spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
05-mai-2024

Armata de apãrare a animalelor la zi aniversarã

- Advertisement -

ZECE ANI PLINI DE REUSITE Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Si¬guranta Alimentelor, cu rol de reglementare si control, acoperind întregul teritoriu national, ce are misiunea de a apãra sãnãtatea animalelor si sãnãtatea publicã, a îm¬plinit ieri 10 ani de la înfiintare. Activitatea ANSVSA se des¬¬fãsoarã prin aparatul pro¬priu si directiile sanitar-ve¬terinare si pentru siguranta alimentelor ju¬detene, plus o retea de 41 laboratoare jude¬tene, trei Institute Nationale de Referintã ca¬re efectueazã analize acreditate în sistemul calitãtii, fiind singurele recunoscute ca su¬port al controlului oficial pe domeniile de competentã. Pentru o informare privind activitatea DSVSA Vaslui, reprezentantii acestei institutii au trimis un comunicat în care aratã rezultatele obtinute pânã acum în cei zece ani de activitate.

Activitatea DSVSA Vaslui se desfãsoarã pe doi piloni principali:

a) Supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, identificarea si înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, activitate desfãsuratã de cãtre serviciile tehnice din cadrul DSVSA si medicii veterinari de liberã practicã din teritoriu;

b) Siguranta alimentelor de origine animalã sau non-animalã prin testarea criteriilor microbiologice si prin controlul reziduurilor de produse medicinale veterinare la animalele vii si la produsele de origine animalã, precum si al contaminantilor- Analizã si diagnostic de laborator- componentã stiintificã- efectuatã de cãtre laboratorul si sectiile din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui. Cele douã componente pe care se sprijinã activitatea DSVSA Vaslui au în vedere punerea în aplicare a legislatiei sanitare veterinare comunitare si nationale, urmãrind implementarea principiului european al trasabilitãtii „from stable to table” (de la furcã la furculitã).

Obiective atinse în cei zece ani

În cei zece ani de activitate, DSVSA Vaslui a reusit printre altele supravegherea prin examene trichineloscopice a porcilor sacrificati în abatoare, cât si de cãtre gospodãriile populatiei, care a dus la scãderea episoadelor de îmbolnãvire de la 11 focare în anul 2004, cu 78 de persoane îmbolnãvite, la douã cazuri identificate prin examen, confiscarea si neutralizarea cãrnii si nicio persoanã îmbolnãvitã, în 2014. Activitatea DSVSA Vaslui constã în efectuarea actiunilor tehnice specifice (vaccinãri, tuberculinãri, identificare animalã, recoltãri probe si examene de laborator, etc.) prin cele 78 de Circumscriptii sanitare veterinare teritoriale de asistentã si zece Circumscriptii sanitare veterinare zonale la urmatoarele efective de animale: 70 000 capete bovine; 420 000 capete ovine si caprine; 32 000 capete cai, 63 000 capete porci, 3 200 000 capete pãsãri; 40 500 de familii de albine si 20 000 iepuri. Din anul 2005, au fost identificate un numãr de 70 000 capete bovine, 360 000 capete ovine, 60 000 capete caprine, 63 000 capete porcine. Au fost autorizate un numãr de 24 de ferme pui carne; sase ferme gãini- ouã consum; douã ferme gãini reproductie; o statie incubatie ouã; nouã ferme bovine; douã ferme porcine; trei ferme ovine; sase ferme piscicole; sase unitãti DDD; trei târguri de animale; o grãdinã zoologicã; douã exploatatii apicole; patru incineratoare SNCU; o unitate de procesare a SNCU; douã unitãti intermediare- depozite piei. Toate fermele din judetul Vaslui întrunesc standardele UE în domeniu (în judetul Vaslui nu se vând „ouã stresate”). Numãrul unitãtilor existente la nivelul anului 2014 este urmãtorul: 3318 unitãti de Vânzare cu Amãnuntul înregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor (carmangerii, mãcelãrii, magazine, depozite alimentare, alimentatie publicã, stupine, etc.); 326 producãtori înregistrati cu vânzare directã (lapte, ouã), 14 automate pentru vânzarea laptelui materie primã. Existã si un numãr de 17 unitãti autorizate pentru schimburi intracomunitare (cinci abatoare, din care trei de carne rosie si douã abatoare de pasãre, patru fabrici de preparate din carne, douã unitãti de procesare produse lactate, o fabricã procesare peste, o unitate procesare miere, un centru ambalare ouã, un centru reambalare carne pasãre, o unitate transare carne pasãre, o fabricã fãinuri proteice). Sunt înregistrate conform reglementãrilor în vigoare urmãtoarele obiective: fabricarea pâinii, specialitãtilor de panificatie si patiserie- 124 obiective, prelucrare legume-fructe- sapte obiective, fabricarea uleiurilor- 19 obiective, fabricarea altor produse alimentare (ceaiuri, condimente)- cinci obiective, productia de ape si bãuturi rãcoritoare nealcoolice si îmbuteliere- 28 obiective, depozite seminte consum si alimente de origine non-animalã- 108. „Deschiderea noilor piete de desfacere, crearea de noi oportunitãti de produc¬tie si asigurarea competitivitãtii companiilor ro¬mânesti pe pietele exter¬ne constituie premisele dezvoltãrii României în plan extern. În ultima perioadã, s-au înregistrat suc¬cese majore în acest do¬meniu, exemplificând doar reluarea comerciali¬zãrii pe piata europeanã a cãrnii de porc sau a produselor din carne de porc, ca si deschiderea exporturilor de animale vii si produse de origine animalã în China. De asemenea, foarte curând, se va relua exportul de ovine si carne de ovine în Tur¬cia. Avem specialisti, avem experientã, avem do¬tãri, avem vointã si respon¬sabilitate, pentru a în¬de¬plini toate aceste obiective”, declarã directorul executiv al DSVSA Vaslui dr. Traian Constantin Petcu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.