spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
6.8 C
Vaslui
13-mai-2024

Buzatu cu șpaga, vasluienii cu plata!

- Advertisement -

ȘI MAI SCUMP, ȘI MAI GREU DE REALIZAT… Proiectul pentru care Buzatu a ajuns la închisoare va fi prelungit cu încă trei ani de zile. Este vorba despre Drumul Strategic Bârlad-Laza-Codăești, care trebuia să fie finalizat în această lună, însă lucrările au ajuns de abia la jumătate. Consilierii județeni trebuie să se grăbească să adopte prelungirea termenului și să trimită solicitarea către Organismul Intermediar până pe 10 decembrie, altminteri județul Vaslui va pierde finanțarea europeană. Odată cu prelungirea termenului, consilierii județeni vor aproba și cheltuielile estimate legate de finalizarea drumului: până în prezent s-au efectuat lucrări în valoare de 114 milioane de lei, până la finalizarea proiectului urmând a se realiza lucrări de peste 175 milioane lei. Foarte important de precizat este că, de la începutul proiectului (2017) și până acum (2023), contribuția financiară a județului Vaslui a crescut de la 8,9 milioane lei la 69,7 milioane de lei.

Necesitatea prelungirii duratei de implementare a proiectului este motivată în Referatul de aprobare anexat proiectului de hotărâre prin “o serie de probleme apărute în implementarea activităților, precum și de anumite situații cu caracter excepțional și imprevizibil, prezentate în referatul echipei de implementare a proiectului care stă la baza actului administrativ propus, precum: derularea procedurilor de achiziție, activitățile de proiectare, falimentul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A, Instituirea stării de urgență pe teritoriul României prin Decretul Președintelui României nr.195, ca urmare a răspândirii virusului SARS COV2 la nivel global, conflictul militar din regiunea Mării Negre (Războiul din Ucraina) și creșterea prețului energiei. Totodată, declanșarea crizelor pe piața construcțiilor a avut un caracter imprevizibil si au fost cauze care nu au depins de acțiunea părților contractuale (antreprenori sau autorități contractante), dar care au afectat în mod semnificativ derularea contractelor de lucrări”, se arată în Referatul de aprobare. Astfel, constructorii s-au văzut puși în situația de a renunța la contract pentru a intra în faliment: “Schimbarea condițiilor economice a intervenit pentru toate contractele de lucrări, după termenul limită de depunere a ofertelor, în consecință aceste creșteri de preț nu au putut fi avute în vedere de către antreprenori la momentul elaborării ofertelor. În aceste condiții, antreprenorii au aplicat prevederile O.U.G. nr.64/2022 pentru restabilirea echilibrului contractual, dar au constatat că prin aplicarea formulei de ajustare pentru restul rămas de executat nu se acoperă creșterile reale ale costurilor, executarea contractului fiind apreciată ca fiind prea oneroasă. Drept urmare, în conformitate cu prevederile art.7 alin.(4) din O.U.G. nr.64/2022, aceștia au solicitat încetarea acordurilor contractuale de proiectare și execuție a lucrărilor. După încetarea Acordurilor contractuale pe cele trei loturi, beneficiarul a preluat de la antreprenori construcția, stabilind stadiul fizic al lucrărilor și determinând lucrările rest de executat. Precizăm că încetarea acordurilor contractuale privind execuția de lucrări și pregătirea unor noi proceduri de achiziție pentru finalizarea lucrărilor rest de executat au generat, la rândul lor, întârzieri de la perioada prevăzută prin graficul de activități aferent contractului de finanțare”, se mai arată în Referatul de aprobare.

Drumul strategic i-a pus capac lui Buzatu: arestat pentru o șpagă de 1,25 milioane lei

Proiectul “Reabilitare și modernizare Drum Strategic Județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246)” a fost elaborat de Consiliul Județean Vaslui în 2017, la finalul anului semnându-se contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Nord Est. Pentru o mai mare rapiditate în executarea lucrărilor, proiectul a fost împărțit în trei loturi: Lotul 1 – situat între DE 581/DN 24 (loc. Simila) și DN 2F (loc. Poienești); Lotul 2 – situat între DN 15 D (loc. Bălteni) și DN 2F (loc. Laza); Lotul 3 – situat între DN 24 (loc. Codăești) și DN 15 D (loc. Zăpodeni). Licitația pentru loturile 1 și 2 a fost câștigată de Soragmin, firma controlată de omul de afaceri Emil Savin. Lucrările la aceste două loturi s-au împotmolit în vara anului 2021, după ce la ADR Nord-Est au ajuns mai multe sesizări cu privire la neconformitatea lucrărilor efectuate. Astfel, Consiliul Județean a hotărât, la recomandarea ADR Nord-Est, să se realizeze o expertiză tehnică menită să determine cantitatea și calitatea materialelor. Lucrarea a fost cîștigată de o firmă din Neamț, rezultatele parțiale arătau că lucrarea e conformă, însă apoi expertul s-a retras. Astfel, a intrat în joc Radu Judele și firma sa, Drum Pod Invest SRL. Acesta a făcut expertiza, însă tot el a făcut contraexpertiza. Pentru că nu i s-a părut corect acest lucru, Emil Savin i-a denunțat pe Radu Judele și Dumitru Buzatu la DNA. „Am aflat de la diverse persoane care activează în acest domeniu faptul că numitul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, pretinde și primește un procent de minim 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredințează diverșilor antreprenori privind infrastructura rutieră din jud. Vaslui. (…) Din ceea ce cunosc, Buzatu Dumitru se înțelege anterior cu antreprenorii, anunțîndu-i că urmează ca CJ Vaslui sau instituțiile subordonate (UAT-uri sau LDP) să scoată la licitație diverse sectoare de drum din jud. Vaslui care necesită a fi construite sau reabilitate. Prin intervențiile numitului Buzatu Dumitru, respectiv a influenței pe care acesta o are asupra tuturor instituțiilor din jud. Vaslui, reușește să împiedice alți antreprenori să cîștige licitațiile (prin descalificări sau impunerea unor criterii tehnice în caietele de sarcini pe care le îndeplinesc doar antreprenorii agreați)”, a povestit omul de afaceri Emil Savin procurorilor DNA. Aceștia au interceptat telefoanele tuturor celor implicați în proiect, iar apoi au pus la cale un flagrant, prinzându-l pe președintele Consiliului Județean Vaslui cu o șpagă de 1,25 milioane lei, primită de la omul de afaceri Emil Savin pentru deblocarea lucrărilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Dacă se știe ca Buzatu lua șpagă 10%din valoarea lucrărilor atribuite, atunci e simplu de calculat și prejudiciul mare de care se face vinovat de când este în funcție (X-nr.contractelor atribuite pe sprânceană, Y-valoarea luata drept șpagă din contracte , Z-ani de închisoare pentru infractor), deci DNA asta e… :XY=Z

  2. Toti managerii numiți de CJ ,adică de Buzatu,ar trebui cercetati pentru ca este de presupus ca din tot ce au cheltuit pe investitii au dat spaga lui Buzatu !!!Unii sunt pe funcții de mulți ani și considera ca sunt proprietarii acelor instituții,pentru ca asa se comporta cu subalternii !!!!

  3. Uzatu ala trebuie băgat la răcoare….. ca e supraincalzit … de la șpăgile luate în ultimii 20 de ani…. Elita forjii proletare….. șpăgare…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.