spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
18 C
Vaslui
11-mai-2024

Liberalii nu vor să renunțe la comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele

- Advertisement -

HOTĂRÂȚI… Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan susține că soluția comasării alegerilor în țările UE este o practică uzuală și nu se așteaptă la critici din partea Comisiei de la Veneția.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a fost întrebat, într-o discuție cu jurnaliștii români, la Strasbourg, cum e perceput la nivel european subiectul comasării alegerilor  europarlamentare cu cele locale în România. “La nivel european, acest subiect nu a existat și a fost departe de a stârni volumul de discuții pe care l-a stârnit în România. Practica comasării alegerilor e o practică uzuală în statele membre UE. Pe 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare, vor avea loc alegeri locale într-o serie de state membre UE. Vor avea loc alegeri locale într-o parte din landurile Germaniei, într-o parte din regiunile Italiei, vor avea loc alegeri locale în Irlanda, în Malta și în Ungaria. și alegeri regionale și federale în Belgia. Deci, comasarea alegerilor nu este un lucru văzut negativ la nivel european. Parlamentul European depune eforturi semnificative pentru creșterea ratei de participare la alegerile europarlamentare, iar comasarea este un lucru bun în acest sens. O decizie de schimbare a legislației electorale cu puțin timp înainte de alegeri ar fi fost evident văzută cu ochi critici de instituțiile abilitate, dar nu e cazul. Singurul lucru care se întâmplă e că se restabilește data alegerilor”, a comentat Siegfried Mureșan.

Reacția Comisiei de la Veneția

Dincolo de instituțiile europene, eurodeputatul PNL nu se așteaptă la o reacție negativă nici din partea Comisiei de la Veneția, for sesizat deja de USR. “Comisia de la Veneția se exprimă mereu în ceea ce privește modificări la legislația electorală, cred că reacția ar fi putut fi una negativă dacă legislația electorală s-ar fi modificat, dar în contextul în care e vorba de stabilirea datei alegerilor, nu văd niciun motiv pentru care Comisia de la Veneția să exprime o opinie negativă”, a comentat Mureșan. Europarlamentarul PNL nu crede că cele cinci buletine de vot pe care le vor primi alegătorii în cazul comasării alegerilor vor provoca dezinteres în rândul populației.

“Sincer, nu am auzit în nicio campanie oamenii spunând: “Mă duc sau nu mă duc la vot fiindcă am două, trei, patru sau cinci buletine de vot”. Nu cred că este un lucru care să îi preocupe pe oameni în mod deosebit”, a conchis Siegfried Mureșan.

2024, an electoral de foc pentru România

Anul 2024 va fi unul de foc din punct de vedere electoral. Președintele, primarii și parlamentarii – toți își încheie mandatele în acest an. Mai mult, avem și alegeri europarlamentare. După alegeri, PSD și PNL ar putea continua în actuala formulă de coaliție, împărțind conducerea țării. Riscul este mare, având în vedere avântul căpătat de partidele extremiste. Situația nu este singulară în România, acest lucru având loc în multe țări europene. Inițial, PNL și PNL și-au pus termen finalul lunii ianuarie pentru definitivarea listelor pentru europarlamentare, însă el a fost prelungit pentru mijlocul lunii februarie. Alte partide, precum USR și AUR, le-au făcut deja publice. Întrebarea este cât de bine își pot mobiliza partidele-sistem primarii și președinții de consilii județene pentru europarlamentare. Problema este că aceste alegeri nu au o importanță prea mare pentru aceste persoane. Mandatele primarilor se încheie în toamnă, iar alegerile locale sunt programate să aibă loc în ultima duminică din septembrie. Liberalii doresc să pună aceste alegeri locale simultan cu europarlamentarele. Astfel, primarii ar avea o motivație mai mare să încurajeze participarea cetățenilor la vot.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.