spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
05-mai-2024

Douã medalii de argint si trei de bronz pentru elevii vasluieni, participanti la Olimpiada Nationalã de Informaticã

- Advertisement -

FELICITÃRI… Elevii vasluieni s-au întors acasã cu cinci medalii de la Olimpiada Nationalã de Informaticã, desfãsuratã la Bucuresti, în perioada 1-6 aprilie. Douã dintre ele sunt de argint, iar trei, de bronz. Cîstigãtorii acestora sunt Dimitrie Octavian Radu de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” – medalie de argint, Rãzvan Gabriel Diaconu de la Liceul „Emil Racovitã” – medalie de argint, George Alexandru Tãnãsucã de la Liceul „Emil Racovitã” – medalie de bronz, Eusebiu Rimboi de la Colegiul „Gh. R. Codreanu” Bârlad – medalie de bronz si Vlad Rares Pîslaru de la Liceul „Emil Racovitã” – medalie de bronz. Din pãcate, la gimnaziu nu s-a obtinut nicio medalie. Profesorul vasluian Dan Pracsiu a fost vicepresedintele Comisiei centrale, precum si vicepresedintele comisiei de baraj pentru stabilirea lotului national. Acesta a declarat cã, analizând la rece, rezultatele lotului judetean de Informaticã sunt putin mai slabe decât anul trecut. „Suntem cumva într-o coborâre, dar eu cred cã ne vom reveni. Va fi nevoie de multã muncã, rãbdare, dar vom urca din nou în clasament. Anul acesta tragem învãtãminte si în 2024 vom reveni mai cu elan”, a spus prof. Dan Pracsiu. Unul dintre elevii pregãtiti de acesta în urmã cu câtiva ani s-a calificat acum în lotul national. Este vorba despre Tudor Stefan Pagu, originar din Bârlad, care s-a mutat la Liceul International de Informaticã în clasa a IX-a.

Olimpiada Nationalã de Informaticã – sectiunea gimnaziu s-a desfãsurat la Târgu Mures. Vasluiul nu a avut decât un reprezentant: Emilian Cârnu (clasa a VII -a) de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, pregãtit de profesorii Ion Grãdinaru si Vlad-Laurentiu Nicu. Calificat la alte douã olimpiade, Fizicã si Matematicã, acesta nu a reusit sã obtinã un rezultat dorit. Profesorul Dan Pracsiu a explicat de ce la celelalte clase – a V-a, a VI-a si a VIII-a – nu s-a calificat niciun elev din judet. „Se pare cã au fost mai grele subiectele la gimnaziu. Bine, mie nu mi se par chiar atât de grele, dar elevii asa au spus. Nu au reusit sã facã baremul minim. Noi avem o problemã în selectarea elevilor de gimnaziu. În alte pãrti, precum în Bucuresti, Prahova sau Dolj, liceele au si clase de gimnaziu. Multi elevi vin la liceele respective sã învete Informaticã de mici si atunci, vã dati seama, startul este altul. Noi nu prea avem un control asa de bun la nivelul gimnaziilor, nu îi avem sub ochi pe elevi, ca sã îi putem împinge de la spate. Noi încercãm, ne strãduim, dar uitati cã nu merge. Anul acesta s-a vãzut: a fost un esec la gimnaziu”, a explicat prof. Dan Pracsiu.

Prof. Dan Pracsiu: „Asteptãrile mele erau ceva mai mari. Probabil trebuie sã mai lucrãm putin si la psihicul elevilor”

Cadrele didactice care i-au pregãtit pe liceenii medaliati la Olimpiada Nationalã de Informaticã sunt Dan Pracsiu, Florica Ciurescu, Vlad-Laurentiu Nicu, Silviu Gãnceanu, Ion Grãdinaru si Vlad Giurcanu. Profesorul Dan Pracsiu a fãcut o scurtã analizã a rezultatelor obtinute de elevii vasluieni: „Din pãcate, noi nu avem anul acesta niciun elev în lotul national. Nu am avut o zi minunatã, dar se mai întâmplã. Tragem învãtãminte si la anul vom reveni mai cu elan. Din 12 elevi participanti la liceu, doar cinci au obtinut medalii. Asteptãrile mele erau ceva mai mari. Probabil trebuie sã mai lucrãm putin si la psihicul elevilor. Spre exemplu, noi avem un elev foarte bun, mã asteptam sã fie sus de tot, dar am înteles de la doamna profesoarã care i-a însotit cã a avut emotii, nu a fost în apele lui. Cred cã trebuie sã mai lucrãm la partea aceasta ce tine de controlul emotiilor”. În lotul national s-au calificat multi elevi de la Liceul International de Informaticã, printre ei numãrându-se si Tudor Stefan Pagu, un elev care a terminat gimnaziul la Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu”: „Da, fãcea cu mine pregãtire când era în gimnaziu. Venea la Vaslui sã se pregãteascã la Centrul de Excelentã. Era elev la Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu”, dar în clasa a IX-a s-a mutat la Liceul International de Informaticã din Bucuresti. Este un liceu privat, care functioneazã ca un magnet pentru multi elevi din tarã. Au profesori buni, fac pregãtire, dar nu ceva iesit din comun, care la noi nu se face. Altceva cred cã e mai important: acolo elevii nu vin începãtori, ei sunt câstigãtori din gimnaziu, astfel cã atunci când ajung la liceu ei deja sunt la un alt nivel. În plus, în Bucuresti sunt cluburi particulare, pãrintii plãtesc foarte multi bani pentru pregãtirea elevilor, la noi cursurile sunt gratis si, totusi, nu se îngrãmãdesc elevii. Mã refer la gimnaziu. La început se înscriu multi, dar pe parcurs încep sã renunte. La liceu este altceva. Oficial, într-o grupã sunt 15 elevi, dar ei vin 30. Când sunt mai multi elevi, si aria de selectie este mai mare, mai bunã. Nu vor fi toti olimpici, dar ai de unde sã îi alegi pe cei mai buni. Dar dacã ei renuntã din gimnaziu… Am vãzut copii foarte buni la gimnaziu, foarte capabili, dar unii au renuntat imediat, altii au participat la cursuri, dar nu au venit la olimpiadã. Noi nu putem sã-i obligãm”, a explicat profesoruul Dan Pracsiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Daca am ajuns sa premiem cu bronz , un rezultat de 31% din punctajul maxim , asta nu mai este performanta , de acum . Mai au de muncit serios copiii astia , in cazul in care , nu se multumesc , doar cu medalii pentru participare .

  2. Din păcate, sunt printre cele mai slabe rezultate obținute de elevii din Vaslui la Informatica din ultimii ani.

    Medaliile obținute trebuie spus ca sunt acordate in mod simbolic, locurile din clasament fiind foarte jos. Spre exemplu, medaliile de argint s-au acordat pentru clasarea pe locul 23 in topul national, iar elevii care au luat bronzul s-au clasat pe locurile 31, 36 și 40. Asta este adevarul, sa nu ne îmbătam cu apa rece ca avem medalii. Dacă nu s-a reușit sa se obțină nici măcar o mențiune MEN, atunci e cam trist.
    De vina nu sunt doar emoțiile elevilor sau slaba pregătire din gimnaziu. L-ați avut pe elevul de la clasa a X-a care a venit super pregătit, un elev cu rezultate excepționale pe tot parcursul gimnaziului. Ce a reușit anul aceata? NIMIC!
    Așteptați sa plece si el la LIceul Internațional de Informatica București?
    Domnule profesor, declinul a inceput sa se simtă ceva vreme, nu de anul acesta. Anul trecut ar fi trebuit aa fie un semnal de alarma pentru dv.
    Și elevii din alte județe au emoții, nu doar ai noștri. Și totuși ei nu clachează.
    Subiectele sunt avioane pentru ai noștri. Asta este adevarul și trebuie sa vi-l asumați și dumneavoastră, profesorii.
    Dacă doriți sa va conservați pozițiile, inclusiv cele din comisiile centrale, țineți minte ca depindeți și de rezultatele copiilor. Nu veți trage pentru ele, nu veți găsi strategii sa ne ridicam la nivelul județele performante, atunci va veți prăbuși și dv curând.
    Apreciez totuși ca Dl Profesor Pracsiu a avut puterea sa recunoască și, subtil, ca anul asta rezultatele Vasluiului la ONI au fost praf.
    Ridicați-va, aveți capacitatea!

    • Văd că la comentarii te pricepi. Ce-ar fi să te apuci tu să pregătești elevii, să-ți asumi tu? Ridică-te tu, ai capacitatea! Să dai din gură e tare simplu.

      • Stimate doamna/domn, fiecare face ceea ce se pricepe, ideal ar fi meseria pentru care s-a școlit. Dacă aș fi fost profesor, cu siguranță aș fi uzat de toata priceperea și dăruirea pentru a-i ridica pe elevi. Și pe cei de jos, și pe cei de performanță. Aș fi avut disponibilitatea să ascult. Și pe elevi, și pe părinți, și vocile cu opinii pertinente, dar diferite de ale mele. Vă asigur că în domeniul în care activez, mă străduiesc să fiu cât se poate de bun și responsabil. Pun capul linistit pe pernă în fiecare seară, știind că nu am făcut rabat de la niște principii în care cred.

        A avea opinii, chiar și critice, atunci când este cazul, nu este un delict. Vedeți dumneavoastră, unii ”dau din gură” fără argumente, alții, ancorați în fenomenul performanței școlare, își permit să spună public niște opinii raportat la ceea ce le trăiesc copiii angrenați în acest fenomen.
        Nici să vreau nu aș putea să mă supăr pe comentariul dumneavoastră, chiar dacă este lipsit de argumente. Reflectă realitatea în care trăim. Îmi permit doar să vă spun că atitudinea aceasta, pur românească, de ”ba pe-a mă-tii”, nu este deloc sănătoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.