spot_imgspot_img
25.1 C
Vaslui
07-mai-2024

În România, un zid ridicat într-un cartier de romi îi divizează pe locuitori

- Advertisement -

Un zid de 1.8 m înălţime şi cu o lungime de 100 metri, care va fi inaugurat luni, într-un cartier de romi din Baia Mare, provoacă o vie dezbatere, notează duminică AFP.

În timp ce ONG-urile denunţă ‘discriminarea’ romilor, autorităţile dau asigurări că acest zid este menit să-i ‘protejeze’ de maşini pe copiii care se joacă pe strada învecinată.

Potrivit primarului, după 20 de accidente petrecute în 12 luni, autorităţile din fostul oraş minier cu 146.000 de locuitori au hotărât să construiască un zid de beton care să izoleze clădirile de stradă. În micul cartier de locuinţe sociale, cele două clădiri cele mai apropiate de stradă sunt locuite în principal de familii rome.

‘Am considerat că acest proiect de delimitare a zonei de locuit de cea de circulaţie rutieră este benefic pentru a scădea numărul accidentelor’ – a indicat pentru AFP primarul Cătălin Cherecheş.

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului califică în schimb zidul drept ‘profund discriminator şi umilitor. ‘Argumentul cu protecţia nu este decât un pretext, această soluţie este disproporţionată. Banii ar fi putut fi folosiţi mai bine pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii’ – a subliniat Marian Mandache, de la ONG-ul Romani CRISS.

‘Am cinci copii. Nu am bani să-i dau la şcoală. Ce să le dau să mănânce? Beton?’ – bodogăneşte Rodica, o mamă fără ocupaţie.

Un alt locuitor, Alin Ghiulai, salută construcţia, în contrast tranşant cu vecinii săi. ‘Eu îmi supraveghez copiii, dar mulţi îi lasă să se joace în stradă’, spune el.

‘Primarul a făcut un lucru foarte bun. Mă simt mai în siguranţă când trec pe acolo. Erau mulţi copiii care se jucau pe stradă. Şi nici nu se mai vede mizeria’ – remarcă taximetristrul Gabriel, exprimând o opinie împărtăşită şi de alţi băimăreni.

În România, mai notează AFP, doar 27% dintre romi au un loc de muncă stabil, iar jumătate dintre ei nu dispun de nicio calificare, potrivit unui studiu publicat la finele lui 2010. Minoritatea romă are oficial 535.000 de membri, dar ONG-urile spun că este vorba de fapt de circa 2 milioane, în ţara cu 22 milioane de locuitori.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.