spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
12-mai-2024

Adina Ciomaga, matematicianul de la Sorbona, a ajuns să cunoască adevărul absolut: „Credința în Dumnezeu e o bogăție!”

- Advertisement -
POSTULAT… Iată concluzia la care un matematician apreciat în Paris a ajuns după ani de studiu: „Pentru credință nu poți să dai o explicație logică, iar eu am găsit răspuns cu sufletul”.

DRUMUL CĂTRE SUCCES… Să pleci dintr-un orășel de provincie, în care întreg universul pare câteodată mărginit doar de cele patru dealuri acoperite cu vii, și să ajungi să predai într-o universitate din elita învățământului mondial, precum Universitatea Sorbona, este, fără îndoială, o performanță rarisimă, care are puterea de a inspira și de a deschide noi orizonturi! Profesoara Adina Ciomaga, matematician de carieră și cercetător pasionat al acestui domeniu, a reușit să atingă acest succes peste hotarele țării, dar fără a se desprinde de locurile natale. La Huși, realizările sale dau, de pildă, o motivație copiilor buni de la Colegiul Național „Cuza Vodă”, liceul pe care și ea l-a absolvit ca șefă de promoție, să nu își limiteze visurile, oricare ar fi acestea. Vara trecută, profesoara Adina Ciomaga a venit la Huși să fie parte din povestea care a impresionat o țară întreagă, și anume „Tabăra pentru elevii capabili de performanță în Matematică”, inițiată de profesorul Adrian Talașman și susținută de omul de afaceri Ionel Sandu. Le-a predat olimpicilor și a avut doar cuvinte de laudă pentru tot ceea ce se plămădește în orașul natal, pentru a susține și a contura o traiectorie pentru copiii pasionați de Matematică.

Adina Ciomaga a fost unul dintre elevii eminenți ai Colegiului Național „Cuza Vodă”, pe care l-a absolvit ca șefă de promoție. Olimpică la Matematică și nu numai, a urmat, în mod firesc, spun foștii săi colegii, Facultatea de Matematică de la Iași. A absolvit și de această dată tot ca șef de promoție, ceea ce însemna încă o performanță de excepție atât pentru ea însăși, cât și pentru învățământul local. A urmat apoi un master la Paris, apoi doctoratul în Matematică. „În 2011 a primit o ofertă la University of Chicago, unde a predat și a făcut cercetare timp de trei ani. S-a întors la Paris în 2014, pentru a prelua un post de conferențiar (maâtre de conférences) la Université Denis Diderot (Paris VII), spun, cu vădită admirație, foștii colegi despre Adina Ralea. Într-un interviu consemnat de publicația online Viitorul României”, hușeanca Adina Ralea a vorbit, între altele, despre Huși, despre sentimentele unui român care trebuie să trăiască în Diaspora, dar și despre credința de acasă, așa cum a redescoperit-o printre străini, ca pe un liant al celor mai profunde sentimente românești. 

Mărturisirea emoționantă a unui om de știință, care pune credința în Dumnezeu în locul pe care îl merită: „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, același parcurs l-aș urma, pentru că am descoperit un lucru de neprețuit: credința”

„Credința e o bogăție pe care n-am apreciat-o destul când eram acasă. Ok, mergeam la biserică de Paște, de Crăciun, dar fără să-mi dau seama ce înseamnă… Ajungând la Chicago, căutând comunitatea de români, am găsit-o, bineînțeles, la biserică. Și am descoperit de fapt că religia și credința sunt foarte profunde. E ca și cum ai încerca să împaci mintea cu sufletul. Pentru credință nu poți să dai o explicație logică, iar eu am găsit răspuns cu sufletul. Ca să-ți dau un mic exemplu: suntem un popor amabil, avem atenția îndreptată spre celălalt, iar grija față de cei din jur e de fapt un principiu ortodox. În afară lipsește foarte mult lucrul acesta, lumea e foarte egoistă, orientată spre propria persoană, mai puțin spre familie, spre prieteni. Mi-am dat seama că am crescut cu astfel de principii acasă și le-am regăsit în comunitatea de acolo. Și mă bucur! Dacă ar fi să dau timpul înapoi, același parcurs l-aș urma, pentru că am descoperit un lucru de neprețuit: credința”, a spus Adina Ciomaga, arătând ce rol sufletesc uriaș are în viața fiecăruia credința, chiar și pentru oamenii de știință, despre care adesea se crede, netemeinic, faptul că ar pune logica înaintea emoțiilor.

Profesoara Adina Ciomaga, la prima ediție a Tabărei de vară pentru copiii capabili de performanță în Matematică, de la Huși

A fost o bucurie pentru organizatorii Taberei, pentru micii performeri în Matematică din mai multe județe ale țării, să o aibă în fața lor pe Adina Ciomaga, cadru universitar la Sorbona, care să le predea și cu care să găsească soluții la probleme. „Sunt foarte plăcut impresionată de calitatea elevilor prezenți la curs, dinamismul lor și curiozitatea pe care o au de a cunoaște lucruri noi, de a învăța lucruri noi. Nu mă așteptam să văd la final de vară, copii deja atât de bine ancorați în noul an scolar, atât de dezinvolți și foarte plăcuți. Eu am pregătit cumva niște teme care fac o tranziție foarte rapidă de la ce știu, la subiecte nou introduse. Și am fost chiar plăcut surprinsă să văd cât de repede captează informația și sunt capabili, deja după trei cursuri, să rezolve probleme foarte dificile, probleme despre care mi s-a spus la început că s-ar putea să fie prea grele, că ar avea cumva nivelul prea sus, dar chiar am fost impresionată că au fost rezolvate. Cu ajutorul meu, bineînțeles, dar ei au fost capabili să aibă acea scânteie care să producă un foc. Și au fost capabili, într-un termen de 3 zile, cu un bagaj minim de informații, să răspundă la întrebări destul de dificile, aș putea spune chiar de an terminal sau de primul an universitar. În grupa pe care o am eu – elevi de clasa a X-a si a XI-a, sunt deja 4 – 5 olimpici nu doar în domeniul Matematicii, ci și la Informatică. Ei vor să participe la concursuri naționale și internationale de Matematică și au un adevărat potențial, care cred că dacă este șlefuit cum trebuie, pot ajunge foarte departe”, a spus, cu convingere, profesoara Adina Ciomaga, despre olimpicii din Tabăra de vară pentru copiii capabili de performanță în Matematică, de la Huși.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.