spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
07-mai-2024

Pilotul-erou Florin Rotaru, cetãtean de onoare post mortem al municipiului Fetesti. La Vaslui, pe când?

- Advertisement -

TITLU…Florin Rotaru, pilotul-erou din Vaslui care s-a sacrificat în luna iulie, în timpul unui show aviatic, pentru a salva vietile a sute de spectatori, a primit post mortem distinctia de cetãtean de onoare al municipiului Fetesti, judetul Ialomita. La solicitarea sotiei cãpitan comandorului, prezentã la sedinta de Consiliu Local din data de 29 august, primarul Sorin Gafitoi a promis cã strada pe care locuia eroul îi va purta numele. De asemenea, pentru cã în urma acestuia au rãmas doi bãieti, edilul a data asigurãri cã, dacã va fi necesar, îi va ajuta pe copii.

Propunerea prin care eroului Florin Rotaru i s-a acordat titlul de cetãtean de onoare post mortem al municipiului Fetesti a fost votatã în unanimitate. ‘’Cred cã ati vãzut în material ce a fãcut pentru tara noastrã, a luptat si pe alte meleaguri, nu numai aici, sã ne apere. Consider cã punctul de aici, de la Fetesti, este un scut pentru noi, cei care locuim în zona Fetestiului’’, a spus Sorin Gafitoi. Edilul a mentionat în discursul sãu faptul cã îl leagã de Florin Rotaru si locurile în care au copilãrit, în comuna Dumesti, judetul Vaslui.

“Se conferã titlul de cetãtean de onoare al municipiului Fetesti post mortem, prin hotãrârea Consiliului Local din data de 29 august 2018, pilotului erou cãpitan comandor Florin Rotaru pentru sacrificiul suprem pe care l-a fãcut în numele idealului national de mentinere a integritãtii si suveranitãtii tãrii noastre. „Deasupra norilor e soare si frumos”, acestea sunt cuvintele cãpitanului comandor Florin Rotaru”, a spus primarul înainte de a-i oferi sotiei eroului distinctia. La solicitarea acesteia, Sorin Gafitoi a promis cã va fi propus un proiect pentru ca strada pe care a locuit pilotul vasluian sã îi poarte numele.

În urma vasluianului au rãmas sotia si doi bãieti, unul de trei ani si altul de aproximativ douã luni, care nici mãcar nu era botezat la momentul tragediei. Desi se putea catapulta pentru a ajunge acasã la copii, el a ales sacrificiul suprem, doar pentru ca în România sã nu fie doliu national. Autoritãtile locale au dat asigurãri cã, dacã va fi nevoie, copiii pilotului vor fi ajutati. “Este cea mai înaltã distinctie, dar dacã va fi nevoie sã facem si altceva pentru copii, sigur vom face. Indiferent cine va fi la conducere autoritãtii locale eu sunt sigur cã va face ceva pentru acei copii’’, a mai declarat Sorin Gafitoi.

A evitat o tragedie cu pretul vietii

Florin Rotaru a urmat cursurile Scolii Gimnaziale “Vasile Alecsandri” Vaslui. Si-a continuat studiile la Colegiul Militar “Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, iar apoi, a fost admis la Academia Fortelor Aeriene “Henri Coandã”. Acesta reusise sã devinã pilot clasa I, având la activ peste 400 ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21. Sâmbãtã, 7 iulie, în ziua accidentului, era Ziua Portilor Deschise la Baza 86 Aerianã Borcea. Zborul pe care îl efectua Florin Rotaru fãcea parte dintr-un show aviatic, pilotii fãceau o demonstratie pentru public, dar si un antrenament. În scenariul lor, unul dintre camarazi era în pericol iminent de prãbusire si trebuia sã se catapulteze în ultimul moment. În mod inexplicabil încã, povestea a devenit realitate. Doar cã Florin Rotaru n-a mai apucat sã se salveze. Înainte de prãbusire, pilotul în vârstã de 36 de ani a evitat o tragedie cu pretul vietii lui. A fost gãsit în scaunul sãu, carbonizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.