spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
6.1 C
Vaslui
13-mai-2024

Compartimentul de îngrijiri paliative a spitalului bârlãdean va fi înfiintat în maxim o lunã!

- Advertisement -
NOUTÃTI SPITAL …În judet îngrijirile paliative se fac în acest moment doar la Vaslui, la o clinicã particularã. În cel mult 30 de zile vor exista si la Bârlad, dar la spitalul din sistemul public de sãnãtate!

REALIZARE MARE …În cel mult 30 de zile se va înfiinta la spitalul bârlãdean un compartiment de îngrijiri paliative cu 21 paturi, care va functiona în Spitalul Nou (Monobloc) la etajul 3, în actuala locatie a Sectiei de Medicinã Internã Cronici. Îmbunãtãtirea calitãtii vietii pacientilor cu boli cronice progresive  nu este un lux, ci o necesitate. Este orientatã spre confortul pacientului, confort atât fizic, cât si psiho-social si spiritual. Mentionãm cã la noi în judet îngrijirile paliative se fac doar la Vaslui, la o clinicã particularã si, în cel mai scurt timp si la Bârlad, dar la spitalul din sistemul public de sãnãtate! Deocamdatã, medicul Ovidiu Ciobotaru, care este seful compartimentului de îngrijiri paliative, împreunã cu cinci asistente medicale, au fost la o conferintã de îngrijiri paliative din Iasi, deoarece sunt pregãtiti de specialisti pentru a face o abordare medicalã orientatã spre îmbunãtãtirea calitãtii vietii pacientilor care se confruntã cu boli care prezintã risc pentru viatã. Cheltuielile pentru instruirea cadrelor medicale care vor lucra la compartimentul de îngrijiri paliative, sunt asigurate de Ministerul Sãnãtãtii!

Îngrijirea paliativã integreazã tot ce înseamnã îngrijire medicalã de bunã calitate, pusã în slujba atenuãrii, atât cât este posibil, a suferintelor fizice si psihice, pãstrãrii demnitãtii pe tot parcursul bolii si comunicãrii sincere dintre medici, pacienti si rudele lor. Îngrijirea paliativã, conform definitiei oficiale (emisã de World Health Organisation în 2005), înseamnã o abordare medicalã orientatã spre îmbunãtãtirea calitãtii vietii pacientilor care se confruntã cu boli care prezintã risc pentru viatã. Cu alte cuvinte, îngrijirea paliativã presupune un tratament simptomatic. Includem aici simptomele psihice (depresie, anxietate) cu care se confruntã pacientii. Oferã solutii care sã presupunã confort si prelungirea stãrii de bine. În scopul cresterii accesibilitãtii populatiei din zona Bârlad si comunele arondate la servicii de îngrijire de lungã duratã, îndeosebi pentru afectiuni în faza terminalã a unor boli incurabile, managementul a identificat posibilitatea de a crea douã structuri de îngrijiri paliative, în douã etape, si anume :

Etapa I: Reamplasarea unui numãr de 24 de paturi din sectia de medicinã internã cronici (cu 25 de paturi) din locatia „Spitalul nou” – etajul 3, în locatia Pavilion Central etajul 2 – sud, implicit transformarea sectiei în Compartiment de medicinã internã cronici cu 24 paturi. De asemenea, înfiintarea unui Compartiment de îngrijiri paliative cu 21 paturi în locatia „Spitalul nou”- etajul 3 – locatie eliberatã prin mutarea sectiei de medicinã internã cronici; Aceasta este realizabilã de îndatã, deoarece presupune reamplasarea.

Etapa II: Functionalizarea unui al doilea Compartiment de îngrijiri paliative cu 20 paturi în spatiul aflat în curs de amenajare într-o locatie cu circuite distincte din str. Epureanu nr. 50, la parterul Pavilionului de pediatrie. Aceastã structurã este în curs de amenajare si finalizare a lucrãrilor de compartimentare, cu posibilitãti de finalizare pe termen mediu. Resursa umanã necesarã este de doi medici. În prezent existã un singur medic, Ovidiu Ciobotaru, medic specialist medicinã internã cu competentã în îngrijiri paliative. Existã conditii de spatiu si circuite functionale conform reglementarilor. Adresabilitatea pentru specialitate se mentine crescutã; în perioada postpandemicã se remarcã o crestere a adresabilitãtii pentru cazuri si afectiuni care necesitã investigatii si tratament de specialitate supravegheat si care necesitã spitalizare prelungitã. Existã si dotare minimã specificã activitãtii curente de spitalizare.

„Spitalul din Bârlad va avea 21 paturi de Ingrijiri Paliative, ceea ce este foarte mult! Ca termen de comparație, Hospice-ul din Brasov are doar 19. Multe alte orașe au paturi de Ingrijiri Paliative doar în sistemul privat, cu niște costuri considerable. Astãzi am participat la <<Conferința de Ingrijiri Paliative din Iași >> alãturi de Prof. Dr. Mosoiu Daniela si de colegele asistente din Bârlad. Conferința este parte a unui program national prin fonduri europene denumit PAL-PLAN care are ca scop dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative și îngrijiri la domiciliu in Romania. Mã bucurã faptul cã acest domeniu se dezvoltã si în Romania, deoarece suntem mult în urmã. Îngrijirile Paliative sunt servicii medicale care sunt adresate pacientilor gravi din mai multe domenii, cel mai des cancere. Astfel de pacienti sunt complecși, au simptome severe precum dureri sau sunt imobilizați la pat. Peste tot în lumea civilizatã aceste servicii sunt accesibile pacientilor. Este un mare beneficiu pentru spitalul bârlãdean faptul ca va avea o astfel de secție”, a precizat ieri, în timpul desfãsurãrii conferintei, pentru Vremea Nouã, medicul Ovidiu Ciobotaru, seful sectiei de îngrijiri paliative din cadrul Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.