spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Postasii au protestat la Bucuresti

- Advertisement -

MITING Peste 2.000 de postasi din toatã tara, inclusiv lucrãtori vasluieni, au participat la un amplu miting de protest organizat la Ministerul Comunicatiilor si în fata Companiei Nationale de Postã. Dintre acestea, cei mai activi, si care au sosit printre primii la miting, au fost postasii vasluieni, nemultumiti de modul în care decurge restructurarea companiei, dar si de faptul cã le-au fost diminuate salariile prin introducerea asa-numitelor “zile libere neplãtite”, care au redus veniturile postasilor cu peste 10%. Conform declaratiilor liderilor sindicali, actiunile de protest vor continua pânã la satisfacerea revendicãrilor, în special pe cele care au legãturã cu reducerile de personal si tãierile de salarii.

Marti, 2 august, în asa-numita “zi liberã nelucrãtoare” declaratã de conducerea Companiei Posta Român, 67 de lucrãtori postali vasluieni au participat la un amplu miting organizat la Ministerul Comunicațiilor si în fata Companiei Nationale de Postã. Spre lauda lor, postasii vasluieni au fost printre cei mai activi la acest miting, la care au participat peste 2000 de persoane. Actiunea de protest a început la ora 8,30 în piata Constitutiei, în fata Parlamentului, si a continuat în fata sediului Ministerului Comunicatiilor, pe a cãrui conducere sindicalistii îi acuzã de toate relele.”Revendicãrile noastre sunt legate de restructurarea companiei. Tãierile mascate de salarii din ultima perioadã, precum si desfiintarea unor subunitãti postale, care presupune pierderea a zeci de posturi, inclusiv la nivelul judetului Vaslui, prin desfiintarea chiar si a OPRM Husi, va însemna distrugerea retelei postale. Aceste reduceri vin pe fondul declaratiilor sefilor companiei, care anuntau rãspicat, la începutul lunii iulie, cã societatea a ajuns, pentru prima datã dupã mai multi ani, pe pozitiv în ceea ce priveste raportarea financiarã. Cu toate acestea, din aceeasi lunã iulie, au fost operate tãieri de salarii si sunt anuntate disponibilizãri masive în rândul angajatilor, si nu în rândul functiilor de vârf, plãtite cu sume importante, asa cum ar fi fost normal. O altã problemã este faptul cã, în ultimii ani, în companie au fost întocmite mai multe proiecte de restructurare, niciunul dus pânã la capãt. Pânã când nu ni se vor aproba doleantele, cu care inclusiv ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a fost de acord cã sunt legitime, vom continua actiunile de protest, începând cu pichetarea Prefecturii judetului Vaslui, si pânã, dacã va fi cazul, cu greva generalã”, a afirmat Geta Turbatu, presedinta Sindicatului de Postã Vaslui.

Memoriul postasilor

Conform declaratiilor acesteia, ministrul Valerian Vreme a primit o delegatie a protestatarilor, care a depus un memoriu cu privire la retragerea deciziei conducerii Postei Române de reducere a salariilor postasilor, prin acest memoriu cerându-se în mod imperativ gãsirea unor altor solutii de rentabilizare a serviciului postal, altfel decât prin tãieri de salarii sau disponibilizare a salariatilor. Ministrul Vreme s-a angajat sã prezinte un plan concret de rentabilizare a companiei, luând în calcul si cererea sindicalistilor de depolitizare a functiilor de conducere, lucru care, în opinia lor, a dus la pierderi financiare importante, dat fiind nivelul excesiv de ridicat al salarizãrii pentru acesti angajati în functii de conducere numiti pe criterii politice. “În cazul în care nici ministerul si nici cei de la conducerea companiei nu vor lua în calcul revendicãrile noastre, se poate ajunge pânã la proteste spontane sau organizate, pânã la acceptarea acestor revendicãri. Noi nu dorim distrugerea Companiei de Postã, ci asezarea pe bazele normale, astfel încât, prin consultarea si a sindicatelor, sã se rentabilizeze activitatea Postei Române, altfel decât prin mãsuri de reduceri de personal sau tãieri din salarii”, a mai declarat Geta Turbatu. Postasii au cerut inclusiv demisia ministrului Valerian Vreme si amenintã cu întreruperea activitãtii dacã, pânã la sfârsitul anului, veniturile Companiei Posta Românã nu vor fi majorate cu 20%. Nemultumirile lucrãtorilor postali au pornit de la faptul cã, desi ministrul Comunicatiilor a anuntat cã nu va da nici un om afarã, oamenii se simt siliti sã plece, iar postasii au rãmas fãrã bonuri de masã, lucreazã mai putin cu douã zile pe lunã si au ajuns sã ia un salariu cu 10 – 15% mai mic. Alte nemultumiri se referã la faptul cã salariatii sunt obligati sã cumpere din bani proprii diverse materiale si consumabile necesare prestãrii activitãtii postale, dar mai ales de faptul cã de peste doi ani CN Posta Românã se aflã în continuu proces de organizare si reorganizare, singurul efect fiind “bãtãlia” pentru ocuparea posturilor de conducere si a celor din TESA. Singurele solutii gãsite de actualii sefi ai C.N. Posta Românã sunt, în afara tãierilor de salariu, cele privind organizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitãti, operatiunea implicând restructurarea a 1400 de posturi, în acest an fiind deja desfiintate 900 de unitãti de profil, reteaua ajungând la 6100 de oficii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.