spot_img
spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
27-mai-2024

Întâiul matematician al tãrii, Radu Gologan, socat cã Vasluiul a uimit România: „Un caz rar, ca un profesor implicat si un om de afaceri precum Ionel Sandu sã realizeze asa ceva”

- Advertisement -

CONSTELATIA MATEMATICIENILOR… Emotii mari la Husi, unde astãzi, 17 august, debuteazã cel mai important eveniment educational al anului, Tabãra Nationalã de Matematicã! Elevii cu medalii în palmares, elita olimpicilor din România, au venit la Husi, pentru o experientã unicã, în care pregãtirea intensivã pentru marile competitii, sub îndrumarea unor profesori exceptionali, cu nume de referintã în tarã si peste hotare, va fi împletitã cu tot ceea ce poate oferi mai frumos, mai elegant si mai reprezentativ organizatorii Taberei de la Husi. Un indiciu relevant asupra nivelului exceptional al acestui eveniment rezervat elevilor pasionati de Matematicã din România este faptul cã la Husi a sosit însusi presedintele Societãtii de Stiinte Matematice, profesorul univ. dr. Radu Gologan, cel care, la rândul sãu, a fost olimpic international. Ardealean cu vorbã caldã si un om de o elegantã desãvârsitã, prof. Radu Gologan a spus cã a venit la Husi, impresionat de ceea ce a putut realiza profesorul Adrian Talasman, sprijinit de omul de afaceri Ionel Sandu, în asa fel încât aceastã Tabãrã a performantei în Matematicã sã fie privitã cu admiratie si chiar cu uimire de judete care au recunoscut cã nu s-ar fi putut încumeta sã facã ceea ce, iatã, fac vasluienii.

61 de olimpici de top din România au ajuns deja la Husi si, alãturi de ei, profesorii care sunt adevãrate modele în domeniu, la nivel national. Prezenta profesorului univ. dr. Radu Gologan, presedintele Societãtii de Stiinte Matematice, reprezintã nu doar o surprizã imensã, ci si o validare a nivelului deosebit la care organizatorii au tintit si au ajuns, în realizarea Taberei Nationale de Matematicã. Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Vremea Nouã, profesorul univ. dr. Radu Gologan a vorbit despre impresiile sale fatã de cutezanta de bun augur a profesorului Adrian Talasman, dar si de mirarea cã un om de afaceri precum Ionel Sandu alege sã investeascã dezinteresat în pregãtirea copiilor cu minti strãlucite, întelegând cã performanta lor reprezintã viitorului tãrii.

„Moldova a dat aproape 40% dintre intelectualii importanti ai României”

„Am venit la Husi, pentru cã întotdeauna am fãcut cu pasiune aceste lucruri pentru copiii exceptionali. Iar faptul cã am venit se datoreazã insistentelor cu scop nobil ale domnului profesor Adrian Talasman, dar si faptului cã, în ultima vreme, parcã asa, dintr-odatã, a ridicat capul peste multi în tara asta, care sunt membri ai Societãtii de Stiinte Matematice. Si apoi, de fiecare datã vin în Moldova cu mare drag, fac drumul acesta cam de patru ori pe an, la Iasi, la Botosani, în Bucovina, la olimpiada de la Bogdãnesti. Vin cu drag la tot ceea ce înseamnã a face un program pentru copii dotati, care îsi consumã mult din energie pentru Matematicã. Si pentru oamenii care sunt în jur, cãci sã stiti cã grupul este mic si este destul de greu sã adunãm tineri care sã continue ce am fãcut noi. Iar profesorul Talasman este un exemplu de om extraordinar, care se implicã”, a spus profesorul univ. dr. Radu Gologan. Referitor la faptul cã omul de afaceri vasluian, Ionel Sandu, sustine financiar în mod exclusiv întregul eveniment, profesorul Gologan a fost de pãrere cã este vorba de un caz rar. „Un caz foarte rar. În cei 20 de ani în care m-am ocupat de olimpiade si de Societatea de Stiinte Matematice, foarte rar am gãsit oameni care sã vinã ei singuri cãtre miscarea aceasta si sã înteleagã, de fapt, ce înseamnã sã sprijini o astfel de miscare. Faptul cã îi aduni pe copii într-un loc si faci Matematicã în combinatie cu alte lucruri pe care ei pot sã le facã bine, ateliere de tot felul, Limbi Strãine, Fizicã, debateri, sport, sah etc, aceste lucruri rãmân întipãrite. Asta înseamnã un lucru extraordinar! Oricum, pe mine întotdeauna m-a impresionat faptul cã din Moldova, de-a lungul istoriei, s-au ridicat intelectuali de marcã. Moldova a dat cred cã aproape 40% dintre intelectualii importanti ai României, în ultimii 180 de ani, poate chiar mai mult”, a fost de pãrere profesorul Gologan.

Profesorul Gologan crede în destinul proiectului Taberei de la Husi: „se va transforma cu timpul într-o traditie frumoasã”

„La Husi este un început, care cred cã, din ce vãd la profesorul Adrian Talasman, va continua. El reuseste sã strângã în jurul sãu copiii, care, unii, au renuntat la excursii si la alte actiuni, ca sã vinã în tabãra de pregãtire de la Husi. Apoi, selectia lor este extrem de riguroasã sau putem spune cã selectia este selectã, în sensul cã sunt copii selectati pe baza unor rezultate impresionante, cum ar fi Olimpiada Nationalã de Matematicã. Cred cã Tabãra de la Husi va rãmâne si se va transforma cu timpul într-o traditie frumoasã”, a sustinut profesorul univ. dr. Radu Gologan.

Profesorul univ. dr. Radu Gologan, despre secretul performantei în Matematicã: „E o joacã ce devine pasiune”

COROLAR…Despre secretul care face din simplu elev un olimpic medaliat în competitii de anvergurã, profesorul Gologan este convins cã totul tine de o pasiune pornitã din joacã si dusã, la fel de usor si frumos, pânã la performantã. „O joacã ce devine pasiune! Am observat asta si, dacã as fi sociolog, psiholog, as putea scrie un studiu. Copiii încep prin a se juca cu numere, prin a demonstra cã au o plãcere nebunã în a se juca si a combina si a vedea tot felul de proprietãti, desi asta nu înseamnã Matematicã, dar lucrul acesta duce mai departe la dorinta de a face performantã, de a concura cu altii, de a merge la competitii. Devine încet, încet o pasiune, uneori chiar prea mare”, a explicat profesorul univ. dr. Radu Gologan, presedintele Societãtii de Stiinte Matematice. Acesta a mai mãrturisit cã în aceste zile, în care va lucra cu copiii pasionati cu adevãrat de Matematicã, le va vorbi acestora despre sine, despre drumul pe care si el a pãsit, pe vremea când era de vârsta lor. „Totdeauna le povestesc despre tot felul de întâmplãri, de felul în care am cunoscut viitorii matematicieni, de prieteniile legate acolo, de problemele pe care le-am avut. Cum, în prima zi a Olimpiadei Internationale de la Bratislava, nu am fãcut nimic, am fost blocat. Si am fãcut tot posibilul ca a doua zi sã scot mãcar o medalie de bronz. Sunt multe amintiri”, a precizat profesorul univ. dr. Radu Gologan, presedintele Societãtii de Știinte Matematice din România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Da,foarte frumos!Felicitari pentru rezultatele elevilor participanti la olimpiade si pentru domnul profesor vis-a-vis de acestea munca si rezultate!
    Dar despre restul elevilor domnului profesor care nu au rezultate de ce nu se spune nimic?Pare ca vaneaza niste „minti” pentru a ajunge la confirmare:premii,olimpiade,rezultate,premii Rotary,etc.
    Cred ca un profesor cu adevarat bun nu e ala ce are cel putin jumate din clasa la care preda la pregatire la dumnealui sau la pregatire la alti profesori din oras ,ci ala ce ridica nivelul intregii clase de la nota 8,de exemplu,la nota 9!Care se preocupa si de copiii mai slabi ca sa isi ridice nivelul,sa creasca,sa inteleaga ,sa poata lua examenele de Evaluare si BAC cu note multumitoare!
    Asa ca,daca doriti sa il catalogati ca exemplu de performanta,da,este,pentru olimpici!In rest…sa spuna cine stie cum ii determina sa faca pregatire tot cu el,profesorul care le preda la clasa!Atat!

  2. Sa mai dispară din clica Ciupilan ca prea a pus stăpânire pe orașul asta …,sa speram ca și spitalul își va schimba șeful și vor mai dispărea smecherii puși pe ici pe colo ,ca și asa suntem săraci, numai smecheri nu ne trebuie .

  3. Acest articol este o forma mascata de al promova in fituica ăsta pe Șandel,că numai așa Timorticiuc îl poate stoarce de parale..El nu face nimic pe degeaba.de asta are 160kg că mănîncă banii și pastilele de la antibiotice de unde încasează o căruță de bani!! Un borfas,,

  4. Întâiul matematician al țării e șocat că Vasluiul a uimit România, ziceți?
    În primul rând Vasluiul nu a uimit nicio Românie pentru că nimeni din țară, in afară de participanți, nu știe de organizarea acestei tabere la Huși. Aceasta știre nu există în presa națională, prin urmare Vasluiul nu a uimit pe nimeni.
    Pe cale de consecință, nici întâiul matematician al țării nu are cum să fie șocat de ceva care nu a uimit pe nimeni! E logică elementară.
    În al doilea rând, cine a pus titlul ăsta nu stăpânește bine limba română pentru că nu ai cum să fii șocat de ceva care a uimit! Uimit e sub șocat ca intensitate a trăirii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.