spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.6 C
Vaslui
12-mai-2024

Ce legume se seamãnã sau planteazã în luna martie!

- Advertisement -

FINALUL IERNII … Iatã cã luna februarie este la o zi de final, iar cei care îsi doresc sã înfiinteze culturi de legume se miscã prin oras cu nerãbdare, pentru cã de vineri, începe luna primãverii, cu ale sale lucrãri necesare. Dacã practicati legumicultura ca hobby sau aveti sere si solarii, sigur stiti cã luna martie este deja o perioadã în care aveti mult de lucru. Existã diverse legume si plante aromatice care pot fi semãnate începând cu aceastã lunã. În articolul de astãzi, la o zi distantã de prima lunã a primãverii, vom vorbi despre ce legume se seamãnã în luna martie în grãdinã sau solar. Principalele legume si plante aromatice care se seamãnã în luna martie sunt: morcovul, pãtrunjelul, ridichile de lunã, ceapa, usturoiul, mazãrea, salata , spanac, mãrar, leustean, coriandru, fenicul si oregano.

În prima lunã de primãvarã este indicat sã curãtati resturile din grãdinã (crengi uscate, frunze, buruieni inestetice). În acest fel, veti avea parte de un pãmânt curat si roditor. De asemenea, este recomandat sã verificati si starea pieselor de mobilier din grãdinã, sã le curãtati si eventual sã le revopsiti dacã au fost afectate de frig sau umezealã. Pentru a avea parte de culturile pe care vi le doriti, este necesar sã testati solul pentru a vedea dacã existã eventuale carente de minerale. Acestea trebuie remediate pentru ca plantele sã înfloreascã si sã se dezvolte cât mai armonios. Este important sã stiti starea solului înainte de alegerea îngrãsãmântului potrivit si a etapei de fertilizare. Puteti procura singur un kit de testare a solului sau apelati la ajutorul specialistilor. Toti grãdinarii stiu cã luna martie este destul de aglomeratã din punct de vedere al activitãtilor pe care trebuie sã le întreprindã. Unul dintre motive este faptul cã în aceastã perioadã se planteazã o mare parte din culturile care înfloresc vara. De aceea, dacã vrei sã vã bucurati de o grãdinã multicolorã în sezonul cald, sugestia specialistilor este sã vã apucati de treabã din timp, adicã acum. Câteva sugestii de flori de varã din partea specialistilor sunt trandafirii, iasomia sau crinii de varã, dar puteti sã vã ascultati inspiratia si sã creati paleta de culori pe care o doriti!

Plantele aromatice si legumele, ideale pentru a fi semãnate!

Luna martie este idealã si pentru plantele aromatice: rozmarin, busuioc, mentã sau cimbru sunt doar câteva dintre optiunile la care poti apela. Dar, dacã vreti sã vã bucurati de condimente savuroase pe tot parcursul anului, acordati timp plantãrii si îngrijirii lor încã din prima lunã a primãverii. Câteva dintre legumele pe care le poti semãna în aceastã perioadã sunt morcovul, spanacul, pãtrunjelul sau sfecla. Temperaturile ceva mai ridicate din aceastã perioadã vor ajuta recolta ta. De aceea, dacã vreti sã aveti parte de legume si verdeturi timpurii, puteti începe sã vã apucati de semãnat chiar acum. În luna martie, desi vremea se încãlzeste, pot fi înregistrate în continuare o serie de fluctuatii de temperaturã. Astfel, trebuie sã vã asigurati cã pãmântul este hidratat corespunzãtor. Udati în mod regulat pãmântul în care ati pus semintele sau rãsadurile, dar si gazonul.Tine minte cã numãrul de udãri si cantitatea de apã diferã în functie de specificul plantelor dumneavoastrã, de temperaturã si de tipul de sol.

Montati cu atentie solarul

Acum este perioada potrivitã pentru amenajarea solarului în grãdina dumneavoastrã. Ocupati-vã de montajul acestuia si, mai apoi, pregãtiti solul pentru semãnat. Chiar dacã temperaturile pot fi încã scãzute, în solare, semintele si rãsadurile se vor dezvolta fãrã probleme. Nu uitati cã, de îndatã ce temperaturile cresc peste 20 de grade Celsius, sã aerisiti eficient solarul pentru a evita opãrirea legumelor. Acestea sunt doar câteva dintre primele activitãti de grãdinãrit pe care vi le recomandãm pentru începutul lunii martie. Nu uitati, însã, cã trebuie sã îngrijiti de grãdina voastrã în fiecare sãptãmânã, pentru a avea parte de cele mai bune rezultate. Odatã cu cresterea temperaturilor, cu sigurantã va fi o plãcere sã vã petreceti timpul în grãdinã!

Curãtarea si toaletarea arborilor si arbustilor

În luna Martie se taie pomii fãrã flori si/ sau arbustii care înfloresc vara si toamna târziu, cum ar fi liliacul indian (Lagerstroemia indica) sau liliacul de varã (Buddleja davidii). Pomii si arbustii cu flori de primãvarã – azaleea de grãdinã, cameliile si rododendronii – vor fi toaletati dupã perioada de înflorire, în lunile mai-iunie. Se curãtã si se taie copacii si arbustii distrusi sau rupti în timpul iernii, în timpul furtunilor sau sub greutatea zãpezii. Se recomandã plantarea pomilor si arbustilor direct sau îngropati la nivelul ghivecelor container în care au iernat. Primele semne de înfrunzire, anuntã posibilitatea începerii fertilizãrii pomilor si arbustilor. Fertilizarea poate fi realizatã simplu si rapid cu ajutorul unui atomizor sau pulverizator.
Înainte de înfrunzire se transplanteazã pomii si arbustii odatã ce solul este pregãtit înainte de înfrunzire.

Cum pregãtiti sã plantati plantele perene

Plantele perene care au crescut prea înalte sau prea rãsfirate se toaleteazã. Specialistii vã recomandã ca dupã ce solul a fost pregãtit sã se planteze, divizeazã si transplanteazã plantele perene. Tot în aceastã perioadã de început de primãvarã se îndepãrteazã florile moarte si buruienile de pe plantele cu bulbi. Deoarece îngheturile si dezgheturile succesive pot duce la ruperea rãdãcinilor si chiar pot scoate afarã planta din sol, acestea pot fi împinse înapoi si bãtãtorit usor pãmântul din jur cu piciorul. Plantele perene care înfloresc vara se divizeazã si se transplanteazã, se fertilizeazã cele care s-au prins imediat ce produc mlãdite noi. În aceastã perioadã se pot planta florile cu bulbi (perene, anuale sau cele cu regim de anuale).

Pomii fructiferi intrã în faza de curãtare, tratare si stopire

Activitãtile din livadã în luna Martie presupun tãierea si tratarea pomilor fructiferi, cu solutie sulfo-calcica, împotriva fãinãrii. Dupã douã sãptãmâni acestia se stropesc din nou, cu o solutie pe bazã de cupru. Tot acum este momentul determinãrii prin tãieri a formei coroanelor la pomii tineri, si corectarea acestora la cei bãtrâni. În aceastã perioadã, o atentie deosebitã trebuie acordatã grãdinii de mirodenii si plante medicinale: se tund plantele perene: rozmarin, pãtrunjel, cimbru si menta; se planteazã semintele pentru plantele anuale: busuioc, coriandru. Acestea din urmã pot fi plantate în interior si transferate ulterior afarã, dupã ultimul înghet. Iarba se va tunde la 10 cm deasupra solului, înainte de aparitia frunzelor noi, iar gazonul la 2-3 cm. Pentru realizarea acestor operatiuni se va folosi o masinã de tuns iarba pe benzinã sau electricã, în functie de suprafata gazonatã. Se va evita tranzitul pe zona verde în aceastã perioadã. Spor la grãdinãrit!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.