spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.9 C
Vaslui
12-mai-2024

Cămătărie cu credite online: o familie cu trei copii din Bârlad, s-a bucurat la un împrumut rapid, iar acum este executată!

- Advertisement -

ATENȚIE LA… NEATENȚIE… O familie de tineri din Bârlad, părinții a trei copii, trăiește în aceste zile un coșmar! După ce soțul a făcut anul trecut un împrumut de 4.700 lei de la o așa-zisă instituție financiară nebancară (IFN), unde oamenii sunt ademeniți cu credite online, obținute neașteptat de rapid și doar cu buletinul, a aflat de curând că trebuie să înapoieze nu mai puțin de 41.481 lei. Pentru că au avut întârzieri la rate, s-a obținut deja de la instanță o executare silită cu poprire pe 30% din salariul bărbatului, singurul aducător de venit în casă. Oamenii recunosc acum că, având nevoie de acea sumă, au făcut creditul, fără să citească niciun rând din conținutul contractului primit pe e-mail. Abia acum, după ce s-au trezit cu contul poprit, au înțeles ce au semnat și ce clauze abuzive au semnat. „Ceea ce este grav este că Judecătoria Bârlad, unde s-a autorizat executarea silită, nu ne-a trimis nicio citație măcar. Că puteam să vedem cum e situația, să eșalonăm, nu să ne trezim că pentru 4700 de lei, avem de plătit 41.481 lei”, spune soția.

O tânără familie din Bârlad a primit ieri vestea șocantă că, pentru împrumutul unei sume de 4.700 de lei, făcut anul trecut în luna ianuarie, au de achitat fără niciun drept de apel, 41.481 lei. Pentru această sumă foarte mare, deja s-a instituit poprire prin aprobarea instanței Judecătoriei Bârlad, pe salariul bărbatului, care este și titularul contractului de credit. Omul este singurul care aduce bani în casă, soția sa având grijă de cei trei copii minori, cu vârste între 6 luni și 6 ani. Ei recunosc faptul că, din diferite motive, de câteva luni au întârziat cu ratele care erau fixate la suma de 900 de lei. Bucuroși că au putut obține la acel moment împrumutul, din care nici nu li s-a dat 4.700 lei, ci doar 4.200 lei, sub pretextul că 500 de lei este comisionul, aceștia nu au mai avut răbdare să citească așa-zisul contract primit pe email, ci au semnat totul cu încântarea că au obținut atât de lejer suma dorită. Ei știau că acest credit, cu rata de 900 lei pe lună, îl vor achita în câteva luni, dar în contract scria că îl vor achita în… 5 ani. Asta ar fi însemnat, la o simplă socoteală, că bieții oameni, pentru cei 4.200 lei primiți, ar fi trebuit să înapoieze IFN-ului în cauză suma de 54.000 lei. Contextul a făcut ca de câteva luni, familia să mai întârzie cu ratele, însă au sperat că se pot redresa. Nu au mai avut însă timp, căci au primit ieri acasă o înștiințare scrisă, dar și mai multe mesaje de la bancă, prin care li se semnala faptul că pe contul soțului s-a pus poprire, iar suma pe care o au de înapoiat este de 41.185 lei.

„Cum să dai unui om anul acesta, împrumut, 4.700 lei, iar în anul următor să îi ceri înapoi 41.185 lei?”

„Mi s-a făcut rău când am primit înștiințarea. Ne-am înrebat cum de Judecătoria Bârlad nu ne-a chemat să explicăm, să spunem cât a fost împrumutul. Să vadă un judecător că e un abuz acolo. Cum să dai unui om anul acesta, împrumut, 4.700 lei, iar în anul următor să îi ceri înapoi 41.185 lei? Un judecător drept, care ar fi aflat cum e situața, nu ar fi putut aproba așa ceva. Dar nu am fost chemați”, spune soția. Femeia povestește cât de ușor pot fi păcăliți oamenii cu asemenea credite online, la care unii, aflați într-un moment greu, se bucură că pot obține repede niște bani, să își rezolve o problemă urgentă.

„Ni s-a spus că vom plăti 900 de lei pe lună, iar la suma asta, cei 4.700 lei i-am fi achitat în jumătate de an. În contract scria că trebuie să le dăm bani 5 ani la rând”

Soțul meu a făcut împrumutul. A găsit o reclamă pe internet și scria acolo că totul e ușor, e simplu și totul este la vedere. A încercat și el și a fost sunat, după ce a trimis acel formular. I s-a spus să facă o poză la buletin și la fața lui, ca să se vadă exact că el este cel din buletin și asta a fost. Au trimis un contract cu mult scris, dar soțul nu l-a citit și doar a semnat. Noi nici nu am știut că este pentru 5 ani, ci doar pe câteva luni. Ni s-a spus că vom plăti 900 de lei pe lună, iar la suma asta, cei 4.700 lei i-am fi achitat în jumătate de an. Dar de unde, că abia apoi am văzut că noi ar fi trebuit să le dăm bani 5 ani de zile. Nu știu ce o să facem”, spune tânăra, mamă a trei copii. Familia deja mai are o rată făcută la o bancă, de 1.800 lei, întrucât și-au achiziționat o locuință. „Nu știm, suntem disperați. Oamenii trebuie să înțeleagă că asemenea credite online sunt niște capcane mari. Mai ales pe oamenii simpli îi prind cu așa ceva. Eu recunosc. Soțul nu a citit contractul, dar cred că și dacă îl citeam, noi nu am fi înțeles nimic. Căutăm un avocat, să ne învețe ce mai putem face în asemenea situații”, spune tânăra din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

  1. Nu trebuie invinovatit doar IFN’ul respectiv..nu poti sa te incumeti la un credit fara sa citesti si sa te informezi cu atentie vis a vis de perioada..dobanda si de suma totala achitata la finalul rambursarii creditului . Am mai auzit si cunosc oameni care isi faceau abonamente la telefoane…doar pt a vinde telefonul primit la abonament apoi si nu mai plateau abonamentul…luau credit si jucau la pacanele banii..pt ca mai apoi cand proprirea se punea pe salar..sa isi dea demisia si sa lucreze cu ziua la negru ca sa se poata sustine cu mancarea si cu…viciile zilnice cu iz de lamai sau ce o mai da aparatu’

    • De asta exista legi care reglementează modul cum aceste firme ar trebui sa funcționeze.Ny poți veni cu scuza penibilă „ai semnat prin urmare ești bun de plată” .Legile protejează toți cetățenii unei țări de abuzuri ,de asta avem de exemplu protectia consumatorilor și alte instituții asemenea.Nu poți justifica inaelaciunea prin argumentul „dacă nu au citit contractul”.Într-o țară există oameni mai educați și mai puțin educați ,mai inteligenți și mai puțin inteligenți și chiar analfabeți..In baza acelorași argumente am putea spune că acestia merita sa fie înșelați.Nu trăim în vestul sălbatic și de asta exista legi , instituții care trebuie să aibă oameni competenți,cinstiți,,inteligenți care sa aibă grijă ca aceste companii sa facă afaceri cinstite.In alte timpuri asemenea patroni ar fi fost arestați și bătuți la fundul gol in vreo piata publică.

  2. Vorbim despre asemenea firme și clauze „abuzive” dar nu ne întrebăm de ce autoritățile tolerează asemenea firme cu asemenea clauze „abuzive” Oare noi îi plătim sa pasează gâștele? Ori cel lipsit de discernământ care își pune semnătura pe orice hârtie nu e protejat prin lege de abuzuri? Abuzul dacă există,există prin complicitatea autorităților și nu ar fi exclus ca astfel de „firme” sa fie deținute de politicieni.

  3. nici instiintarea de poprire nu e publicata in mod transparent s-a pozat ce s-a dorit ca sa dea bine articolul la ,,cititori” de acolo rezulta ca 4700 lei sunt dobanzile penalizatoare. nunu trebuie sa te distrezi pe banii bancii intinde-te cat iti este plapuma.

  4. POVESTI !!!! Documentati-va si prezentati adevarul Lucrez cu banci si IFN de peste 30 de ani si am luat multe credite pe care le-am inapoiat la termen . Adevarul este altul. nu se poate ca in cateva luni suma de rambursat sa fie de peste 10 ori valoarea creditului. Dupa ce au luat banii au crezut ca e moca , cand au luat ,,le-au fatat vaca” cand sa ramburseze le ,,moare vitelul”. Nu cred nici de o culoare ce scrie in acest articol, ma pricep destul de bine in acest domeniu il cunosc chiar la nivel inalt, sigur adevarul este altul.!!! Unii vor sa tina trena sus dar pe banii bancilor !!!!

  5. Asa se întâmplă când sunt lăsate de BNR (ISARESCU) ca aceste IFN -uri sa perceapă dobânzi mai ceva ca niște cămătari. Credeți că BNR-ul nu știe? Dar cred ca sunt interese reciproce. Oare cine sunt patronii acestor IFN-uri?

  6. Se poate rezolva in instanta! Iei nu au voie sa sune din 5 in 5 minute!!!! Se numește hărțuire ! Lege art.208/2024 prin orice mijloc de comunicare, apoi se poate cere în instanță, plata eșalonat! Soluții sunt! Oricum sunt vizați și în curând vor dispărea de pe piața!!! Multi dintre iei.

  7. Eu am pățit la fel! Mi-a acordat un credit in 3 minute și după 3 zile lucrătoare mi-a trimis contractul! In care scria cu totul altceva! Apoi la 2700 credit aveam rata de 2400 și la patru zile creste enorm . Se numesc HORA CREDIT! APOI AM PLATIT TOT INTEGRAL SI CAND AM CERUT DOVADA PLATII , IMI SPUNE SA LE SCRIU EMAIL ,DAR IEI sunau din 5 in 5 minute te hărțuiau verbal. Apoi îți vorbeau urat. Nu recomand nici un IFN.

  8. Dar pe de alta parte ,haide ti sa vedem si ce vina au oamenii .
    Ai rata de 1800 la apartament ,mai faci o rata de 900 ron pe 6 luni ,ai datorii de platit la apa gaz etc,dar doar sotul muceste si nici nu iti achiti ratele la timp ,nici asa sa incurajam statul acasa si neplata ratelor la timp .
    Si eu cred ca e prost informat ziarul,cum sa ti sw spuna ca vei plati 6 luni cate 900 ,iar in contract sa ti specifica ca vei plati cate 900 ron pe luna timp de 5 ani ,ia calculati voi cat la mie e dobanda .
    Diferenta asta eu zic ca o au din ratele neachitate la timp si din penalitatile foarte mari ,asa cum angajatul iti da salariul la timp ,asa si tu trebuie sz iti platesti ratele la timp .

  9. Vina 90% apartine agenților acelui IFN ce imbrobodesc oamenii. La inceput spun ca nu stiu perioada creditului dar e de cateva luni pentru ca suma este mica, nu trimit scrisori fizic pentru notificare ci doar pe mail ce de regula intra in spam, nu suna clientii, nu ii notifica nici macar ca se trece la executare silita
    Numele institutiei ” CREDIUS”
    Feriti-va de ei

    • Daca nu erau legali nu funcționau, dar deștepții au impresia ca fac o mare afacere in loc sa ia de la bănci, nici alea nu sunt sfinte dar nici intr-un caz așa

    • Lipsa de educație financiară se vede, băieții deștepți au metode legale să ia bani de la cei fără „carte”. Ca tot cel fara „carte”, creduli, semnează orice fara să citească (probabil sunt și analfabeți funcțional și nu înțeleg ce citesc), se bucura când primesc banii și după prima ori a doua luna nu vor să îi mai înapoieze pe motiv că nu au de unde, au copii multi, doar soțul lucrează….așa nu merge, ai semnat și ai papat banii? Dai și înapoi cum a fost înțelegerea. Cazuri din astea sunt cu miile, pierd că fraierii pe mana lor.

      • O astfel de mentalitate ne tine în evul mediu.Intr-o țară civilizată nu „educația financiară” cum se numește mai nou lăcomia promovată drept educație ,ci legea protejează omul de abuzuri In orice tara de pe pământul ăsta există legi care ar trebui sa fie fair și instituții care ar trebui sa se ocupe cu verificarea contractelor astfel încât clauzele sa fie nu numai legale dar corecte.Ori vreți să îmi spuneți mie că e ok sa înșeli pe oricine dacă acesta își pune semnătura pe un contract „șmecheresc”?.Astfel de companii ar trebui desființate iar patronii arestați pentru înșelăciune .De asta suntem civilizați ,pentru că noi protejam atât pe cei mai slabi fizic ,cât și pe cei mai puțin pregătiți ori educați,cât și pe cei cu un nivel de inteligență mai redus.Altfel Romania devine Gara de Nord al Bucureștiului ,unde orice tigan hot e „afacerist”

  10. Ce face justiția? Cum e posibil așa ceva,cum sa nenorocești niște amărâți in halul asta, ce inima au aia in ei😡😡😡daca justiția nu rezolva cazul, suntem o nație pierduta, o nație de prosti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.