spot_imgspot_img
17 C
Vaslui
07-mai-2024

BOGÃTASII DE LA AQUAVAS

- Advertisement -

BOIERII Existã în judetul Vaslui o societate comercialã, cu peste 600 de angajati, cu capital de stat, unde directorii câstigã în jur de 1.000 de euro pe lunã, cam cât salariul presedintelui Consiliului Judetean. Este vorba de operatorul judetean de apã si canal, Aquavas, unde sunt înregistrati nu mai putin de sapte directori, care au în jur de 4.000 de lei pe lunã salariu, în timp ce salariul mediu, spun datele oficiale, ar fi undeva în jurul cifrei de 1.200 de lei. La Aquavas, spun aceleasi rapoarte financiare, fiecare angajat primeste o primã de 200 de lei atunci când pleacã în concediu (este adevãrat, o sumã nesemnificativã, însã în raport cu majoritatea firmelor din judet, unde nu se acordã nimic, tot este ceva!), în timp ce directorii consumã în jur de 500.000 de lei pe an, numai pentru salarii. Interesant este cã firma a ajuns pe profit, anul trecut, iar explicatia conducerii este halucinantã: în Husi se fura prea multã apã si a fost nevoie de mãsuri radicale, care sã stopeze hotiile!

Conform bilantului pe anul trecut, la Aquavas Vaslui s-au înregistrat venituri totale de 29,8 milioane lei, în timp ce cheltuielile au fost de 29,7 milioane. Cei 634 de angajati de acolo au consumat, numai pe salarii, 12,4 milioane lei, în jur de trei milioane de euro, în timp ce la rubrica „bonusuri” este trecutã suma de 1,37 milioane lei. De fapt, la capitolul „bonusuri” sunt trecute o serie de cifre interesante. De exemplu, fiecare angajat primeste tichete de masã de aproape 200 de lei lunar, ceea ce ridicã nivelul cheltuielilor numai pe tichete la 1,2 milioane lei. Cei sapte directori – patru de la sediul din Vaslui si trei de la sucursalele din Husi, Bârlad, Negresti – consumã si ei, pe baza contractelor de mandat, 351.000 de lei pe an, adicã în jur de 90.000 de euro. Fiecare director, sustine directorul economic al unitãtii, ar avea un salariu de 3.800 de lei, lunar, desi este greu de crezut cã salariul directorului general, Neculai Barbu, este la nivelul directorului de la Husi, de exemplu. Consiliul de Administratie, în care sunt sapte persoane, toate numite pe sprânceanã de cãtre primari sau sefii de la Consiliul Judetean, a primit si el, pentru „eforturile” depuse într-un an, adicã 10-12 sedinte maxim, o sumã frumusicã – 91.000 de lei. În bani vechi, peste 900 de milioane de lei sunt plãtiti celor sapte oameni din CA, care ar primi astfel în jur de 10 milioane de lei pe lunã, doar pentru cã merg la câte o sedintã, unde semneazã un document mai mult sau mai putin important. Vorba aceea: „Timpul trece, apa curge, banii la CA curg si ei gârlã”. Nici Adunarea Generalã a actionarilor nu stã mai rãu. Aici, alte cinci persoane care au fost trimise aici cu aprobarea presedintelui CJ Vaslui si a primarilor au încasat anul trecut indemnizatii de 480 milioane de lei. Trai, nenicã, la Aquavas.

Cum sã faci profit, în timp ce vânzãrile la apã scad!?

O întrebare care pare normalã, atunci când vine vorba de Aquavas, care a înregistrat scãderi la volumele de apã vândute, de la an la an. Multã lume se plânge de indicii de corectie aplicati de Aquavas în judet, desi în foarte multe cazuri este vorba de consumatori de bunã-credintã, care îsi înregistreazã corect consumurile, dar care sunt pusi st plãteascã în plus 20-25% sau chiar mai mult, lunã de lunã, pentru pierderile de apã. Conducerea Aquavas are si o explicatie pentru faptul cã, anul trecut, de exemplu, a realizat un profit de 134.000 lei, fatã de pierderile de anii precedenti. Schimbarea conducerii de la Husi si stoparea furturilor de apã din acest oras au condus la rentabilizarea sucursalei. Dacã luãm în calcul si furturile de la reteaua de gaze, descoperite recent, putem spune cã husenii au o mare problemã în a fenta firmele care se ocupã cu distributia utilitãtilor. Unii consilieri judeteni au acuzat pe fatã conducerea Aquavas despre faptul cã „desi nu au realizat planul propus, câstigul mediu lunar a fost de 103%”. „Foarte multi cetãteni din Husi sunt nemultumiti de facturile la apã si canalizare. Am auzit multi huseni care spun cã ar vrea sã dea în judecatã Aquavas, pentru faptul cã li se impune sã plãteascã mai mult decât consumã”, acuzã consilierul judetean PNL, Radu Bobârnat.

Conducerea Aquavas, la PSD în totalitate!

Vine si un element interesant în toate aceste calcule. Neculai Barbu, directorul general al Aquavas, este membru PSD, ca si fostul prefect Ioan Tibulcã, angajat pe un post oarecare în unitate. Tot pesedist este si directorul economic Tibulcã, ca si restul directorilor din judet. Este clar cã, pentru a fi în conducerea Aquavas, trebuie sã fii în primul rând în gratiile lui Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean si presedinte al PSD, altfel nu ai nicio sansã sã stai pe acest post. Consiliul Judetean, unitatea care pãstoreste acest operator judetean, are grijã ca membrilor sãi de partid sã nu le lipseascã nimic, cu atât mai putin la Aquavas. Salarii frumoase, tichete de masã, prime de vacantã, tichete de tot felul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.