spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

ANAF se apucă de recuperat prejudiciile din dosarele condamnaților definitiv

- Advertisement -
RECUPERĂRI… Pe 17 iunie, vor avea loc primele licitații privind valorificarea a șase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei.

PE URMELE BANILOR… Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a transmis într-un comunicat oficial, că instituția pe care o conduce își propune să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de către instanțele de judecată. Astfel, pe 17 iunie, vor avea loc primele licitații privind valorificarea a șase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei. Aceste terenuri au fost sechestrate într-un dosar penal de luare de mită și complicitate la spălarea banilor, vizându-l pe fostul director al Companiei Naționale Poșta Română, Dan Mihai Toader.

“Pe lângă combaterea evaziunii fiscale și creșterea gradului de colectare voluntară, ANAF își propune și să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de către instanțe în dosarele penale. În acest sens, prin Serviciul său de executări silite cazuri speciale, ANAF organizează, pe 17 iunie, primele licitații privind valorificarea a șase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei”, spune Lucian Heiuș. Bunurile în cauză au fost sechestrate în baza unei decizii definitive pronunțate de instanță, într-un dosar penal de luare de mită și complicitate la spălarea banilor, vizându-l pe fostul director al Companiei Naționale Poșta Română, Dan Mihai Toader. Potrivit șefului ANAF, de la începutul anului, din valorificarea bunurilor sechestrate ca urmare a dosarelor penale, ANAF a reușit să recupereze aproximativ 60 de milioane de lei. “Vom continua acțiunile pentru recuperarea acestor prejudicii stabilite de instanțele de judecată”, mai spune Lucian Heiuș.

Dosarul care îl lasă pe condamnatul Toader fără terenuri

În octombrie 2015, Curtea de Apel București stabilea, definitiv, condamnarea fostului director al Poștei Române, Dan Mihai Toader, la opt ani și jumătate de închisoare cu executare.

Totodată, instanța a stabilit atunci și menținerea tuturor sechestrelor aplicate în dosarul de mare corupție al acestuia. În același dosar, Curtea de Apel a admis și contestațiile formulate de Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naționale Poșta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, și Vasile Bărbuleț, fost șef al Departamentului IT în CN Poșta Română, cărora li s-au redus de asemenea pedepsele, de la 10 ani și șase luni, la 8 ani și șase luni de închisoare.

Abuz masiv la Poșta Română

Cei patru inculpați au fost judecați pentru abuz în serviciu, după ce Poșta a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preț supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Tribunalul București a decis, inițial, să îi condamne la câte 10 ani și jumătate de închisoare. Conform aceleiași decizii, cei patru trebuie să achite Companiei Naționale Poșta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârșirii infracțiunii și până la achitarea integrală a debitului, dispoziția fiind menținută de CAB.

În decembrie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Vasile Bărbuleț, toți fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, și Bărbuleț Vasile, în calitate de șef departament, “și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.