spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
13.1 C
Vaslui
12-mai-2024

S-a aprobat Strategia de Tineret a Municipiului. Iată cum își propune Vasluiul să devină atractiv pentru tineri

- Advertisement -

PLAN… Consiliul Local Vaslui a aprobat, ieri, Strategia de Tineret a Municipiului Vaslui cu orizontul de timp 2023-2030. Documentul a fost la un pas de a fi respins, după ce trei comisii de specialitate (Urbanism, Programe și Buget-Finanțe) au dat aviz nefavorabil. Strategia de tineret a fost aprobată după ce în proiectul de hotărâre a fost inclus următorul amendament: constituirea unei comisii care va elabora în timp de două luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri planul operațional de implementare pentru anul 2024 a strategiei de tineret a municipiului Vaslui cu cuantificarea indicatorilor de rezultat. Prezent la ședința de Consiliul Local, Ioan Crețu, președintele Consiliului consultativ pe Probleme de Tineret Vaslui, le-a transmis aleșilor locali că vremurile s-au schimbat, iar tinerii își doresc să se implice în comunitate: “mulțumim Primăriei Vaslui și firmei de consultanță care a lucrat la strategie. Am reușit să armonizăm doleanțele noastre cu ceea ce s-a prezentat în strategie. Vreau să vă spun un lucru: în tinerii vasluieni s-a născut o mare dorință de implicare, nu mai suferă de efectul spectatorului, nu mai vor să fie martori la ceea ce se întâmplă. Pentru noi nu e doar un exercițiu democratic faptul că ne aflăm aici, faptul că am participat activ la realizarea strategiei, pentru că ține de viitorul nostru, de ceea ce ne dorim pentru următorii ani, până în 2030. Se spune că tinerii nu revin după finalizarea studiilor, dar exact asta urmărim noi prin implementarea proiectului “Vaslui, capitala tineretului din România. Prin realizarea acestei strategii, am reușit să venim cu măsuri clare, care să-i readucă acasă pe tineri și care să facă municipiul Vaslui mai atractiv pentru tineri”, a spus Iona Crețu.

În urmă cu câteva luni, Primăria municipiului Vaslui a apelat la o firmă pentru a realiza un studiu cu privire la problemele și nevoile sectorului de tineret, dar și cu privire la percepția asupra necesităților în ceea ce privește dezvoltarea acestui sector. Astfel, au fost aplicate chestionare tinerilor din două categorii: cei cu vârstă între 14 și 18 ani și cei cu vârstă între 18 și 35 ani. “Conform datelor colectate, majoritatea respondenților, și anume un procent de 55,24%, menționează că vor pleca din Municipiul Vaslui după finalizarea studiilor, 28,57% menționează că nu știu ce vor face după finalizarea studiilor, sau preferă să nu răspundă, iar 16,19% menționează că după finalizarea studiilor nu vor pleca din Municipiul Vaslui. Ponderea mare înregistrată de persoanele care vor pleca din Municipiul Vaslui după finalizarea studiilor indică necesitatea implementării unor acțiuni care să reducă numărul tinerilor care părăsesc orașul. Dintre cei care au menționat că vor pleca din Municipiul Vaslui, majoritatea respondenților, și anume 41,57%, menționează că nu știu unde vor pleca după finalizarea studiilor, 37,08% dintre aceștia vor pleca în alt județ, iar 21,35% dintre ei vor pleca în străinătate”, se arată în Strategia de Tineret a Municipiului Vaslui.

Principalele probleme întâmpinate de tinerii din municipiul Vaslui

Documentul include și problemele pe care le întâmpină tinerii din Vaslui. În cazul celor cu vârste între 14 și 18 ani, problemele sunt din sfera educațională: “cel mai mare procent, de 39,10%, se înregistrează pentru dotările insuficiente sau învechite din școli, procentul mare reflectând necesitatea modernizării unităților de învățământ. Lipsa competițiilor și a concursurilor școlare înregistrează 21,54% dintre răspunsuri, lipsa accesului la serviciile medicale 10,11%, iar lipsa accesului la educație înregistrează 7,18%. Printre alte probleme menționate de tineri se numără: lipsa programului Masa caldă în școli, lipsa activităților de orientare profesională, lipsa activităților recreative, lipsă transport și existența bullying-ului”. În schimb, în cazul tinerilor cu vârste între 18 și 35 ani, principala problemă întâmpinată este șomajul cauzat de insuficiența oportunităților de angajare – 37,55% din totalul respondenților. “Aproximativ 34,06% dintre respondenți consideră că infrastructura educațională învechită sau insuficientă este principala problemă întâmpinată de tineri, 12,66% cred că lipsa accesului la serviciile medicale reprezintă o problemă, iar 11,35% consideră ca fiind o problemă principală lipsa accesului la educație. Printre alte probleme menționate de respondenți se numără: lipsa digitalizării instituțiilor publice, lipsa modelelor, lipsa locurilor de petrecere a timpului liber, lipsa activităților de dezvoltare personală, lipsa terenurilor de sport adecvate și pentru alte sporturi, cum ar fi: volei, baschet, tenis de masă, rugby, tenis de câmp și lipsa motivației de a continua viața în Vaslui”, se arată în Strategia de Tineret.

66 de propuneri de proiecte

În cadrul strategiei au fost incluse 66 de propuneri de proiecte care vor putea fi implementate până în 2027. Unul dintre acestea vizează înființarea unui incubator de afaceri pentru tineri, care să ofere spații de lucru, acces la resurse tehnice, consiliere și mentoring pentru tinerii care doresc să înceapă sau să dezvolte propriile afaceri. Un alt proiect vizează înființarea de hub-uri tehnologice și de inovare care să adune tineri antreprenori, dezvoltatori și specialiști în tehnologie pentru colaborare și dezvoltare de produse și servicii inovatoare. De asemenea, printre proiecte se mai numără crearea unui program de granturi care să susțină inițiativele și proiectele propuse de tineri pentru dezvoltarea comunității lor, școli de vară pentru dezvoltare personală și profesională, înființare cluburi de teatru, muzică, dans, artă plastică, permanente pentru tinerii din Municipiul Vaslui, înființarea de think-tank-uri (centre de dezvoltare a afacerilor) axate pe antreprenoriat în turismul de afaceri, program de stagii și practică profesională, program de sprijin și orientare în carieră, cursuri gratuite pentru tinerii din municipiul Vaslui, program de burse și subvenții etc. Strategia de Tineret a Municipiului Vaslui cu orizontul de timp 2023-2030 poate fi consultată pe site-ul Primăriei Municipiului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. La ce sa se întoarcă tinerii valoroși? Toate posturile bune sunt ocupate de piloși și pensionari speciali. Dacă se intorc dau doar firimituri, cel mult! Verificați instituțiile publice vedeți ca peste tot sunt doar piloși. Faceți statistici și o sa vedeți clanuri întregi în acceasi instituție. Persoane care se afla la pensie de peste 5 ani și nu se dau plecate etc. Sa vina tineri valoroși în zona privata în Vaslui? La capitolul asta vasluiul e mort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.