spot_img
spot_imgspot_img
12.8 C
Vaslui
28-mai-2024

Evenimentele de la Valea Uzului stârnesc revoltă și indignare în rândul românilor: mai trăim în România?! (FOTO)

- Advertisement -
PATRIOTISM… Parcela eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului a fost cotropită într-o noapte de un buldozer! Românii au venit și au pus alte cruci, din lemn, pentru eroi.

INSTANȚĂ MORALĂ… După ce instanța Tribunalului Bacău a dat o decizie șocantă, prin care a obligat autoritățile să dărâme crucile din beton de la căpătâiul eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului, mai mulți patrioți din țară, inclusiv din Vaslui, au mers sâmbătă, 8 iulie, la locul unde, într-o noapte din iunie, niște smintiți au intrat cu buldozerul și au distrus parcela eroilor români. Unii etnici maghiari din zonă desfășoară, ce-i drept, de câțiva ani o iresponsabilă acțiune de înlăturare a oricăror semne românești din cimitirul de la Valea Uzului, năpustindu-se asupra parcelei amenajate pentru cei 150 de eroi români din Primul Război Mondial, despre care documentele istorice arată fără tăgadă că au fost înhumați, alături de soldați din alte naționalități, în cimitirul de la Valea Uzului. În 2019, Primăria Dărmănești a ridicat 50 de cruci din beton în parcela strămoșilor, în semn de eternă prețuire. Deși nicio minte chibzuită nu ar fi putut crede că acele cruci de la căpătâiul eroilor români dintr-un colț al cimitirul din Valea Uzului ar putea deranja pe cineva, iată că maghiarii înverșunați au văzut în acest gest simplu de prețuire a strămoșilor… un afront! Ciudat este că și o instanță de judecată le-a dat avânt în adversitatea față de eroii români și a dispus înlăturarea crucilor. Replica românilor cu profunde convingeri creștin-ortodoxe nu putea să nu vină curând, astfel că sâmbătă, aceștia au mers la cimitirul de la Valea Uzului și au pus 150 de cruci din lemn în parcela destinată cinstirii eroilor români. De aici însă, din acest gest de normalitate, se anunță noi scântei, căci președintele maghiar al CJ Harghita, Csaba Borboly, salariat al statului român, în loc să liniștească apele, a dat fuga, cu tot cu soție, în cimitirul de la Valea Uzului, și de acolo a făcut un live, în care a anunțat că ceea ce au făcut românii, punând crucile de lemn și tricolorul în cimitir, se numește “infracțiune”.

Oamenii cu mintea limpede știu bine că morții, indiferent de naționalitatea lor, încap mereu în același cimitir și nu s-ar cădea ca cei vii să facă zarvă pentru că unii sau alții își cinstesc în tăcere și cu bună-cuviință strămoșii, punându-le o cruce la căpătâi! Nu pricep însă în ruptul capului acest lucru câțiva etnici maghiari din județul Harghita, care, după ce și-au “adjudecat” fără niciun drept și fără nicio frământare de conștiință întreg cimitirul de la Valea Uzului, despre care au “decretat” că ar conține exclusiv soldați maghiari, refuză să îi lase pe români să pună câte o cruce în parcela românească, pentru străbunicii căzuți în Primul Război Mondial. Invocarea fie a faptului că cimitirul ar aparține teritorial de Primăria Sânmartin, județul Harghita, fie că, de fapt, nici nu ar fi acolo români înhumați ori alte asemenea pretexte ușor de demontat cu documente, la mijloc este, de fapt, o vizibilă adversitate care nu le face cinste celor câtorva etnici maghiari, hotărâți parcă să se ia la răfuială până și cu morții. Ceea ce este de neînțeles se referă la decizia Tribunalului Bacău, care a dispus ca Primăria Dărămănești, cea care construise cele 50 de cruci din beton la Valea Uzului, să le dărâme, întrucât le-ar fi construit ilegal. De reținut că instanța nu spune că acolo nu ar fi înhumați românii morți în Primul Război Mondial, ci doar că acele cruci din beton nu au fost construite cu toate avizele în regulă. Patrioții români însă cred că decizia judecătorilor presupune o îngustime a modului cum a fost analizată speța, întrucât, pe un fond atât de sensibil al diferendelor etnice, a face “inchiziția hârțogăriilor” la niște biete cruci puse la mormintele unor eroi, atunci e limpede că dreptatea se înfăptuiește cu o rigiditate care crează precedente periculoase. Ca o dovadă a acestui fapt, iată, Primăria Dărmănești a intrat într-o noapte de iunie cu buldozerul și a distrus toate cele 50 de cruci din beton. Ce înseamnă asta? s-au întrebat, stupefiați, românii, privind spre acțiunile teribile din cimitirul de la Valea Uzului.

Parcela eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului a fost cotropită într-o noapte de un… buldozer!

Câțiva patrioți din mai multe colțuri ale țării, inclusiv din Vaslui, au mers sâmbătă, 8 iulie, la Valea Uzului. Au luat cu ei tricolorul și 150 de cruci de lemn, pe care să le așeze în parcela cu soldați români, ce tocmai fusese cotropită de … un buldozer. Au săpat și au pus crucile de lemn, acolo unde ei sunt convinși că își dorm somnul de veci străbunii care s-au jertfit pentru această țară. Tricolorul nu putea lipsi, nici cântecele care au însuflețit generații întregi de români. Inițiatorul acțiunii a fost președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Târnoveanu. Acesta a declarat că aceste cruci au fost amplasate la Valea Uzului pentru a cinsti memoria eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial. La scurt timp, dupăț plecarea românilor, în cimitir a ajuns președintele CJ Harghita, Csaba Borboly, însoțit de soția sa. Acesta a intrat live pe Facebook și s-a apucat să dramatizeze, parcă anume pentru a stârni sămânța de scandal pe fondul sensibil binecunoscut. Nu s-a sfiint să considere gestul românilor drept „o infracțiune”, deși, în esență, a pune cruci acolo unde sunt înhumați ostașii eroi este semn de virtute morală, indiferent dacă e vorba despre maghiari, români sau alte etnii.

George Simion, președintele AUR, a fost și el la Valea Uzului

“În Primul Război Mondial au luptat românii pentru independență, pentru o țară, pentru România Mare, cu forțele imperiale austro-ungare dintr-o parte Austro-Ungaria, dintr-o parte românii. Acum vin unii și alții să ne spună ce, că au murit aici doar austro-ungari, că au murit doar maghiari. Nu au murit doar maghiari, au murit și italieni, au murit și sloveni, au murit și români. Doar nu se făcea diferența. Aici au murit doar maghiari? Nu. Au murit ostași de toate naționalitățile. De asta trebuie să avem dreptul să ne plângem cu toții morții. Iar cei care dau decizii absurde că nu a existat autorizație de construcție pentru crucile eroilor români, dar pentru celelalte cruci a existat. Cimitirul ăsta s-a ridicat după Primul Război Mondial. Avem felul în care arăta în 1988. Hai să-l readucem înapoi la starea în care arăta în 1988, înainte să fie vandalizat de tineretul UDMR de astăzi. În 1994 s-au incendiat cruci. Aici e o desfășurare de forțe impresionantă. Astăzi, la Valea Uzului, românii care vin să pună o cruce la căpătâiul românilor care își dorm somnul de veci aici sunt întâmpinați de autorități ale statului român, plătite de români și mă aștept chiar să fie împiedicați să pună acele cruci. Vedeți ce desfășurare incredibilă de forțe e aici! După cum știți, dragi prieteni, era crucea mare pusă la Centenar, la 100 de ani de la Marea Unire”, a spus George Simion.

“Sunt oseminte ale românilor aici. Au venit creștinește să le pună o cruce la căpătâi. Bravo lor!”

“În această bătălie s-au luptat, după mintea unora, maghiari contra maghiari. Români nu au existat? Sau au murit numai dintr-o singură parte ? Aici era crucea. A fost scoasă. Cinste celor de la Frăția Ortodoxă, de la Calea Neamului, lui Dan Grăjdeanu, lui Mihai Târnoveanu, pentru că au venit cu inițiativa, așa cum ar trebui să dea dovadă fiecare român de demnitate și să vină cu niște cruci de lemn. Li se vor spune că încalcă sentința judecătorească, nu încalcă nicio sentință judecătorească. Sunt oseminte ale românilor aici. Au venit creștinește să le pună o cruce la căpătâi. Bravo lor! Cred că după ce s-a întâmplat aici, o țară întreagă ar fi trebuit să vină la Valea Uzului și să pună cruci, pentru că maghiari, slovaci, italieni, români, cu toții avem dreptul de a ne cinsti eroii așa cum considerăm de cuviință. Sunt nebuni cei care își pot imagina că în anul 2023 trebuie continuate astfel de conflicte interetnice”, a susținut George Simion.

“Nicio decizie de instanță din lume nu poate să ne spună: Voi nu veniți aici să vă plângeți eroii!”

“O desfășurare de forțe impresionante. Să vedem care îi răspunsul actualei guvernări Ciolacu la cei care vor să cinstească memoria eroilor români. Să vedem ce ordin va da premierul Ciolacu față de organizațiile patriotice românești care vin azi la Valea Uzului și ministrul de Interne, Predoiu. Ce ordin vor primi acei jandarmi să facă? Să vedem ce zice premierul Ciolacu, alege să pună pumnul în gură și să aplice brațul lung al legii împotriva românilor în 2019. Eu am fost bătut aici și Dragnea cu Tăriceanu împreună cu Kelemen Hunor au îngropat subiectul. Eu am fost tâlhărit, mi s-au luat două telefoane mobile, iar în mass-media s-a prezentat la o lună după, când s-a venit aici, la Valea Uzului, că au intrat huliganii în cimitir. Nu! Au intrat românii demni acolo, în cimitir, și avem tot dreptul să fim aici. Nicio decizie de instanță din lume nu poate să ne spună: Voi nu veniți aici să vă plângeți eroii! De aceea, transmitem un simplu mesaj: Am fost, suntem și vom fi, iar Ardealul este pe veci pământ românesc”, a susținut George Simion.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Bine ne fac bozgorii, că nu exista tara in lumea asta, plina de trădători cum e la noi. Avem mai mulți pensionari decât muncitori, cum dracu să muncești să tii in spate pensii speciale☹️

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.