spot_img
spot_imgspot_img
11 C
Vaslui
27-mai-2024

Judetul Vaslui, inclus în proiectul „Primul pas spre sãnãtate” pentru dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

- Advertisement -

SPRIJIN… Proiectul „Primul pas spre sãnãtate” ajunge si în judetul Vaslui. Mai multe cabinete de familie din mediul rural vor fi dotate cu echipamente medicale moderne, necesare examinãrii gravidelor si copiilor care provin din familii defavorizate. Proiectul este derulat de Salvati Copiii, în parteneriat cu Fundatia OMV Petrom, si va ajunge, de asemenea, în alte 16 judete din tarã: Arges, Brasov, Botosani, Caras-Severin, Constanta, Dâmbovita, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis si Tulcea. „Cabinetele de familie au fost selectate astfel încât medicii de familie sã ofere un spectru mai larg de interventii medicale, inclusiv servicii medicale în domeniul ecografiei”,

În România, rata mortalitãtii infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de preventie este limitat, inechitabil si neuniform din punct de vedere al calitãtii serviciilor. În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în conditiile în care doar 47% din localitãti au suficienti medici de familie si 328 de comune nu au medic de familie. Distributia unitãtilor medicale si a medicilor în România este inegalã între zonele rurale si cele urbane, iar numãrul de medici de familie scade constant în rural. Cheltuielile alocate pentru asistenta medicalã preventivã sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice si de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeanã.

Sprijinul se va îndrepta cãtre gravidele si copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici

Proiectul „Primul pas spre sãnãtate” va facilita accesul la servicii medicale si sociale de calitate pentru 3.000 de gravide si copii cu vârsta între 0 si 5 ani, prin intermediul echipelor integrate de specialisti, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilã. În acelasi timp, va creste gradul de informare a gravidelor si mamelor tinere în legãturã cu importanta controalelor medicale pre si post-partum, precum si a controalelor medicale pentru copii. Sprijinul se va îndrepta cãtre gravidele si copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii si programe de educatie si de sãnãtate, din comunitãti defavorizate „În zonele rurale, existenta medicului de familie si a unui cabinet medical este singura sansã pentru a primi tratamente la timp. Având în vedere numãrul mic de medici de familie în zonele rurale, acestia sunt nevoiti sã asiste persoane de toate vârstele, de la nou-nãscuti pânã la persoane vârstnice, femei însãrcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilitãti materiale si financiare insuficiente unui nivel de viatã decent. Existenta unui cabinet de medicinã de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuãrii examinãrii medicale de bazã si oferirii de tratament, constituie o garantie si o necesitate pentru asigurarea sãnãtãtii populatiei. Problemele familiilor care trãiesc în comunitãtile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesionisti din domeniile social, medical si educational, care sã asigure o interventie integratã si personalizatã, sã rãspundã nevoilor individuale ale fiecãrui beneficiar si sã creeze o punte de legãturã între domeniul medical si persoanele vulnerabile”, explicã Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii România.

Echipa Salvati Copiii România a creat o retea de incluziune socialã si combatere a sãrãciei

„Monitorizarea sarcinii este esentialã pentru prevenirea si limitarea complicatiilor post natale si ajutã la limitarea cheltuielilor ulterioare. Ne alãturãm Organizatiei Salvati Copiii cu scopul de a sustine sãnãtatea timpurie în comunitãtile dezavantajate, în vederea reducerii mortalitãtii infantile în România. De asemenea, initiativa noastrã de dotare a cabinetelor de familie reprezintã o oportunitate de a contribui la îmbunãtãtirea conditiilor profesionale si pentru medicii din aceste comunitãti”, a declarat Ana Maria Mihãescu, presedinta Fundatiei OMV Petrom. Echipa Salvati Copiii România, sustinutã de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune socialã si combatere a sãrãciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutând la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pânã în 5 ani. Pânã în prezent, Salvati Copiii România a lucrat în 20 de judete, în 70 de comunitãti rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pânã în 5 ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.