spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.1 C
Vaslui
13-mai-2024

Primarul Cozma a primit interdictia de a parasi localitatea!

- Advertisement -

Se incing spiritele la Negresti

LOVITURÃ SUB CENTURÃ Înaintea sãrbãtorilor, primarul Negrestiului a primit o adresã-soc de la procurorii DIICOT. Acesta nu are voie sã pãrãseascã localitatea fãrã încuviintarea procurorului pe o perioadã de 30 de zile. Motivul acestei interdictii îl constituie faptul cã primarul Cozma a sãvârsit cu intentie alte infractiuni si dupã începerea urmãririi penale, cum ar fi faptul cã a determinat Guvernului sã dea bani Negrestiului din fondul de rezervã, că a închis, din lipsã de fonduri, cantina de ajutor social si cã nu a plãtit iluminatul, apa si cãldura la Grupul Scolar Industrial Nicolae Iorga. Primarul este în vizorul procurorilor din anul 2010 si este acuzat de infracțiuni economice la societãțile la care a fost director înainte de a obtine mandatul de primar, Instalrep Construct SA Negresti si, mai înainte, la SC Constructii Reparatii SA Negresti. Mai exact, i se imputã acestuia “constituirea unui grup infractional organizat în vederea sãvârsirii unor infractiuni cum ar fi evaziune fiscalã, spãlare de bani si abuz în serviciu”. Procurorii considerã cã “Instalrep Construct SA a beneficiat de peste 90% din contractele de lucrãri încheiate de Primãria Negresti”, o firmã pe care Cozma a reusit sã o controleze dupã ce a “transferat la preturi modice întregul patrimoniu” de la fosta societate SC Constructii Reparatii SA, societate care în 2002 a intrat în faliment. Cozma se apãrã, declarând cã toate necazurile sale au început în momentul în care a refuzat sã le dea “peste rând” un apartament ANL unor tineri cãsãtoriti, el, fiul procurorului Bulgaru, ea, fiica comandantului Politiei Negresti!

Conform procurorilor, “din actele de urmãrire penalã efectuate pânã acum rezultã cã inculpatul Cozma Ioan a initiat o grupare infractionalã având ca scop comiterea în special de infractiuni economice, folosindu-se de calitatea de primar al orasului Negresti, judetul Vaslui, la care au aderat învinuitii Vasiliu Gheorghe Daniel, Baciu Sorin Vasile si altii. Inculpatul Cozma Ioan a fost, pânã în anul 2003, director general al SC Constructii Reparatii SA Negresti, unitate care în anul 2002 a intrat în procedura falimentului si declaratã dizolvată în anul 2003, situatie în care inculpatul a determinat mai multe persoane sã înfiinteze o nouã societate, respectiv SC InstalRep Construct SA Negresti. Dupã înfiintarea acestei noi societãti comerciale si pânã la dizolvarea SCR Negresti SA, inculpatul a transferat la preturi modice întregul patrimoniu si o parte din personal în noua societate, însusindu-si totodatã 51% din actiunile noii societãti si exercitând în fapt atributii de administrator al acesteia de la înfiintare si pânã la declansarea procedurii de insolventã în luna martie 2010; în aceastã perioadã inculpatul nu a emis actiuni nominative asa cum prevedea statutul SC InstalRep Construct SA, nu a organizat si nu s-au desfãsurat sedinte AGA, nu a cooptat în cadrul societãtii cenzori, a dispus acordarea de dividente în mod discretionar si în lipsa situatiilor financiare anuale, aprobate de AGA. În perioada 2003 – iunie 2004, a fost angajat ca si director la SC InstalRep Construct SA Negresti. La alegerile locale din iunie 2004 si ulterior iunie 2008, a fost ales primar al Orasului Negresti, motiv pentru care si-a suspendat contractul de muncã încheiat cu SC Instal Rep Construct SA Negresti, însã a continuat sã administreze în fapt aceastã situatie, favorizând-o în activitatea de atribuire lucrãri de constructii, executarea si plata acestora în situatie în care achizitor era Primãria Orasului Negresti”.

De ce este primarul Cozma pericol public?

Dincolo de infractiunile economice pentru care este cercetat, în ordonanta de obligarea de a nu pãrãsi localitatea, mai apar câteva argumente cel putin ciudate ale procurorilor. Astfel, în aceastã ordonantã se specificã: “Totodatã, activitatea infractionalã a inculpatului Cozma Ioan constituie si un pericol concret pentru ordinea publicã din Orasul Negresti si satele componente, astfel, asa cum se aratã în continutul raportului de control si informare a Corpului de Control al Ministerului Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului Grupul Scolar Industrial Nicolae Iorga din Negresti, avea la sfârsitul anului 2010 o datorie de 764.133 lei, fiind astfel în imposibilitatea achitãrii utilitãtilor constând cãldura, iluminat, apa, dar si neacordarea burselor de merit si studiu sau a burselor sociale pentru orfani, iar prin H.G. 1168 pe 2010 s-au alocat din fondul de rezervã bugetarã aflat la dispozitia Guvernului pentru localitatea Negresti suma de 150 000 lei pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital, suma pe care însã inculpatul a dirijat-o în alte scopuri decât cele pentru care a fost alocatã; asa cum este prezentat inclusiv în mass-media localã, Primãria orasului Negresti a închis, din lipsã de fonduri financiare de peste 3 ani, cantina de ajutor social si de care ar fi trebuit sã beneficieze aproximativ 250 de personae.În plus, nu se asigurã iluminatul stradal pe timpul noptii favorizând astfel cresterea infractionalitãtii si afectând siguranta cetãteanului”.

Cozma este inculpat pentru că l-a convins pe Boc să dea bani Negrestiului

În motivatia procurorilor privind mãsurile luate împotriva primarului apare si una cel putin hilarã: “A determinat Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Turismului sã încheie conventia de platã nr.10 din 29.09.2010, prin care Consiliul Local Negresti, reprezentat de inculpatul Cozma Ioan, se angaja sã plãteascã în 4 rate lunare, în perioada septembrie 2010 – decembrie 2010, sumele de 470.000 de euro, reprezentând fonduri Phare si suma de 550.000 de lei, reprezentând co-finantarea de la bugetul de stat. (…)Consiliul Local Nergresti nu avea fonduri necesare plãților sus mentionate, scopul inculpatului fiind acela de a determina emiterea unei hotãrâri de Guvern prin care sumele la care se angaja inculpatul să fie plãtite de cãtre Guvern din fondurile de rezervã bugetarã si ulterior accesarea unui nou proiect de finantare din fonduri guvernamentale si europene, scop realizat prin emiterea Hotãrârii de Guvern nr.1308/23.12.2010 si obtinerea unei noi finantãri de 35.433.206 lei prin Programul Axa Prioritarã 1 – Programul Operational Regional.”

Fisura în acuzatiilor procurorilor

Tot în motivarea procurorilor privind mãsura de a nu pãrãsi localitatea, primarul e acuzat cã a semnat un contract cu Viarom Construct pentru reabilitarea strãzilor din Negresti, iar pretul de achizitie este “de cinci ori mai mare decât valoarea realã”. Aici, procurorii au procesat niste date cu o usurintã destul de mare. Pentru modernizarea infrastructurii în Negresti prin PIDU (Programul Integrat de Dezvoltare Urbanã) s-a licitat 2,6 milioane de lei pe kilometru, la fel ca la Vaslui, Husi sau alte localitãti din tară, unde s-au accesat astfel de fonduri. Aceste lucrãri presupun trei straturi de asfalt, refacerea infrastructurii, borduri si trotuare. Iar comparatia pe care o fac procurorii este cea de 539.643 lei pe kilometru, valoare pe care aceștia o iau de la un alt proiect (PNDI) si care presupune asfaltarea unor drumuri comunale, doar un strat de asfalt, fărã santuri, borduri sau trotuare. Aceste inexactitãti dezvãluie o anumitã grabã cu care procurorii au instrumentat acest dosar si mai mult aratã punctele slabe ale dosarului. Probabil asa se explicã de ce nu s-a cerut arestarea lui Cozma fiindcã, cu astfel de probe, nu poti cere un mandat de 29 de zile judecãtorilor. Totusi, Cozma nu a atacat decizia DIICOT de a nu pãrãsi localitatea în instantã si cere o instrumentare si judecare corectã a cauzei: “Cer sã mi se dea posibilitatea mie si celorlalti învinuiti sã fim cercetati cu un minim de respect al dreptului procesual pe care le are orice învinuit, dar si al dreptului la demnitate”.

Primarul Cozma acuzã alianta Bulgaru – Mihalachi

Primarul Ioan Cozma se apãrã declarând cã toate necazurile sale au început în momentul în care a refuzat cererea insistentã a comandantului Politiei Negresti de a da peste rând o locuintã ANL fiicei sale cãsãtorite cu bãiatul procurorului Bulgaru (procuror DIICOT care a instrumentat cazul lui Cozma). În plus, acesta acuzã si interventia presedintelui Cj Vaslui, Vasile Mihalachi, actionar la fosta societate de constructii din Negresti si cel care i-ar fi comandat unui alt actionar, Aurel Anton, sã facã plângerea împotriva sa.”Acest dosar a fost declansat la cererea presedintelui CJ Vaslui, Mihalachi Vasile, care în calitate de actionar la SC Instalrep Copnstruct SA s-a supãrat cã, în ultimii doi ani, nu a mai încasat dividente” a declarat primarul Cozma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

37 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.