spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

La „Permise” se dau lupte grele! (foto)

- Advertisement -

BALAMUC Asteptare, îmbulzealã, îmbrânceli, nervi scãpati de sub control si din când în când câte-un rãcnet a nerãbdare, aceasta este scena care se deruleazã de câteva zile bune în fata sediului care gãzduieste Serviciul Public Comunitar Permise si Înmatriculãri Auto Vaslui. Ieri, vasluienii au reusit sã batã recordul la îmbulzealã. Conform declaratiilor lui Dumitru Tãbãcaru, seful SPCPIAV Vaslui, ieri s-au înregistrat peste 400 de solicitãri de înnoire a permiselor de conducere.

Nici nu a început bine anul si sute de vasluieni speriati de noile reglementãri ale Codului Rutier se bulucesc sã-si reînnoiascã permisul de conducere. La coadã ai surpriza sã gãsesti tot felul de oameni, cei mai multi par a fi croiti dupã acelasi tipar – bãrbat între douã vârste, sofer profesionist – dar alãturi de ei îngroasã rândurile tineri si tinere, proaspeti soferi si bunici. Se calcã unii pe altii pe picioare, majoritatea fãrã a sti de ce. Cu totii vor sã-si reînnoiascã permisul de sofer desi niciunuia nu i-a expirat încã actul. Dis-de-dimineatã ne-am propus un experiment, de fapt am vrut sã vedem cine dã de furcã angajatilor de la Permise, nevoia sau spiritul de turmã si plãcerea românului de a-si da singur de treabã, atunci când nu este cazul. Drept pentru care ne-am apropiat de multimea cu pricina si-am intrat în vorbã, ba cu unul, ba cu altul, si asa am aflat cã multi au venit sã-si preschimbe permisul înainte de 19 ianuarie pentru cã dupã aceastã datã, când va veni vreme peste 3, 4 ani, vor fi obligati sã refacã fisa medicalã în baza cãreia se dã permisul de conducere.

Unii se tem cã atunci când vor fi obligati sã o facã, fisa medicalã le va scoate sume impresionante din buzunar, altii recunosc cã existã posibilitatea de a fi depistati cu boli incompatibile cu sofatul, altii spun cã se tem sã ajungã pe mâna medicului, sau cã pur si simplu vor sã evite o pierdere de timp, dar din pãcate multi recunosc cã s-au asezat la coadã doar pentru cã se poartã. „Eu am auzit de pe la amici cã trebuie sã ne schimbãm permisele, si tata si l-a schimbat . Al meu expirã peste 5 ani, dar am venit acum. Cicã dacã nu îl facem acum, o sã dãm milioane pentru fisa medicalã, asa cã mai bine scutim niste bani din plin”, ne-a spus un tânãr sofer.

De unde a plecat isteria permiselor

Isteria permiselor a dat în soferi imediat dupã perioada sãrbãtorilor de iarnã, dupã ce la urechi le-a ajuns vestea Legii 203/2012, publicatã oficial acum douã luni, lege care aduce modficãri Codului Rutier începând cu 19 ianuarie 2013. Cea mai importantã schimbare este cea legatã de perioada de valabilitate a permisului de conducere, astfel cã permisele vor fi valabile zece ani în cazul soferilor amatori, ca si pânã acum, dar în cazul soferilor profesionişti, perioada de valabilitate scade la jumãtate, adicã permisul de conducere va fi valabil doar 5 ani. O altã modificare constã în faptul cã, din 19 ianuarie, soferii care îsi pierd permisul de conducere în urma neatentiei, a furtului sau a distrugerii primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuã perioada de valabilitate pânã la sfârsitul perioadei de valabilitate a actului original. Practic, dacã în momentul înlocuirii, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorãrii sau schimbãrii numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, de exemplu sase luni, copia este valabilã tot sase luni, urmând ca, la sfârsitul acestei perioade, sã fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul amatorilor si cinci ani în cazul profesionistilor. „Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativã se realizeazã la expirarea valabilitãtii documentului, dupã efectuarea examinãrii medicale”, aceasta este mentiunea din actul normativ care a generat isteria.

Speriati cã nu-si vor permite o fisã medicalã

Majoritatea vasluienilor care s-au asezat zilele acestea la cozile pentru preschimbarea permiselor de conducere sunt asemeni lui nea Gicã, sofer amator, experimentat, între douã vârste, iar mare parte dintre ei au fost mânati la coadã de un zvon. „Am venit sã-mi înnoiesc permisul chiar dacã în mod normal el expirã abia la anul. Acum costã 68 de lei treaba asta, dupã 19 ianuarie, cu noua lege, va ajunge 6-7 milioane, adicã 6-7 sute de lei, pentru cã e obligatorie fisa medicalã care o sã ajungã foarte mult. Vã dati seama, la pensia mea de 600 de lei ar fi imposibil sã-mi mai scot permisul si am nevoie de el. Nu zic, e foarte bine cã s-a introdus treaba asta cu controalele medicale pentru cã, de la o anumitã vârstã, chiar e imposibil sã mai fii apt de sofat. Eu sunt hotãrât ca pe la 70 si ceva de ani sã las sofatul pe mâna altcuiva, dar e prea scump. Sã vedeti ce-a fost mafie pânã acum, dar ce va fi de acum înainte! Oricum actul cel nou este si european, va fi mult mai bine. Oricum mie mi-a mers destul de bine, s-a fãcut listã, am fost de dimineatã, am intrat al doilea, din fericire am scãpat de îmbulzealã. În principiu s-a intrat în serii de câte zece, dar stiti cum sunt oamenii, stau cât stau, apoi îsi pierd rãbdarea si se face dezordine”, ne-a declarat nea Gicã.

Cât va costa o fisã medicalã

Cei care ar mai putea fi interesati de preschimbarea permisului de conducere ar trebui sã stie cã si dupã 19 ianuarie, pentru schimbarea permisului se va plãti aceiasi taxã de 68 lei. Într-adevãr, vizita medicalã va fi obligatorie doar dupã expirarea perioadei de valabilitate a permisului, nu si pentru eliberarea duplicatelor.

Pânã acum, la reînnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinãrii medicale. Investigaţiile pentru obtinerea permiselor auto se vor face doar în centrele medicale, policlinicile sau spitalele care au contract cu sistemul de asigurãri de sãnãtate. Fiecare sofer are posibilitatea de a alege unde sã-si facã la nevoie investigatiile medicale, în Vaslui tarifele variind între 70-150, 200 lei. De asemenea, acestor cheltuieli li se mai pot adãuga alti 50 de lei, taxa pentru examenul psihologic.

Bolile care-ti iau permisul

În urmã cu vreo 10 ani, oficialii din Sãnãtãte stabiliserã drept incompatibile cu detinerea de permis de conducere pe drumurile publice vreo 50 de afectiuni, acum aceasta a fost modificatã iar unii sunt de pãrere cã a devenit mai permisivã. În timp ce daltonistii pot sofa, cardiacii se numãrã dintre cei care obtin cel mai greu permisul de conducere. Tulburîrile grave de ritm cardiac, cardiopatia ischemică gravă, hipertensiunea arterială, malformaţii vasculare grave sau insuficienţă respiratorie cronică sunt boli care duc la pierderea permisului de conducere. Diabeticii dependenti de insulinã si antidiabetice ar putea detine permis de conducere doar dacă în ultimul an nu au avut nicio crizã si doar dacã nu au si alte complicatii care sã le afecteze capacitatea de a sofa. Pe lângă bolile de inimă si afecţiunile vederii, legea le interzice condusul pe drumurile publice si celor care suferã de afecţiuni hematologice, reumatice sau ale aparatului digestiv. Cei care suferã de surditatea totalã sau deficientã auditivã de peste 50 la sutã nu pot fi detinãtori de permis auto. O parte din bolile psihice sau psihiatrice interzic, de asemenea, dreptul de a conduce, mai ales afectiuni precum dementa, tulburările mintale sau de personalitate. Unii dintre cei mai motivati pentru preschimbarea permisului de conducere pânã la termenul de 19 ianuarie sunt soferii trecuti de prima tinerete. În rândul celor care s-au prezentat zilele acestea la ghiseele Serviciului de Permise Auto Vaslui au fost suficienti de multi vârstnici, trecuti de 70 de ani, cu permise a cãror termen de valabilitate expira în 2-3 ani. Chiar dacã sunt putini cei care nu se feresc sã recunoascã, odatã cu intrarea în vigoare a noilor reglementãri legale, pentru multi o atentã verificare a stãrii de sãnãtate ar duce la anularea dreptului de a mai sofa. Cum pensiile sunt mici, acestia sunt îngroziti de „atentiile” pe care ar trebui sã le dea doctorilor pentru ca acestia sã mai închidã ochii pe ici pe colo. ” Acum, fie vorba între noi, dacã pe mine m-ar lua la bani mãrunti la cei 75 de ani ai mei, credeti cã m-as mai urca la volan? Am auzit cã, dacã ai probleme cu inima, tensiune, halt cu inima! Vã dati seama, eu stau toatã ziua cu bulinele în buzunar. Prefer sã stau acum la coadã, cã si asa fisa medicalã îi scumpã, si unde mai pui cã pentru mine sigur s-ar impune si o ciocolatã, sã nu-i zicem spagã. La doctor niciodatã nu-i bine sã te duci cu mâna goalã” ,ne-a mãrturisit râzând pe sub mustatã un sofer trecut de prima tinerete.

„Nu îmi permit sã merg sã mai plãtesc pe la doctori”

” De la 7 am venit, de la Negresti sunt, am apucat sã mã înscriu pe lista de ordine, sunt al douãsutelea , e deja ora 10.00, cred cã dacã am noroc apuc sã intru azi, dacã nu, voi veni mâine cã nu am ce sã fac. Stau sã-mi schimb permisul, e de categoria A, în ’62 l-am luat, vã dati seama, la etatea mea, îl schimb acum si apoi nu cred cã va mai fi cazul, dar deocamdatã mai pot si am nevoie sã mã mai pot misca de ici-colo cu troasca mea. Eu sunt pensionar si sincer nu îmi permit sã merg sã mai plãtesc pe la doctori si pentru fisa medicalã, le dau si asa destui bani, dar asta e, asa’s bãtrânetile!”, ne-a declarat Ciobanu Vasile, Negresti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.