spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
07-mai-2024

ISJ Vaslui a publicat brosura de admitere la liceu. Ultimele medii de anul trecut, mult mai mari decât cele din 2021

- Advertisement -

ADMITERE… Inspectoratul Școlar Judetean (ISJ) Vaslui a publicat planul de scolarizare pentru anul scolar 2023-2024. Pe baza acestuia, elevii îsi pot da seama care sunt sansele lor sã intre la un anumit profil sau la un anumit liceu, în functie de ultimele medii de admitere de anul trecut, dar si de numãrul de locuri alocate fiecãrei specializãri. Elevii si pãrintii sunt avertizati sã completeze cu responsabilitate optiunile si numãrul lor, sã verifice corespondenta codurilor înscrise în fi cu optiunile exprimate, având în vedere cã o optiune gresitã poate conduce la o repartizare nedoritã, a transmis inspectorul general al ISJ Vaslui. În comparatie cu anul 2021, în 2022 ultimele medii de admitere au fost putin mai mari. Spre exemplu, dacã în urmã cu doi ani de zile, la Colegiul Economic Anghel Ruginã, ultimul elev admis la specializarea Matematicã-Informaticã a avut media 7,04, anul trecut, la aceeasi specializare, ultima medie a fost 7,80. În 2021, la Colegiul National Gh. R. Codreanu Bârlad s-a intrat si cu media 5,36 la specializarea Matematicã-Informaticã, însã anul trecut ultima media a fost 8,49. Cele mai mici medii au fost înregistrate, în 2022, la liceele tehnologice: ultimii elevi admisi la domeniile Mecanicã si Electric au avut medii de 3 si 4. Cele mai mari medii de admitere au fost înregistrate, în 2022, la Liceul Mihail Kogãlniceanu. Ultimul elev admis la specializarea Matematicã-Informaticã a avut media 9,57. Unitatea de învãtãmânt are, însã, doar o clasã pentru aceastã specializare, spre deosebire de Colegiul National Gh. R. Codreanu Bârlad, unde pentru aceeasi specializare sunt douã clase de elevi.

Înscrierea în clasa a IX – a, la învãtãmântul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideazã pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini, a celor care solicitã înscrierea în învãtãmântul special si a celor care candideazã pe locurile speciale pentru romi) se face prin repartizare computerizatã, în ordinea descrescãtoare a mediilor de admitere, în baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si în limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitãtile scolare finantate de la bugetul de stat. Media de admitere, pe baza cãreia se realizeazã înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolventilor învãtãmântului gimnazial, o reprezintã media generalã la Evaluarea Nationalã sustinutã de absolventii clasei a VIII-a, calculatã ca medie aritmeticã, cu douã zecimale, fãrã rotunjire, a notelor obtinute la probele incluse în Evaluarea Nationalã.

Completarea optiunilor în fisele de înscriere, programatã în perioada 6-7 iulie si 10-17 iulie

Absolventii clasei a VIII-a de anul acesta vor putea completa optiunile în fisele de înscriere, asistati de diriginti, în perioada 6-7 iulie si 10-17 iulie. Pânã atunci, elevii si pãrintii trebuie sã cântãreascã bine fiecare variantã si sã o aleagã pe cea mai potrivitã în functie de personalitatea si talentul copilului. Lista cu locurile disponibile pentru fiecare liceu din judet a fost publicatã, împreunã cu mediile ultimului admis în anul precedent. Pentru liceul teoretic si vocational, repartizarea candidatilor se efectueazã pe filiere, profiluri si specializãri, în ordinea descrescãtoare a mediilor de admitere si în functie de optiuni. În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidatilor se efectueazã pe domenii, în ordinea descrescãtoare a mediilor de admitere si în functie de optiuni. Pentru admiterea în învãtãmântul liceal în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, proba de verificare a cunostintelor la limba modernã constã în recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute pe parcursul ciclului gimnazial la limba modernã pentru care se opteazã la admiterea în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv sau a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationalã pentru certificarea competentelor lingvistice în limbi strãine. Candidatii din etnia romilor si cu CES beneficiazã de locuri speciale ce se alocã peste numãrul de locuri acordat prin planul de scolarizare. Comisia de admitere judeteanã stabileste si anuntã, prin afisare la sediul Inspectoratului Școlar Judetean Vaslui, unitãtile de învãtãmânt, specializãrile si numãrul de locuri alocate acestora.

Trei licee în judet cu frecven redusã

În judetul Vaslui, sunt trei unitãti de învãtãmânt cu frecventã redusã: Liceul Tehnologic „Petru Rares”, mun. Bârlad, Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”, oras Negresti, Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu”, comuna Zorleni. Învãtãmânt profesional existã în 12 licee. Este vorba despre Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui, Liceul „Ion Mincu” Vaslui, Liceul „Al. I. Cuza” Bârlad, Liceul „Petru Rares” Bârlad, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi, Liceul „Nicolae Iorga” Negresti, precum si cele din comunele Dragomiresti, Fãlciu, Puiesti, Zorleni si Codãesti. „Înscrierea elevilor în învãtãmântul profesional cu durata de trei ani se realizeazã în perioadele prevãzute pentru fiecare etapã din Calendarul admiterii în învãtãmântul profesional. Conform calendarului admiterii, aprobat prin OME Nr. 5439 din 26 septembrie 2022 privind organizarea, desfãsurarea si calendarul admiterii în învãtãmântul profesional de stat si în învãtãmântul dual de stat pentru anul scolar 2023-2024, admiterea se realizeazã în 2 etape. Etapele I si a II-a de admitere în învãtãmântul profesional se organizeazã la nivelul unitãtilor de învãtãmânt. În fiecare etapã de admitere în învãtãmântul profesional se organizeazã înscrierea candidatilor, proba de preselectie si/sau proba suplimentarã de admitere, dupã caz, admiterea candidatilor si afisarea rezultatelor. Dupa încheierea etapei I si a etapei a II-a, are loc etapa a III-a de repartizãri si redistribuiri si rezolvarea cazurilor speciale de cãtre Comisia de admitere judeteanã, în conformitate cu precizãrile din calendarul admiterii în învãtãmântul profesional repartizarea candidatilor pe locurile libere în învãtãmântul profesional”, se explicã în planul de scolarizare pentru anul 2023-2024.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.