spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
13-mai-2024

Dacã voi nu mã vreti, eu vã vreu!

- Advertisement -

Mãrioara Idriceanu se vrea iar director la Postã

PROCES La Tribunalul Vaslui s-a desfãsurat ieri, joi 28 martie, al doilea termen de judecatã în procesul intentat de Mãrioara Idriceanu, fost director al postei vasluiene, Companiei Nationale Posta Românã SA, proces în care aceasta contestã concedierea sa. Fosta directoare considerã concedierea sa, care s-a fãcut prin desfiintarea postului de director judetean, abuzivã, în conditiile în care actualul post, de sef al Oficiului Judetean de Postã Vaslui, este similar din punct de vedere al atributiunilor. Mãrioara Idriceanu nu spune însã, în cererea sa, nici un cuvânt în legãturã cu faptul cã numirea sa, în 2010, s-a fãcut politic, postul fiind special înfiintat pentru ea. Mai bine de opt luni, începând cu luna mai anul trecut, când a demarat campania electoralã, Idriceanu a fost în concediu medical, figurând în evidentele Sectiei de Pneumologie a spitalului Judetean Vaslui, dar în fapt, fiind prezentã în judet alãturi de candidatii PDL, ori la sedintele CL Vaslui, în calitate de consilier local.

Pe rolul Tribunalului Vaslui se aflã dosarul nr. 907/89/2013, reclamant Mãrioara Idriceanu, pârât Compania Nationalã Posta Românã SA, având drept obiect contestarea mãsurii de concediere din functia de director judetean a Oficiului Judetean de Postã Vaslui. Concedierea Mãrioarei Idriceanu s-a fãcut prin desfiintarea a douã functii de conducere, de director judetean si director al oficiului judetean, si înfiintarea în loc a unui singur post, de sef al Oficiului Judetean de Postã Vaslui, în prezent ocupat, în urma unui concurs, de fostul ei adjunct, Nicutã Marcu, care practic conduce posta vasluianã din anul 1996. La termenul de ieri, avocata fostei directoare a cerut depunerea la dosar a fiselor posturilor în cauzã, cel vechi si cel nou, pentru a demonstra cã atributiile de serviciu sunt identice si, deci, concedierea a fost abuzivã. Mãrioara Idriceanu încearcã astfel sã obtinã repunerea ei pe functia de director, dar si plata salariului aferent începând cu data concedierii, salariu ce depãseste 4000 lei lunar. „Am actionat în instantã conducerea companiei pentru cã am fost concediatã abuziz, fãrã a mi se da sansa sã particip la concursul organizat ulterior pentru functia de sef al Oficiului Judetean de Postã Vaslui. Practic, la postã au fost desfiintate douã posturi de conducere la nivelul judetului Vaslui, al meu, de director judetean, si cel de director operational, înfiintându-se acest post, de sef al Oficiului Judetean de Postã Vaslui, care este practic doar altã denumire, în rest, având atributiuni identice si acelasi numãr de subordonati. Am sanse mari sã câstig acest proces si sã fiu reinstituitã pe functia din care am fost îndepãrtatã abuziv, cu atât mai mult cu cât, în judetele Buzãu, Vâlcea, Hunedoara sau Sibiu deja s-au câstigat procesele, iar fostii directori au fost deja repusi în functie, iar în restul tãrii, se judecã recursurile, dupã ce s-a câstigat la prima instantã. Zilele urmãtoare voi depune la dosar înscrisuri care dovedesc acest lucru si sper cã judecãtorii vasluieni sã nu interpreteze legea altfel decât în celelalte judete”, a declarat Mãrioara Idriceanu.

Numitã politic, nu se dã dusã din functie

La sfârsitul anului 2009, dupã câstigarea alegerilor de cãtre PDL, la nivelul Postei Române, au fost înfiintate, atât în aparatul central, cât si la nivel judetean, functii de director în care au fost numiti doar membri ai acestei formatiuni politice, probabil pentru „merite deosebite” din campaniile de alegeri. La nivelul judetului Vaslui, în functia de director judetean, functie nou înfiintatã, a fost numitã Mãrioara Idriceanu, fost subinginer la ANIF Vaslui, dar membru devotat al PDL, consilier local si, începând din 2011, prim-vicepresedinte al organizatiei judetene PDL Vaslui. Practic, de la un salariu de subinginer la ANIF de 1000 lei/lunar, conform propriei declaratii de avere din anul 2009, a ajuns director cu o leafã de circa patru ori mai mare, în conditiile în care un factor postal are un salariu de bazã de circa 700 lei. Numirile activistilor PDL în functii bine plãtite au fost cu „cântec”, la acea vreme, douã ordonante de urgentã a guvernului, prin care au fost fãcute numirile, au fost declarate neconstitutionale, dar s-a trecut peste acest fapt, prin încadrarea CNPR, o companie cu capital de stat, în rândul institutiilor deconcentrate aflate în subordinea guvernului. Mai mult decât atât, initial, toti acesti directori si manageri aveau contract de mandat, respectiv puteau fi schimbati oricând, odatã cu cãderea guvernului, ulterior, când au vãzut salariile mari si avantajele materiale suplimentare ca directori la postã, contractele de mandat au fost transformate în contracte individuale pe termen nelimitat. La începutul acestui an, a început epurarea si la Posta Românã, astfel cã toate functiile înfiintate în anul 2009 au fost acum desfiintate, revenindu-se la vechile titulaturi ale posturilor de conducere respective, posturi care s-au ocupat prin concurs. Marea parte a fostilor directori, cum este cazul si a Mãrioarei Idriceanu, au dat în judecatã compania, pentru a fi repusi în scaune, unii cerând chiar si daune morale pentru faptul cã au fost concediati. La concediere, conform contractului colectiv de muncã, Idriceanu a beneficiat si de plata a trei salarii compensatorii, circa 140 milioane lei vechi, cam cât câstigã un factor postal într-un an de zile. „Când a fost numitã directoare judeteanã la postã, Mãrioara Idriceanu mi-a declarat textual cã <<Dacã nu veneam eu, venea altcineva, iar eu am fost pusã aici sã fac treabã pentru partid (PDL – n.red.). Când partidul meu pleacã de la putere, plec si eu, dar pânã atunci vreau sã fac activitate pentru PDL>>”, îsi aduce aminte Geta Turbatu, liderul filialei Vaslui a Sindicatului Lucrãtorilor Postali din România.

În concediu medical, activã în campania electoralã

Guvernarea PDL, pe lângã falimentarea Postei Române, se mai poate lãuda si cu înãsprirea conditiilor de trai a angajatilor postali, în timp ce nou numitii în posturi dintre activisti aveau salarii de patru – cinci ori mai mari decât a unui factor. Astfel au fost tãiate primele prevãzute prin contractul colectiv de muncã, ba, mai mult, angajatilor li s-a impus, în numele economiei, douã zile fãrã platã lunar, care au afectat cu circa 10% salariile si asa mici. Conform Getei Turbatu, Mãrioara Idriceanu, având functia de director, a abuzat de prerogative, instituind un adevãrat regim de teroare, urmãrind angajatii aflati în concediu medical pentru a vedea dacã sunt cu adevãrati bolnavi, sau, cel putin într-un caz, amenintând medicii care eliberau adeverinte medicale cu ridicarea dreptului de liberã practicã. În schimb, directoarea Idriceanu, începând cu data de 15 mai 2012, si-a luat concediu medical, imediat dupã startul campaniei pentru alegerile locale, unde a fost implicatã atât în calitate de lider judetean de partid, cât si în calitate de candidat la Consiliul Local al municipiului Vaslui. În decursul anului 2012, Mãrioara Idriceanu a avut aproape 200 (douãsute!) zile de concediu medical neîntrerupt, din mai pânã aproape de sfârsitul anului, ulterior fiind concediatã, dar nu din acest motiv, ci pentru cã i-a fost desfiintat postul. În toatã aceastã perioadã, ea a fost prezentã la toate sedintele CL, în calitate de consilier, ba mai mult, desi figura ca bolnavã în evidentele Sectiei de Pneumologie II a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, a fãcut permanent campanie electoralã alãturi de candidati ai PDL, atât la alegerile locale sau parlamentare, cât si la referendumul pentru demiterea presedintelui Bãsescu. Odatã ce a fost concediatã, Mãrioara Idriceanu s-a fãcut brusc bine si, considerând cã poate face fatã postului de director, încearcã sã-l recâstige pe cale judecãtoreascã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.