spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
13-mai-2024

ANI îl acuză pe deputatul PSD Anghel Stanciu că şi-a angajat nelegal fiul şi nora în biorul parlamentar

- Advertisement -

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) în vederea cercetării penale a deputatului PSD de Iaşi Anghel Stanciu, acuzat de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, deoarece acesta şi-ar fi angajat nelegal fiul şi nora la biroul său parlamentar.

Potrivit unui comunicat al ANI remis vineri AGERPRES, în urma evaluărilor demarate la 28 iunie 2011, inspectorii de integritate au constatat că Anghel Stanciu a propus angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă privind angajarea fiului său, Cătălin Anghel Stanciu şi a soţiei acestuia, Maria Eleonora Stanciu, în perioada 15 decembrie 2008 – în prezent, în funcţiile de referenţi la Biroul Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, încălcând prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003.

Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial obţinut de Cătălin Anghel şi Maria Eleonora Stanciu a fost de 53.868 lei (12.527 euro).

Pe lângă sesizarea Parchetului, ANI solicită anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Conform dispoziţiilor art. 253 din Codul penal al României, ”conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv”, iar potrivit prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, ”prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

Până în prezent, ANI a sesizat Parchetul General cu privire la angajarea de către 14 deputaţi şi senatori a rudelor în birourile parlamentare, beneficiul patrimonial total fiind de peste 500.00 lei (aproximativ 118.000 euro).

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.