spot_imgspot_img
25.1 C
Vaslui
07-mai-2024

Masacru legal: Caii sălbatici din pădurea Letea, duşi astăzi la abator

- Advertisement -

Cei 71 de cai sălbatici capturaţi din pădurea Letea, ultimul refugiu din Europa al acestor animale, vor fi duşi astăzi la abator, deşi analizele de sânge nu au venit. Poliţia nu poate să facă nimic.

„Poliţia se pare că nu poate face încă nimic. Inerţia proverbială îşi va spune din nou cuvântul. Şansele ca ei să scape sunt extrem de mici”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte al asociaţiei Vier Pfoten, pentru REALITATEA.NET.

„Localnicii sunt proprietarii cailor sălbatici, iar proprietarii vor să îi vândă la abator. Este legal ce se întâmplă”, a precizat Bărbuceanu.

O parte din caii capturaţi vor fi duşi la un abator din judeţul Braşov, iar ceilalţi la abatorul Agrocompany aflat în Hunedoara, potrivit jurnalul.ro.

De ce sunt atât de înverşunaţi localnicii să ducă animalele la abator? Pentru că ei câştigă bani din această „afacere”: 1 milion de lei vechi pe cal, iar în România banii contează mai mult decât sufletele.

Cei 71 de cai sălbatici – 51 de adulţi şi 20 de mânji – au fost capturaţi iniţial de localnici la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării pentru că ar distruge pădurea, ronţăind coaja copacilor. Apoi, după ce oamenii au realizat că pot scoate bani de pe urma animalelor, au apărut brusc proprietari pentru toţi caii – unii având documente, alţii având declaraţii. Aceştia au vândut animalelor unei singure persoane, care a decis să le ducă la abator.

Direcţia Sanitar Veterinară Tulcea a impus determinarea statusului imunitar, adică prelevarea de probe de sânge şi de a se determina, în urma analizelor, dacă suferă sau nu de anemie infecţioasă. Dacă animalele erau bolnave, trebuiau să fie eutanasiate. Rezultatele erau programate pentru miercuri, însă până joi dimineaţă încă nu sosiseră.

Perioada petrecută de cai în ţarcuri a fost infernală pentru ei: ţinuţi fără mâncare, în grupuri amestecate, armăsarii au început să se bată între ei, provocându-şi răni grave şi călcând în picioare mânjii.

Conform legii pentru protecţia animalelor, relele tratamente şi cruzimile – provocarea de suferinţe fizice şi psihice, mutilarea şi schinguirea animalelor, prezintă infracţiune şi se pedepseşte cu o amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei sau cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi confiscarea animalelor, însă în acest caz nu a fost încă aplicată.

Cei aproximativ 2.500 de cai sălbatici din Pădurea Letea, din Delta Dunării, sunt ultimii din Europa, fiind o adevărată comoară a României.

REALITATEA.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.