spot_imgspot_img
25.1 C
Vaslui
07-mai-2024

Anchetaţi ca pe vremea securităţii!

- Advertisement -

Zece pagini! Zece pagini colorate portocaliu, cu zeci de rubrici, pătrăţele, liniuţe, steluţe, note de subsol, cam aşa ceva vor avea de completat asistenţii sociali sau referenţii din primăriile Vrancei, ca şi anchetă socială fără de care nevoiaşii judeţului nu vor putea primi ajutor social! Dacă-i ordin, cu plăcere numai că… Dacă primarii vor ca subordonaţii lor să facă treaba ca la carte, ar fi bine să contracteze şi niscaiva cursuri prin care să-i şcolească în istoria artei, cartografiere, construcţii precum şi tehnici de spionaj. Nu de alta, dar ochiului vigilent al referentului nu are voie să-i scape cumva lopata, sapa, barca, blana, războiul de ţesut moştenit de la bunica sau eventualul laptop dosit de „anchetat“ sub vreo saltea sau în fâneaţă! Aşadar, dacă vă pune păcatul…foamea sau sărăcia să vreţi de la stat venit minim garantat, dotaţi-vă fain frumos cu o Biblie pe care să juraţi din toţi rărunchii în cazul în care referentul vă descoperă de exemplu … grădina cu flori! O astfel de grădină vă poate periclita statutul de aspirant la ajutor social aşa că scuipaţi în sân, şoptiţi în barbă „piei drace“ şi mărturisiţi că numai şi numai necuratul v-a pus să cultivaţi aşa ceva pe lângă casă! Juraţi că florile nu sunt, Doamne fereşte, pentru vânzare ci pentru momentele de disperare când obişnuiţi să uitaţi de amar şi sărăcie smulgându-le petalele şi şoptind: am azi ce mânca, n-am ce mânca, am azi ce mânca, n-am ce mânca…

Normele de aplicare pentru venitul minim garantat vor fi schimbate, astfel că ancheta socială şi completarea ei vor deveni mai ceva ca Raliul Paris-Dakar şi ca formularul de angajare la SRI! Pe lângă topurile nesfârşite de hârtie necesare, cartuşe de tuş după cartuşe, răbdare nesfârşită şi nervi de oţel, Primăriile vor fi obligate să-şi doteze referenţii sociali, când merg pe teren, cu ruletă, pix, geantă de veritabil poştaş şi ochi de vultur! Şi asta pentru că, potrivit Normelor propuse de mult-luminaţii specialişti pedelişti, dacă o persoană depune cerere pentru venit minim garantat la primăria de domiciliu, refe-renţii sociali sunt obligaţi să ajungă acasă la solicitant şi să completeze …10 pagini de anchetă socială! În cazul în care solicitantul demonstrează, după un adevărat tur de forţă prin care este scotocit şi-n… că are nevoie de venit minim, dosarul merge mai departe. Dacă nu, s-au consumat resursele primăriei inutil. Astfel de cazuri nu sunt deloc puţine şi nici de neglijat. Primarii se plâng de austeritate, de lipsa de personal, de obligaţia de a face economie şi la hârtia igienică, dar PDL-ul, în marea sa „grijă faţă de om“, născoceşte o anchetă socială ultra-stufoasă şi cel puţin greu de completat. Pentru a parcurge toate capitolele anchetei (de la litera A la K), unui asistent sau referent social îi poate lua chiar mai mult de două ore, în funcţie de nivelul de educaţie a necăjitului! Asta dacă şi reprezentantul primăriei are un pic de şcoală. Primarii susţin că în aceste condiţii, ancheta pentru o singură soli-citare va necesita aproape o zi de lucru. Şi, de parcă nu era de ajuns, foile sunt colorate în portocaliu garnisit cu albastru pentru a înţelege tot omu’ cine a comis miraculosul formular! Dar… mai multă culoare, mai mult tuş consumat.

Sărmanii, luaţi la puricat

În primăriile rurale există, de obicei, un singur referent social şi câteva zeci de dosare, ba chiar şi sute. Conform noului formular de anchetă socială, referentul ar trebui să stabilească, de exemplu, materialul din care este făcută casa în care locuieşte săracul, să-i măsoare la fix camerele ca să arate clar în anchetă câţi metri pătraţi are acesta pentru umila-i vieţuire. Totodată, mai trebuie să verifice existenţa, valoarea, vechimea şi gradul de uzură al aragazurilor, televizoarelor, maşinilor de spălat, aspiratoarelor şi altor lucruri din casa omului ce nici prin cap nu-ţi treceau că ar putea aduce, Doamne fereşte, bani neimpozitaţi! Astfel, amărâtul este căutat dacă nu cumva deţine barcă, scuter, iaht, şalupă sau vreo rablă de maşină, este punctat dacă are ori ba grădină de legume sau teren viran, familii de albine, tractor sau combină autopropulsată, presă de ulei sau moară de ciocănele. Este cer-cetat dacă posedă … video interfon la cocioabă (!), vreun copiator xerox prin grajd sau de ce nu, amplificator audio ca să-şi cheme odraslele la cină! Iar dacă i se mai descoperă prin pod vreo râşniţă de cafea pitită bine, e clar! Păcatul e pe el! Adio ajutor de la stat!
Un alt pericol pândeşte mai departe amărâtul când vine vorba de ce anume a atârnat pe pereţi. Dacă s-a mulţumit cu vreun poster din care râde galeş Brad Pitt sau nevastă-sa, treaba-i bună. Dacă nu, să te ţii! În funcţie de cunoştinţele referentului în ale artei, tablourile vor fi analizate sub lupă, că doar nu-i de colea să ai în bordei un car cu boi anonim ori trasat, de pildă, de penelul marelui Grigorescu! Niciun ţol nu va rămâne nepuricat, niciun dulap nedeschis! Astfel, dacă solicitantul are vreo blană de căpătat pe care o păstrează ca pe ochii din cap ca să arate mai de Doamne ajută când se duce la biserică, nu-i de bine! Aceasta, în lumina legiuitorului, poate fi vândută de sărman – chit că ar rămâne în fundul gol – şi astfel i-ar putea aduce, iată, alte averi neimpozitate!
Solicitanţii de ajutor social ar face bine să nu se prea omoare cu crescutul dobitoacelor. Nu de alta dar, dacă la ora vizitei trimisului primăriei li se aud amărâţilor prin bătătură oarece behăituri, nechezături, mugete sau grohăieli, au rupt-o-n fericire! Vieţuitoarele respective vor fi numărate, evaluate, înregistrate şi posesorul… taxat. Şi exemplele ar putea conti-nua…

***
Pe lângă suprasolicitarea fizică şi psihică ce o impune completarea numeroaselor pagini ale noului formular de anchetă socială, referenţii se plâng şi de relaţia cu solicitanţii, de cuvintele obscene şi ameninţări. Dacă până acum mai era cum era, să te ţii când omul este supus la acest adevărat interogatoriu! „Să lucrezi cu oamenii săraci nu e uşor. Te mai înjură, te mai critică, dar nu avem ce face. Se merită sau nu, asta e si-tuaţia“, ne-a declarat referentul social de la Fitioneşti, Mihaela Drâmbă. Deşi partidul colorat ca şi foile anchetei sociale încearcă să complice hârtiile pentru a-i descuraja pe solicitanţi, declaraţia pe propria răspundere, se iluzionează referenţii, rămâne de bază. „Noi nu avem în comună războaie de ţesut sau tablouri de valoare. Luăm din registrul agricol ce se poate pentru a completa ancheta şi restul e pe propria răspundere a solicitantului“, ne-a mai spus Mihaela Drâmbă. Dacă aşa vor sta lucrurile, se va ajunge ca simplificarea actelor prin complicare să ajungă tot la …onestitatea săracului!

Referenţii de azi, imobiliarii de mâine

Primarul de la Fitioneşti, Iordache Cazacu, crede că normele au fost făcute „la o băută sau cu iubita în pat“. El spune că dacă aceste norme vor fi aprobate nu vor putea fi aplicate deoarece administraţiile locale nu beneficiază de oameni specializaţi pentru a evalua locuinţele oamenilor şi eventualele opere de artă din dotarea acestora . Cazacu cere Guvernului cursuri de specializare pentru referenţi, pentru ca legea să nu fie încălcată. „Eu găsesc o rezolvare, dar nu pot să o aplic pentru că nu îmi dă voie legea. Poate îi transformă pe refe-renţii sociali în agenţi imobiliari. Referenţii trebuie să participe la cursuri de specializare pentru astfel de treabă“, susţine Cazacu. Primarul din Fitioneşti spune că va trimite adresă înapoi prin care va explica faptul că primăria nu are specialişti şi, drept urmare, nu poate pune în aplicare normele. „Poate ne trimit ei specialişti de la Cadastru să vadă din ce e construită casa“, propune primarul.

Austeritatea, bătută de teancuri de hârtii

„Noi suntem ţara hârtiilor imbecile!“, este de părere primarul oraşului Mărăşeşti, Constantin Vlase. Edilul îşi face griji de spaţiul unde vor fi depozitate teancurile de hârtii, dar şi de consumul de hârtie sporit, ţinând cont că o singură anchetă este formată din fix 10 pagini. „Vor apărea mormane de dosare care vor trebui gestionate. Nimeni nu s-a gândit la copacii tăiaţi pentru asigurarea acestui volum de hârtie?“, întreabă Vlase. Primarul nu crede că formularele sunt colorate în portocaliu cu vreo intenţie politică dar avertizează că la mai multă culoare e şi mai mult consum de tuş. Astfel, în timpul constrângerilor şi a tăierilor fără investiţii, PDL obligă primarii să arunce tuş pe hârtii colorate. Primăria Mărăşeşti are în organigramă doar cinci referenţi şi circa 1.000 de dosare. Carevasă-zică, un referent trebuie să facă faţă completării lunare a 250 de anchete sociale! „Mi se pare o aberaţie. După ce am redus personalul şi este atât de multă treabă în acest compartiment… Este foarte greu să realizăm acest lucru cu oamenii pe care îi avem. Mai ai şi sentimentul că munceşti inutil“, mai spune edilul din Mărăşeşti. Nici primarul din comuna Bordeşti, Vasile Moldoveanu, nu este mai încântat de noile norme de aplicare născocite la birou. Primul gospodar al localităţii crede că în final, tot oamenii vor suferi de pe urma acestor hârtii colorate. După Moldoveanu, pentru o anchetă, unicul referent social al comunei ar trebui să piardă o zi. „Tot cetăţeanul are de suferit. În felul acesta, într-o zi se poate face o singură anchetă socială! Ceilalţi care depun cerere ce fac?!“, întreabă primarul din Bordeşti. Cine nu crede toate cele povestite, poate accesa www.mmuncii.ro. Citiţi Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 416 şi minunaţi-vă!

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.