spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
13-mai-2024

Cadre medicale invrajbite de perspectiva comasarii spitalelor

- Advertisement -

Perspectiva comasarii unor spitale cu cea mai mare unitate medicala a judetului a dus la formarea unor adevarate tabere de angajati, unii care sprijina transformarea unitatilor in sectii ale unui spital de categoria a treia, iar altii care sunt dusmani inversunati ai acestei solutii.

La Spitalul de Psihiatrie, in acest context, vechiul sindicat Sanitas practic s-a dezbinat, multi dintre membri trecand in tabara fostului vicelider al sindicatului. Ana Amaritei, liderul vechiului sindicat Sanitas, sustine ca totul a pornit de la discutiile pe tema comasarii.

„Oamenii se tem ca isi vor pierde locurile de munca daca spitalul devine sectie a unei alte unitati medicale. Degeaba li se explica faptul ca nu se va intampla asa ceva, ca exista un plan national de reducere de paturi in spitale si ca acesta se va aplica indiferent daca spitalul va fi independent sau sectie a unei alte unitati medicale. Apoi este teama de a se pune impotriva vointei conducerii, ca este greu de gasit, in zilele noastre, un loc de munca. In aceste imprejurari s-a incercat formarea unui alt sindicat de catre o colega care a fost vicelider de sindicat la noi, Nicoleta Hutu. Asa s-a reusit dezbinarea sindicatului. Mi-au plecat mai multi membri, acum nu stiu care mai este situatia exacta, pentru ca sunt in concediu. Voi vedea cu ce am mai ramas cand ma intorc la munca. Sper sa mai fi ramas 150 de oameni la noi, din 280 de membri, cat am avut initial”, a declarat Ana Amaritei, liderul vechiului sindicat Sanitas din Spitalul de Psihiatrie.

«Este o incercare a angajatilor de a-si apara spitalul, sa nu fie distrus prin comasare»

Managerul Spitalului de Psihiatrie sustine ca este strain de aceasta „miscare de forte sindicale” din unitate.

Gabriel Oprisanu mai afirma ca in unitatea pe care o conduce, asistentii medicali au decis sa treaca in alta tabara sindicala dupa ce au vazut ca lidera lor, Ana Amaritei, sustine comasarea.

„Angajatii nu vor sa le fie distrus spitalul, sa lucreze intr-o sectie a Spitalului Judetean. De asta probabil au trecut la celalalt sindicat. Din cate stiu eu, cam 90 la suta dintre membrii vechiului sindicat au trecut la cel nou. Este o incercare a salariatilor de a-si apara spitalul in care lucreaza, ca sa nu fie distrus prin comasare cu Judeteanul”, a declarat Gabriel Oprisanu.

Angajatii unitatii sunt insa destul de retinuti in declaratii legat de acest subiect. Pe de o parte se tem ca isi vor pierde locurile de munca daca spitalul se transforma in sectie, pe de alta parte au inca teama ca ramanand unitate medicala de categoria a V-a, cu competente limitate, vor ajunge in situatia de a-si vedea lefurile diminuate cat de curand, chiar daca au primit asigurari de la conducerea unitatii ca acest lucru nu se va intampla. Pana acum, dupa semnarea contractului nou cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cadrele medicale si-au primit salariile intregi.

„Nu se vor putea plati in continuare salariile intregi daca ramane spital de categoria a V-a. Eu nu stiu daca s-a respectat acea legislatie privind plafonarea cheltuielilor salariale la 70 la suta din bugetul unitatii, dar asta este treaba Consiliului Judetean sa verifice. Eu voi afla cand vor veni cu raportarea la casa. Dar stiind care le este bugetul, sustin in continuare ca nu au cum sa reziste cu acest buget. Ca doar nu aduce managerul bani de acasa sa-i plateasca pe oameni”, a declarat Rodica Hutuleac, presedinta CJAS Botosani.

Deocamdata au simtit la leafa o diminuare a veniturilor doar angajatii TESA, dar si cei care lucreaza la laborator si cei angajati pe perioada determinata. „La laborator s-a diminuat sporul de 75 la suta care se asigura angajatilor ce vin in contact direct cu bolnavul psihic. Li s-a luat 25 la suta din acest spor. Dar eu cred ca a fost o decizie gresita atunci cand s-a acordat sporul respectiv, pentru ca cei de la laborator nu vin in contact direct cu bolnavul psihic si nu se poate vorbi de un risc din acest punct de vedere”, a explicat managerul Spitalului de Psihiatrie.

«Infiintarea unei asociatii lucrative este o practica obisnuita in Occident»

Impreuna cu noul sindicat, managerul spune ca incearca tot felul de solutii pentru a se reduce cheltuielile salariale fara ca oamenilor sa le fie afectate veniturile.

„S-a incercat infiintarea unei societati, sa fie trecuti unii angajati pe aceasta societate, care sa incheie contract de prestari servicii cu spitalul. Nu au acceptat cei de la casa de asigurari, dar si pe angajati ii sperie aceasta perspectiva”, a mai mentionat liderul vechiului sindicat Sanitas. Despre aceasta incercare, managerul unitatii spune ca a fost una dintre solutiile pe care le-a propus sindicatului si care se practica in multe alte tari cu sistem sanitar mult mai performant decat al nostru.

„S-a pus problema infiintarii unei asociatii lucrative. Este o practica obisnuita in occident, si la noi legea permite acest lucru. Sa se plateasca omul pe contractul de prestari servicii, efectiv pentru timpul lucrat, sa fie solicitat atunci cand este nevoie de el in spital. La noi nu se pune problema sa nu aiba de lucru, pentru ca sectiile sunt aglomerate mai tot timpul din an. Nu vad de ce nu ar fi de acord cei de la casa. Stiu doar ca lor nu le convine ca ne descurcam cu banii. Doamna Hutuleac nu vrea sa ramana spitalul independent pentru ca are comanda politica sa ajute la comasarea spitalului”, a declarat Gabriel Oprisanu.

Managerul spitalului declara cu convingere ca majoritatea angajatilor  au incredere in solutiile cu care se apara independenta spitalului si ca de asta nu mai vor sa fie in tabara celor care sprijina comasarea. Liderul vechiului sindicat spune insa ca lucrurile nu ar sta chiar asa, ca sunt destul de multi salariatii care au indoieli ca le va fi mai bine intr-un spital de categoria a V-a decat in unul de categoria a III-a, mai bine finantat si cu competente mai inalte.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.