazã orasul, însã primarul Ciupilan are ratiunile sale politice pentru care nu accelereazã acest proiect. Ar fi avut ocazia pe vremea când Dan Marian era senator la PD si acesta era si el alãturi de aceastã formatiune, însã nu au vrut. Soseaua de centurã, autostrada, mai apoi, înseamnã progres economic si ei (.n.r. PSD-ul) nu-si doreau acest lucru. La un moment dat, Dan Marian a dat cu piciorul oportunitãtii începerii autostrãzii Bucuresti – Albita pe timpul când Anca Boagiu era ministrul transporturilor, dar s-a transat pentru sosea rapidã. PSD nu si-a dorit niciodatã ca Autostrada Emancipãrii sã treacã prin Vaslui.

Piata Bulgarilor, o sinecurã pentru vãrul primarului

Piata Bulgarilor, cum i se mai spune pietii agro-alimentare din Husi, a fost primul obiectiv îndeplinit din prima campanie electoralã si s-a dovedit a fi începutul sfârsitului pentru primarul luminat de la Husi. „De aici încep!” a fost sloganul electoral pe care Ciupilan l-a postat mare pe un bloc din apropierea pietei si toatã lumea astepta ca Husul sã aibã o piatã modernã. Fiind fiul unei familii de legumicultori, toatã lumea credea cã piata agro-alimentarã din Husi va fi cea mai tare din judet si cã va fi motorul afacerilor micilor producãtori de zarzavat. Încet, încet, Piata Bulgarilor a devenit Piata Samsarilor. Sub conducerea vãrului sãu, Titi Herghelegiu, piata a intrat în declin si financiar, dar si functional. În piatã, micii producãtorii nu-si mai au loc, iar veniturile obtinute din chirii au stagnat de sase ani, desi preturile pe piata imobiliarã au crescut. Când directorul pietei era Ana Croitoru, aceasta anual obtinea venituri suplimentare, în jur de 100.000 de lei, iar acum acestea au rãmas ca si atunci, de circa 600.000 de lei anual. În Consiliul Local au fost aprige discutii când a venit vorba de veniturile obtinute. Actualul coleg de partid, deputatul Aurel Cãciulã, spunea la un moment dat cã din veniturile de la piatã mãcar sã se plãteascã dobânda creditului din care aceasta s-a construit. Desi legea prevede clar cã jumãtate din încasãrile din chirii si taxe de la piatã trebuie sã ajungã la CL, la Husi e o adevãratã nebuloasã. Tot timpul nu au fost bani. Ne amintim cã si Cãtãlina Popa, consilierul local PNL, a descoperit cã unii agenti economici nu-si plãtiserã chiria de vreo trei ani si nimeni din Primãrie nu era interesat de recuperarea debitelor. Anul acesta Ciupilan a mai dat o lovitrurã pietei. Vrea sã închirieze etajul unui chinez pentru a face un magazin de „ace, brice si carice”. Deci, în loc de zarzavat, legume sau cereale, o sã cumpãrãm chinezãrii la cinci lei bucata, indiferent de produs.

Paul Șapcă

La cimitir este de veghe prietenul primarului de la vânãtoare

Serviciul Public Local de Administrare a Cimitirelor din Municipiul Husi, înfiintat conform H.C.L.M. Husi nr. 59/27.04.2006, ca o structurã specializatã, constituitã în subordinea Consiliului Local al Municipiului Husi si care este destinat sã desfãsoare activitãti funerare specifice pentru cetãtenii din „orasul dintre vii” a ajuns probabil subiectul unui banc vânãtoresc. Paul Sapcã, omul care-i tine companie la vânãtoare lui Ciupilan, a ajuns sef. Nimeni nu pune la îndoialã capacitãtile manageriale ale acestuia, fiindcã omul a trecut printr-un concurs bine organizat, însã din punct de vedere moral parcã ar fi ceva de reprosat. Ca si în cazul vãrului primarului, Mitiu Ciupilan, care a ajuns sef la Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor, în timpul guvernãrii PSD, se pune întrebarea fireascã cã dacã Ciupilan nu ar fi fost primarul Husului, cei doi ar mai fi ajuns pe aceste functii importante?

La spital, sora primarului spune cã este cel mai transparent manager în relatia cu patronul, Primãria Husi

INCOMPATIBILITATE?…Spitalul condus de sora primarului a reusit totusi o performantã notabilã. A dat tãrii si sistemului medical românesc ministrul Sãnãtãtii, care a administrat, în opinia generalã a tuturor, aceastã grea perioadã de crizã generatã de pandemie. Un bun orator, Tãtaru a reusit sã comunice foarte bine populatiei regulile de comportare în societate pentru a evita rãspândirea în masã a virusului si a reusit sã mobilizeze exemplar personalul medical din spitale, într-un mod autodidact. În antitezã, sora primarului a fost marele beneficiar al pandemiei. Si-a pus la stimulentele financiare acordate pentru cei care au luptat împotriva pandemiei pânã si pe soferii ei, desi la acel moment în spital fuseserã douã sau trei cazuri de Covid. Dar cel mai mare neajuns este acela cã, desi a primit bani cu duiumul, nu a reusit sã facã din spitalul Husi, unul mai modern. Ba, mai mult, a refuzat elegant oferta ministrului de a face un Serviciu de Primiri Urgente la Husi, finantat din banii ministerului. I-a spus ministrului, sec, cã primarul nu este de acord! Probabil asa a fost sfãtuit de omul de tainã din anturajul primarului, Ion Iacob, care este si reprezentantul primarului în Consiliul de Administratie al spitalului.

(Lucian TIMOFTICIUC)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.