spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Corina Creţu: Poziţia României privind viitorul european al Serbiei – un act gratuit

- Advertisement -

Poziţia României de condiţionare a consensului privitor la acordarea statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Serbia este un act gratuit şi ‘lipsit de spirit european’, apreciază europarlamentarul PSD Corina Creţu.

În opinia sa, problemele românilor din afara graniţelor nu se rezolvă prin gesturi care seamănă a şantaj. ‘Este firească dorinţa României de a vedea că românii din afara graniţelor se bucură de cele mai bune standarde referitoare la drepturile şi libertăţile lor, care să le permită păstrarea identităţii etnice. Dar nu cu un gest care seamănă a şantaj se rezolvă aceste probleme’, afirmă europarlamentara, citată într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri de cabinetul său.

Ea recunoaşte că Serbia are încă probleme cu drepturile acordate minorităţilor, dar crede că nu era cazul ca România să se folosească de problema vlahilor, pentru a lovi indirect în Olanda. ‘Nu schimbăm cu nimic deciziile Olandei privitoare la Schengen şi nici nu facem un bine vlahilor din Serbia. Dar mai ales nu facem bine poziţiei României în UE’, mai argumentează Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European.

Ea consideră că problemele reproşate Serbiei pot fi rezolvate în cadrul Procesului de Stabilizare şi Asociere, care se constituie în cadru al politicii UE privitoare la ţările din Balcanii de Vest.

‘România, ca ţară membră a UE, participă la procesul de monitorizare a progreselor ţărilor vizate de PSA, şi poate rezolva problemele reproşate Serbiei în cadrul lui. Nu e nevoie să facem gesturi extreme şi, în schimb, să acceptăm fără crâcnire decizii în sânul UE, care ne afectează de o manieră durabilă dezvoltarea economică şi socială, cum este cazul Tratatului de Stabilitate Financiară’, mai spune Corina Creţu.

Prin comparaţie, ea remarcă faptul că România nu adoptă poziţii asemănătoare şi în cazul în care este direct vizată de ‘acţiunile guvernului de la Budapesta, care tocmai a creat în România un partid extremist şi iredentist, patronat de Laszlo Tokes’, aşa cum nu face nimic pentru a schimba situaţia românilor din Harghita şi Covasna, discriminaţi – după cum afirmă ea – pe criterii etnice, în condiţiile în care minoritatea maghiară este la guvernare de atâta vreme.

‘Avem o politică externă care se dovedeşte inadecvată statutului ţării noastre. Dacă vrem să fim recunoscuţi drept a şaptea putere din UE, atunci trebuie să dovedim responsabilitate, să fim deschişi la dialog şi cooperare, nu să procedăm instinctiv şi incoerent’, subliniază Corina Creţu.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.