spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Rudele pacienților infectați cu COVID-19, doar 15 minute au voie să îi viziteze în spital

- Advertisement -
SCHIMBĂRI…Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 pot fi vizitați de rude și, la cerere, pot avea avea parte și de asistență religioasă.

NOI MĂSURI… Ordinul ministrului Sănătății referitor la protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta stabilește mai multe reguli și măsuri care se iau în cazul decesului bolnavilor de COVID sau referitor la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 aflați în stare gravă în spitale. Una dintre aceste reguli prevede ca vizita unui pacient infectat cu noul coronavirus se poate face de către o singură persoană, o singură dată, timp de maximum 15 minute.

Conform ordinului, pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant. În vederea asigurării protecției clericului și a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiții: un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată; timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute; clericul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul; clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun; se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant; nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie. În unitățile sanitare în care există clerici angajați, aceștia vor asigura asistența religioasă pentru credincioșii cultului recunoscut cu acordul căruia a fost angajat, de comun acord cu medicul curant.

Măsuri care privesc familia/ reprezentantul legal al bolnavului

Potrivit aceluiași ordin, pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 și care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant. În vederea asigurării protecției membrului familiei/aparținătorului legal, vizita poate avea loc în următoarele condiții: o singură persoană poate intra la pacient, o singură dată, timpul alocat vizitei fiind de maximum 15 minute. Vizitatorul va trebui să poarte echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul. Pe durata vizitei, nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

Priveghiul la domiciliul decedatului este interzis

În cazul decesului, familia/reprezentantul legal al decedatului care parcurge procedura de identificare a acestuia va trebui să poarte, obligatoriu, echipament individual de protecție de unică folosință: halat de unică folosință din material nețesut sau impermeabil la apă; mască facială de protecție; botoși (protecție încălțăminte); mănuși. Tot acest echipament va fi asigurat de unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. În caz de identificare pozitivă (potrivire), rudele vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat. Familia/reprezentantul legal al decedatului poate vedea decedatul cu respectarea următoarelor condiții: cel mult două persoane din cadrul familiei/reprezentantului legal al decedatului pot vedea decedatul; vor îmbrăca obligatoriu echipamentul individual de protecție; nu se recomandă contactul direct piele pe piele (atingere, sărut etc.); vor respecta strict protocolul de igienă a mâinilor care presupune spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde la intrarea și la ieșirea în spațiul mortuar. Totodată, nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate. Protocolul va permite, în schimb, rudelor sau reprezentantului lega să facă fotografii în momentul în care parcurge procedura de identificare a decedatului. Familia/reprezentantul legal sau reprezentanții administrației publice locale (pentru cazurile sociale) vor pune la dispoziție îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul. Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Potrivit protocolului, dată fiind transmisibilitatea ridicată a coronavirusului, este recomandat ca persoanele clinic vulnerabile, cele cu vârstă extremă (copii și vârstnici), persoanele cu comorbidități, să nu vină în contact direct cu corpul decedatului, indiferent dacă poartă echipament de protecție sau nu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.